Castigatorul Palme D'Or din 2007, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, regizat de Cristian Mungiu, nu se regaseste intre cele cinci productii aflate in competitia pentru „Cel mai bun film vorbit intr-o alta limba decat engleza“ a
Castigatorul Palme D'Or din 2007, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, regizat de Cristian Mungiu, nu se regaseste intre cele cinci productii aflate in competitia pentru „Cel mai bun film vorbit intr-o alta limba decat engleza“ a Premiilor BAFTA. Ca niciodata, British Academy of Film and Television Arts a anuntat nominalizarile la aceasta categorie cu o saptamana mai devreme decat la celelalte.

Care sa fie motivele pentru care criticii britanici nu au considerat ca filmul lui Mungiu sa fie nominalizat? Una dintre productiile din 2007 ale lui Julien Schnabel, „Le scaphandre et le papillon“, cel care in urma cu cateva zile spunea ca Palme D'Or-ul trebuia sa-i revina lui si nu regizorului roman, este, iata, in fruntea listei de nominalizati. Regizorul american Julian Schnabel, desemnat in 2007, la Cannes, cel mai bun regizor pentru „Le scaphandre et le papillon/ The Diving Bell and The Butterfly“, sustine ca Mungiu ar fi primit distinctia pe criterii politice. „Pana la ora 2.00 a acelei zile, ei (membrii juriului festivalului - n. r.) voiau sa-mi dea mie Palme d'Or“, a declarat Schnabel intr-un interviu acordat publicatiei canadiene The Star, in timpul Festivalului International de Film de la Toronto. Regizorul american, care a facut parte de mai multe ori din jurii de festivaluri, a mai spus ca „(jurizarea - n.r.) devine foarte politica si polemica. Asa ca ei spun 'Ok, ii dam lui Schnabel premiul de cel mai bun regizor si ne-am luat de-o grija, si ii dam romanului Palme d'Or>>“. Asa justifica Schnabel faptul ca filmul lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“ a castigat cea mai importanta distinctie a festivalului de pe Croazeta. Reusita lui Mungiu a fost una de rasunet. Insa nu au intarziat sa apara si „carcotasi“ autohtoni.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.