Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, considera ca, in mai putin de 10  ani, Romania va avea probleme similare celor pe care in prezent le au tari din Uniunea Europeana, precum Italia, cu cetateni care vin sa munceasca din alte
Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban, considera ca, in mai putin de 10 ani, Romania va avea probleme similare celor pe care in prezent le au tari din Uniunea Europeana, precum Italia, cu cetateni care vin sa munceasca din alte state UE sau din state terte.
"Comisia doreste sa ajungem la o politica comuna pe tema migratiei", a spus Orban, intr-o conferinta de presa.
El a mentionat ca unele tari din UE nu doresc o astfel de politica comuna a Uniunii.
"Problema foarte interesanta, si cred ca merita o discutie foarte aprofundata, este ce se va intampla, cum acest deficit de forta de munca va fi completat sau alimentat in Romania.
Eu cred ca probleme pe care de exemplu Italia le are in momentul de fata cu cetateni din alte state membre sau cetateni din state terte, dar nu numai Italia, multe alte state, vor fi probleme pe care le va avea Romania intr-o perioada de maximum 10 ani, dar eu cred mult mai devreme", a spus Orban.
El a subliniat ca aceste probleme, pe care toate statele vechi membre le au cu "gestionarea diversitatii" si a "imigratiei din ce in ce mai mari", le va avea Romania "in foarte scurt timp".
"Pe termen mediu, Romania va trebui sa-si puna intrebari serioase - ce va face cu persoanele din alte state membre sau mai ales din state terte care vor veni si vor locui si vor lucra in Romania.
Nu este prea devreme ca Romania sa se pregateasca pentru acel moment, pentru ca este o chestiune de termen mediu", a spus Orban.
Comisarul european pentru Multilingvism Leonard Orban a explicat ca la nivelul institutiilor europene se foloseste termenul "migrant" pentru cetatenii unui stat UE care muncesc in alt stat al Uniunii si "imigrant" pentru cetatenii statelor terte care muncesc in statele din UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.