Se intoarce inflatia inalta? Da. Deja s-a intors. La o rata anuala a inflatiei de aproape 7%, anul 2007 a marcat inversarea de trend in ceea ce priveste rata inflatiei (4,87% in anul 2006).
Vom avea recesiune in anul 2008? Nu. Conform teoriei, r
Se intoarce inflatia inalta? Da. Deja s-a intors. La o rata anuala a inflatiei de aproape 7%, anul 2007 a marcat inversarea de trend in ceea ce priveste rata inflatiei (4,87% in anul 2006).
Vom avea recesiune in anul 2008? Nu. Conform teoriei, recesiunea este conturata de doua trimestre consectuive de scadere economica. Imi mentin parerea, totusi, ca trimestrul III din anul 2007, cu o crestere economica de 5,8%, va fi cel mai bun dintre cele care vor urma.
Şi atunci, cum va fi caracterizat anul care tocmai a inceput? Potrivit primelor doua paragrafe, vom avea o incetinire a cresterii economice si reaprindere a majorarilor de pret. Adica aproape stagflatie (stagflatia se instaleaza atunci cand preturile cresc generalizat - iar la noi indicele preturilor de consum tocmai asta masoara, iar ratele de crestere economica sunt mici - inca nu).
Şi atunci, ce a creat premisele stagflatiei? Tocmai anomaliile anului 2007. Ale caror facturi le vom plati in anul 2008, iar "valoarea reziduala" - rata cea mai mare - o vom achita in anul 2009.
Factura 1: Inflatia. Reaprinderea ei, determinata de o politica fiscala incoerenta si de o programare bugetara infantila, va fi cea care va musca, luna de luna, din puterea de cumparare a banilor. Cresterea economica va incetini, marja de profit a companiilor se va plafona si, privind general, salariile nu vor putea avea ritmul de crestere din anul 2007.
Factura 2: Risipa. Desi este constrans din toate partile, Guvernul si copilul lui - bugetul - impart bani in toate partile. In dauna cui? In dauna investitiilor pentru dezvoltare a caror lipsa va inhiba o parte insemnata din cresterea economica (si dau aici clasicul exemplu al autostrazilor). Desi se va confrunta cu facturi majorate destinate platii pensiilor marite, 2 puncte procentuale din asigurarile sociale sunt abandonate, in beneficiul fondurilor private de pensii (acele entitati care acumuleaza aceste sume, iar primele plati le vor face peste doua decenii). Doua puncte procentuale inseamna aproximativ 400 de milioane de euro. La care bugetul da cu sutul.
Factura 3: Pensiile majorate. Anul 2008 este cel in care excedentul bugetului de pensii devine istorie. Se cheltuieste mai mult decat se incaseaza. Iar diferenta se acopera din datorii. Imprumuturi sau transferuri de la alte bugete. Alte cateva sute de milioane in plus, neprevazute anul trecut pe vremea aceasta, se pierd.
Factura 4: Reducerea contributiilor de asigurari sociale. Cu 6 puncte procentuale in anul 2008. Care vor aduce minus de aproximativ 600 de milioane de euro in anul 2008 si peste 1,4 miliarde de euro in anul 2009.
Factura 5: Imprumuturile externe si interne. Cam 4 miliarde de euro (3 de pe piata interna si unul de pe piata externa). Comisioanele de acordare si dobanzile vor duce aceasta factura la peste 200 de milioane de euro in anul 2008. Imprumuturile sunt destinate acoperirii deficitului bugetar.
Factura 6: Anul electoral 2008. Va aduce risipa si lipsa de responsabilitate. Va inchipuiti vreun primar care sa vrea sa fie reales si sa nu arunce cu banii din bugetul local in 2008? Eu, nu. Inclusiv cei care nu vor sa fie realesi arunca banii pe fereastra (clienti politici care finanteaza campaniile etc.). La nivel national, din pacate, nu va exista niciun partid care sa anunte reasezarea economiei pe traseul normal. Pentru ca asta ar insemna majorari de taxe, iar orice ministru de Finante responsabil ar majora TVA de astazi, iar cel care va ocupa acest portofoliu dupa alegeri ar trebui sa anunte aceasta majorare inca dinainte de castigarea alegerilor. Va inchipuiti ca acest lucru se va intampla? Din pacate, responsabilitatea si viziunea par a fi ultimele doua criterii pentru un portofoliu in Guvern.
Factura 7: Supraexpunerea. Vom incepe sa platim aceasta serie de facturi, asupra careia va avertizam inca de anul trecut. Deficitul de cont curent. Mare, in crestere, si acoperit intr-o proportie mai mica din investitii straine directe. Care, va spuneam inca de la inceputul anului trecut, va duce la deprecierea monedei nationale, scumpirea importurilor, incetinirea cresterii economice pana aproape de stagnare. Aceasta factura are si un bonus. Slaba competenta a institutiilor statului care trebuie sa vegheze la functionalitatea economiei. Am detaliat in articolul precedent ("Se intampla din nou") modul in care vad eu functionarea Consiliului Concurentei. Şi multumesc cititorilor Curierului National si Gazetei de Sud care au citit articolul si si-au expus punctele de vedere pertinente.
Concluzia celor sapte facturi? Permiteti-mi sa folosesc un comentariu de la dumneavoastra, din Gazeta de Sud, o reactie la precedentul articol: "Ţineti minte cinci cuvinte: E mai rau ca inainte". De ce? Pentru ca atunci cand analfabetii economici devin decidenti, ei ajung vandali economici. Vandalizeaza economia si ii taie potentialul de crestere si rezistenta la socuri. Iar, din pacate, anul 2008 va fi caracterizat de vandalism economic.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.