Degustare - Un experiment inedit pentru diplomatia chineza
Oenologul Ion Pusca a propus ambasadorului R.P. Chineze la Bucuresti o experienta mai putin obisnuita: cunoasterea Romaniei prin intermediul unei degustari de vinuri autohtone.   In vizita intreprinsa la finele anului trecut la Casa Vinului Dr Pusca, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Republicii Populare Chineze in Romania, Excelenta Sa Liu Zengwen, a avut parte de o inedita prezentare a Romaniei, prin prisma soiurilor de vita-de-vie autohtone, a podgoriilor si a sortimentelor de vin romanesc. Si daca soiurile podgoriei Murfatlar sau Cramposia de Dragasani au putut "delimita" granita sudica a vinului romanesc, vinurile de Cotnari, de exemplu, au marcat "aliniamentul" estic.  Aprecieri. La degustarea organizata de amfitrionul evenimentului, oenologul Ion Pusca, din multitudinea de probe prezentate, Excelenta Sa Liu Zengwen a remarcat cateva soiuri excelente de "vita stramoseasca romaneasca". I-au retinut atentia vinul sec din soiul Feteasca Regala, un vin demisec din soiul Feteasca Alba, iar dintre vinurile rosii, Feteasca Neagra a fost cea care a starnit interesul diplomatului chinez. "Ca vin de desert a fost impresionat de aroma florala a soiului Tamaioasa Romaneasca. De asemenea, a fost apreciat si spumantul romanesc, atat cel alb, cat si cel roze", ne-a declarat dr Ion Pusca. Aprecierile la adresa vinurilor degustate Excelenta Sa Liu Zengwen le-a adresat intr-o limba romana curata, marturisind ca i-a facut placere sa regaseasca gustul si aroma vinurilor traditionale din tara noastra, declarandu-ne ca la masa, la ambasada, alaturi de bauturile traditionale chinezesti, se servesc si vinuri romanesti.   Premise. Cu prilejul acestei intalniri, ambasadorul chinez si oenologul roman au purtat discutii si cu privire la posibilitatile de colaborare dintre viticultorii si oenologii din cele doua tari. In momentul de fata, China, cu 12 milioane de hectolitri (de doua ori mai mult decat Romania), ocupa locul sase in lume la productia de vin. Sortimentele de vin chinezesti sunt, in general, provenite din soiuri frantuzesti. Si asta cu toate ca in China strugurii se cultiva de 6.000 de ani, iar vinificatia se practica de 4.100 de ani (anul 2100 i.Hr.), cand, dupa legenda, Yidi, sotia regelui Yu, a descoperit fermentarea. Soiurile autohtone au disparut de-a lungul timpului, iar catre anul 1900 s-au reinfiintat podgoriile, plantandu-se soiuri europene.   "Apa istoriei" In China, vinul mai este numit si "apa istoriei", legendele referitoare la el venind din timpuri stravechi. In Epoca Bronzului, chinezii aveau deja cunostinte importante despre vinificatie. Inscriptii din perioada dinastiilor Chang si Chou descriu ceremonii religioase in care vinul avea un rol important. Marco Polo, in timpul voiajului sau in China (secolul al XIII-lea), a observat existenta a numeroase podgorii. In 1373, primul imparat al dinastiei Ming decreta necesitatea maririi productiei de vin. In prezent, China are 500.000 ha de podgorii din cele opt milioane existente pe glob.