Corespondenta din Castellon
Un avocat spaniol si un asistent medical roman au deschis impreuna o placintarie romanesca in Castellon. Marian Anuta, in varsta de 45 de ani, este din orasul Bals, judetul Olt. A venit prima oara in Spania in 2001, c
Corespondenta din Castellon
Un avocat spaniol si un asistent medical roman au deschis impreuna o placintarie romanesca in Castellon. Marian Anuta, in varsta de 45 de ani, este din orasul Bals, judetul Olt. A venit prima oara in Spania in 2001, cand a deschis o afacere in domeniul transferului de bani. Avocatul Fernando Ramon Moreno, partenerul sau de astazi de la placintarie, a fost cel care s-a ocupat de prima firma a romanului.

In timp, avocatul a ajuns sa-i cunoasca destul de bine pe romani, prin intermediul lui Marian Anuta, si a inteles ca Romania este o tara cu multe oportunitati de afaceri, dar si cu oameni educati.


Slujba ortodoxa, dar si catolicaAsa cum se obisnuieste in Romania, cand te muti intr-o casa noua, chemi un preot sa sfinteasca locul. Cum si romanii, si spaniolii sunt credinciosi, cei doi patroni au chemat un preot catolic (asta pentru ca avocatul este catolic) si unul ordodox ca sa le sfinteasca placintaria.

Localul este pozitionat chiar in centrul Castellon-ului, pe bine cunoscuta strada En Medio, iar clientii nu au intarziat sa apara. Asa cum se asteptau patronii, primii clienti au fost romani. Insa si-au facut aparitia sI vreo doi curiosI spanioli, care au savurat cu placere produsele romanesti. Marian Anuaa ne-a explicat ca pentru inceput sunt 21 de sortimente de patiserie, dar daca afacerea se va dezvolta, vor fi diversificate si produsele.


Spaniolii nu mananca pe stradaDaca romanul este obisnuit sa manance pe strada o gogoasa sau un pateu, spaniolii nu mananca decat acasa sau la local. Astfel, cei doi patroni s-au gandit sa imbine stilul romanesc cu cel spaniol. Astfel, in loc de o mica patiserie unde produsele se vand la geam, asa cum se intampla in tara nostra, aici a fost deschis un mic local, de aproximativ 100 mp, unde au fost amenajate cateva mese cu scaune. In viitor, patronii intentioneaza sa adapteze produsele traditionale spaniole la patiseria romaneasca. De exemplu, bocadillo, care este un fel de sandvici cu branza, sunca si ce mai doreste clientul, s-au gandit sa fie facut din aluatul placintelor romanesti Pentru inceput au fost angajate doua romance care lucreaza la placintarie, dar cat de curand vor mai fi angajate alte doua persoane.


Marian Anuta este de profesie asistent medical, dar in Romania a lucrat destul de putin in domeniul sanitar, ca apoi sa se axeze pe turism. A avut si in Romania mai multe afaceri in domeniul alimentatiei, la care a renuntat insa, de cand s-a stabilit in Spania. Investitia in aceasta placintarie a fost de peste 50.000 de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.