Descinderea unei ierni normale peste o parte din tara si, mai ales, peste Bucuresti a adus cu sine si o imagine cu care ne-au obisnuit deja cei 20 de ani de capitalism à la roumaine: imaginea bramburelii in traficul de toate categoriile, d
Descinderea unei ierni normale peste o parte din tara si, mai ales, peste Bucuresti a adus cu sine si o imagine cu care ne-au obisnuit deja cei 20 de ani de capitalism à la roumaine: imaginea bramburelii in traficul de toate categoriile, de la cel rutier pana la cel aerian. E o realitate pe care toata lumea a sesizat-o. Mai putin a fost sesizata o alta realitate, si ea deja o permanenta a anilor postdecembristi: abordarea realitatii romanesti de catre presa. Un confrate de la Adevarul observa in numarul de luni, 7 ianuarie 2008, al ziarului ca presa noastra si-a facut un cliseu ca in astfel de imprejurari sa ceara socoteala celor aflati la nivelurile cele mai inalte ale autoritatii. Trustul de presa al lui Sorin Ovidiu Vantu, cel care si-a asumat, cu de la sine putere, rolul de Tribunal al Poporului, a dus in aceste zile o campanie violenta impotriva primarului general al Capitalei, Adriean Videanu. Motivul?


Lovitura administrata Bucurestilor de catre iarna nu l-a gasit pe Adriean Videanu la locul de munca. Primarul general al Capitalei se afla in concediu in Dubai. Pentru angajatii lui Sorin Ovidiu Vantu, ramasi frustrati de la diversiunea Orban, faptul ca Adriean Videanu se afla peste hotare, si nu in Bucuresti, s-a constituit intr-un motiv de acuzatii infricosatoare. Dificultatile din traficul rutier, intens dramatizate, au fost puse exclusiv pe seama faptului ca Adriean Videanu se afla in concediu. Chiar daca supusa fatalei reguli a senzationalismului ieftin, presa nu se poate sustrage de la regula bunului-simt. In cazul Adriean Videanu, regula bunului-simt ne impune o intrebare: Prin ce s-ar fi imbunatatit situatia din Bucuresti daca Adriean Videanu era in tara? Ar fi reusit primarul general sa degajeze in doi timpi si trei miscari arterele principale, dar mai ales locurile de parcare, dand cu lopata 24 din 24 de ore?


Rezolvarea problemelor ivite in Bucuresti de iarna care nu e nici macar grea, ci doar normala, depinde de multe lucruri: de la potentialul mecanic al deszapezirii pana la constiinta civica a fiecarui locuitor al Capitalei. Ce putea face Adriean Videanu daca primii fulgi de zapada l-ar fi gasit in biroul sau de la Primarie, suflecandu-si manecile a voinicie? Ar fi putut impinge el utilajele de deszapezire? Ar fi putut lua el in carca toate masinile abandonate de bucuresteni pe arterele Capitalei intr-un gest de iresponsabilitate tipic damboviteana? Chemarea lui Adriean Videanu la judecata Poporului de presa lui Sorin Ovidiu Vantu a fost taxata de confratele de la Adevarul drept populism ieftin. Intr-adevar, tin de populismul ieftin cliseele de a face responsabile de necazuri precum cele din Bucurestii loviti de nameti persoanele din fruntea ierarhiilor: primarul general, ministrul Transporturilor.


In astfel de imprejurari, responsabilitatea decisiva e a institutiilor din subordinea primarului general al Capitalei. Il putem acuza pe Adriean Videanu pentru brambureala din Bucuresti doar dupa ce vom prezenta dovezi ca firmele insarcinate prin contract cu deszapezirea au fost beneficiare ale unor licitatii trucate sau ca sefii diferitelor institutii din Bucuresti au fost numiti de Adriean Videanu dupa alte criterii decat cele ale competentei. Cu acest prilej, intreaga presa a observat ca an de an se repeta ceea ce s-a numit luarea autoritatilor prin surprindere. Acest fenomen se repeta - si se va repeta in vecii vecilor amin - si pentru ca presa repeta, la randul ei, un cliseu de sorginte populista: In astfel de imprejurari, responsabilitatea primarului general al Capitalei e de a fi la locul de munca, dand din gura de dimineata pana seara.


Fenomenele meteorologice produc in Romania brambureli peste limitele normale, pentru ca institutiile responsabile nu functioneaza la parametri optimi. Si nu functioneaza pentru ca, in astfel de imprejurari, nu sunt trase la raspundere persoanele care au responsabilitati precise de la diferite niveluri. Cum apare un necaz, presa se napusteste asupra primarului general, a ministrilor, a primarului si chiar a presedintelui. Ocoliti, cei cu adevarat responsabili rasufla usurati si se duc sa mai traga un pui de somn. Responsabilitatea conducatorilor in democratie tine exclusiv de organizarea institutiilor. Sa-l luam la rost pe Adriean Videanu pentru ca n-a organizat atat de bine institutiile din subordine, incat acestea sa functioneze si in timp ce el s-ar afla pe Marte, si nu pentru ca ivirea primilor fulgi de zapada nu l-a gasit in Bucuresti.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.