La cateva zile dupa ce pretul petrolului a atins pragul de 100 de dolari/ baril, militantii ecologisti din toata lumea au inceput campanii de lobby pentru inlocuirea combustibililor fosili cu cei ecologici: etanol si bio-diesel.

Ecologistii au sesizat ingrijorarea starnita de cresterea pretului petrolului si au incercat sa prezinte publicului larg ceea ce reprezinta, in opinia lor, varianta alternativa la combustibilii fosili. "Este un bun prilej ca oamenii sa cunoasca mai bine bio-combustibilii, sa stie cat de ieftini sunt si care este beneficiul utilizarii lor. Pana acum ne-am obisnuit, cei mai multi dintre noi, sa credem ca nu exista alternativa la combustibilii traditionali. De aceea am scos de fiecare data bani din buzunar, la fiecare scumpire", a punctat un reprezentant al World Wildlif Fund.

La nivel mondial, discutia cea mai importanta in ceea ce priveste biocombustibilii se refera la terenurile pentru cultivare: la ce procent din suprafetele pe care pana acum se cultivau plante pentru consum trebuie sa se renunte in favoarea cultivarii de plante pentru biocombustibili.