O scanteie de revolta s-a aprins la sfarsitul saptamanii trecute in orasul italian Napoli. S-au inregistrat scene de lupta in zona unei foste gropi de gunoi a orasului, inchisa in urma cu mai multi ani si pe care autoritatile locale intentionau sa o
O scanteie de revolta s-a aprins la sfarsitul saptamanii trecute in orasul italian Napoli. S-au inregistrat scene de lupta in zona unei foste gropi de gunoi a orasului, inchisa in urma cu mai multi ani si pe care autoritatile locale intentionau sa o redeschida, intrucat actualele amplasamente de depozitare a deseurilor din orasul de pe coasta de vest a Italiei nu mai fac fata.

Demonstrantii, cetateni ai orasului, au blocat intrarea in fosta groapa de gunoi, interzicandu-le accesul reprezentantilor autoritatilor locale. Din cauza faptului ca celelalte gropi de gunoi din Napoli sunt pline, edilii locali au decis redeschiderea vechii gropi de la marginea orasului, desi motivul inchiderii ei fusese tocmai amplasarea sa foarte aproape de oras. Groapa fusese inchisa si ecologizata la mijlocul anilor a€™90. Autoritatile nu au fost in stare sa amenajeze o alta groapa de gunoi pentru oras, fiind acuzate de cetateni de management defectuos si de coruptie.


LUPTE. Localnicii se tem ca redeschiderea gropii nu va face altceva decat sa le puna in pericol sanatatea si nu s-au sfiit sa le arate si autoritatilor acest lucru. Ceea ce se anunta un protest pasnic s-a transformat rapid intr-o disputa pe viata si pe moarte cu fortele de ordine, chemate in ajutor de autoritati. Oamenii au aruncat cu pietre in politisti, acestia fiind nevoiti sa se retraga sub un adevarat asediu. Incidentele nu s-au soldat cu victime, dar au amanat intentia primariei din Napoli de a redeschide groapa de gunoi.


INGRIJORARE LA NIVEL INALT. Muntii de gunoaie depozitati direct pe strada si nestransi cu saptamanile nu sunt o noutate pentru Napoli. Timp de aproape un deceniu, zecile de solutii gasite de autoritatile italiene, atat locale, cat si centrale, nu au dus la rezolvarea solutiei. Haosul administrativ a incurajat crima organizata sa depoziteze pe strazile orasului chiar si deseuri industriale. Presedintele italian, Giorgio Napolitano, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la aceasta situatie si a cerut autoritatilor locale sa gaseasca urgent solutii pentru aceste probleme.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.