Guvernul a luat aceasta decizie in urma deciziei Comisiei de a ne reduce cu 20% cota de emisii de dioxid de carbon.

Romania a cerut Tribunalului Comunitatilor Europene sa anuleze decizia Comisiei Europene de a reduce cota Romaniei de emisii poluante, invocind depasirea atributiilor si incalcarea principiului nediscriminarii, aceasta fiind prima actiune in instanta a Guvernului impotriva unei hotariri a Comisiei.

Guvernul a decis, in ultima sedinta din anul trecut, sa faca uz de drepturile sale legitime fata de decizia Comisiei Europene (CE) de a reduce Romaniei cota de emisii poluante cu 20%, iar pe baza acestui mandat, Romania a introdus, la 21 decembrie 2007, la Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene, doua actiuni in anularea deciziilor CE, a declarat agentiei MEDIAFAX seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. Actiunile au fost depuse de catre Departamentul pentru Afaceri Europene, prin intermediul Agentului Guvernamental.

Contestatia Romaniei a fost argumentata prin faptul ca oficialii Comisiei si-au depasit atributiile in acest domeniu, neavind dreptul sa stabileasca cifre, ci doar sa respinga total sau partial planul national de alocare de emisii poluante, precum si prin lipsa de transparenta a modelului utilizat la calcularea noilor cote. Autoritatile romane au invocat si incalcarea de catre CE a principiului nediscriminarii printr-un model stabilit doar pentru Romania si Bulgaria. "Guvernul asteapta acum pozitia Tribunalului, perioada in care decizia Comisiei ramine valabila", a spus Ciocanea.

Comisia Europeana a redus, in octombrie, cotele anuale de emisii de dioxid de carbon (CO2) in industria romaneasca, pentru perioada 2008-2012, cu 20,7%, de la 95,7 milioane de tone, cit ceruse statul roman pentru toate activitatile economice, la 75,9 milioane de tone. Totodata, CE a redus cu 10% plafonul emisiilor Romaniei pentru 2007, fata de planul national de alocare stabilit de autoritatile romane. Decizia Comisiei afecteaza Romania pe doua planuri. In primul rind, producatorii de energie termo isi vor majora costurile (si, implicit, preturile), pentru ca vor trebui sa polueze mai putin, in caz contrar fiind amendati. In al doilea rind, Romania nu va mai putea vinde tot atitea credite-carbon, pentru ca diferenta dintre cota maxima anuala de emisii de dioxid de carbon si cit polueaza toata economia se micsoreaza.