CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Carnati colorati cu carmin
Pana la un punct, traditia este respectata. Apoi, ingredientele de baza sunt amestecate cu tot felul de aditivi alimentari, care fac din carnatii analizati un produs industr
CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Carnati colorati cu carmin
Pana la un punct, traditia este respectata. Apoi, ingredientele de baza sunt amestecate cu tot felul de aditivi alimentari, care fac din carnatii analizati un produs industrial.


Carnatii Plescoi Aldis sunt un produs fiert si afumat in a carui compozitie intra urmatoarele ingrediente: "carne vita, carne porc, carne oaie, slanina, sare, apa, proteina din soia, amidon din cartofi, condimente, zaharuri, arome, lactoza, stabilizatori: polifosfati de sodiu E 452, antioxidant: acid ascorbic E 300, acidifiant: glucono-delta-lactona E 575, conservant: nitrit de sodiu E 250, colorant: carmin E 120". Tot de pe eticheta aflam ca membrana este naturala si comestibila.


ANALIZÃ…. Carnatii analizati sunt un produs traditional "modernizat", procesati din amestec de carne de vita, porc si oaie, slanina, proteina vegetala din soia, glucide cu absorbtie lenta (amidon din cartofi) si rapida (zaharuri), lactoza si aditivi alimentari: stabilizatori, conservanti, antioxidanti, acidifianti, coloranti. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, din compozitie rezulta ca are o densitate energetica ridicata. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, explica faptul ca aceasta este imprimata de grasimile animale bogate in acizi grasi saturati aterogeni. De asemenea, produsul contine un exces de fosfor provenind din stabilizatori E 452. Consumatorii trebuie sa tina cont de sursele ascunse de sodium, pentru a nu depasi doza zilnica recomandata. De asemenea, persoanele care au intoleranta la lactoza trebuie sa ia in considerare faptul ca produsul contine si acest ingredient. Specialistul nostru atrage atentia ca aditivul alimentar carmin, E 120, poate provoca persoanelor sensibile alergii, rinite, astm, eruptii cutanate si poate declansa sindromul ADHD. De asemenea, s-a demonstrat ca se face vinovat si de inrautatirea evolutiei maladiilor Pakinson si Alzheimer.


CONCLUZII. In urma analizei ingredientelor specificate de producator pe eticheta acestor carnati analizati, specialistul noastru face cateva recomandari. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor cu sindrom metabolic (supraponderali, obezi, celor cu diabet de tip II, suferinzilor de maladii neurodegenerative, bolnavilor de cancer), persoanelor cu afectiuni dermatologice, astmaticilor, celor cu sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), persoanelor care sufera de afectiuni hepato-renale, bolnavilor de hiperuricemie (guta), celor suferinzi de dislipidemie, hipertrigliceridemie, alergicilor. Persoanele cu intoleranta la lactoza trebuie sa testeze produsul inainte de a-l consuma.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.