Lumea este impartita in doua: pentru si impotriva pedepsei capitale. Criticii spun ca este o barbarie inacceptabila in raport cu aclamatul progres al omenirii, iar adeptii sustin ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.

Nu doar Iran sau China aplica pedeapsa cu moartea, ci si state avansate,cum sint SUA si Japonia. Foto: Reuters Adunarea Generala a ONU tot incearca sa voteze trecerea in ilegalitate a pedepsei cu moartea, iar UE este avocatul luptei impotriva uciderii legale. Totusi, pedeapsa capitala e departe de a fi abolita, mai ales ca este larg utilizata in continuare in tari considerate profund democratice si campioane ale drepturilor omului precum SUA.

In topul statelor care practica pedeapsa capitala se afla China, Iran, Pakistan, Irak si SUA. Interesant este ca din aceasta lista SUA sint singura tara considerata democratica.

Statistici citate de „Foreign Affairs" arata ca in China exista o lista de 70 de fapte pedepsibile cu moartea: crima, fraude economice majore, coruptia si contrabanda, acte de disidenta politica si religioasa. Mai nou, intr-o provincie chineza, motociclistii care fura genti primesc pedeapsa cu moartea. Aceeasi pedeapsa a primit anul acesta un oficial gasit vinovat de luare de mita. Perspectivele de abolire sint minime pentru ca autoritatile tind sa lungeasca lista de fapte pasibile de pedeapsa capitala. Mai nou se promoveaza injectia letala, pe model american.

China a adunat anul trecut 60% din totalul executiilor anuntate oficial in lume. Se pare ca, totusi, autoritatile chineze trebuie sa-si domoleasca entuziasmul, acum, inainte de Jocurile Olimpice. Numarul executiilor a scazut usor dupa ce s-a anuntat ca Beijingul va fi gazda Olimpiadei din 2008, posibil o masura de PR menita sa indulceasca imaginea tarii si sa nu sperie turistii.

„Foreign Affairs" comenteaza ca, de cind a scazut numarul celor condamnati la moarte de autoritatile chineze, s-a diminuat si numarul transplanturilor de rinichi in Coreea de Sud, tara unde ajungeau, de preferinta, organele celor executati in China.

Iranul are o larga gama de „infractiuni" pentru care pedeapsa este categoric moartea, practicata in mod special in provincie. Predilecte sint uciderea cu pietre si cea prin spinzurare. Fiecare tip de executie are o semnificatie specifica unor fapte anume.

De exemplu, „infractiunile sexuale" precum adulterul, homosexualitatea, prostitutia se pedepsesc cu lapidarea. Cu moartea sint pedepsite, de obicei prin spinzurare, consumul si traficul de droguri, blasfemia, actele prin care „se aduce atingere islamului". Disidenta politica este de obicei clasificata in ultima categorie.

In ultimii ani a crescut alarmant numarul de executii in Iran, fapt reclamat de numeroase organizatii si institutii internationale precum Parlamentul European, Amnesty International sau Human Rights Watch. Ceea ce ingrijoreaza cel mai mult este ca Teheranul nu da semne nici ca ar dori sa renunte macar la executarea copiilor care se fac vinovati de exemplu de trafic ori de consum de droguri.

In ceea ce priveste homosexualitatea in Iran, exista un paradox - desi presedintele Mahmud Ahmadinejad sustine in declaratii ca in Iran nu exista homosexuali, persoanele care se fac „vinovate" de homosexualitate sint executate, iar „vina" lor este anuntata public.

In Pakistan, pedeapsa capitala este aplicata celor care sint gasiti vinovati de crima, jaf, deturnare si rapire, trafic de droguri, trafic cu copii, blasfemie si relatii sexuale fara sa fie casatoriti. Statisticile arata ca in Pakistan sint cei mai multi condamnati la moarte din lume care asteapta executia - din cei 24.000 de condamnati inregistrati in lume, o treime sint detinuti in Pakistan.

Ca si in Iran, in Pakistan pedeapsa capitala este aplicata si minorilor, in pofida unui decret dat in 2001 de presedintele Pervez Musharraf prin care toate pedepsele cu moartea pentru copii erau comutate in inchisoare pe viata.

Irakul a aplicat pedeapsa capitala pentru faimosul dictator Saddam Hussein. Crima, rapirea, violul, traficul si consumul de droguri, amenintarile la adresa securitatii tarii si „instigarea" la terorism sint pedepsite cu moartea in Irak. Exista ceva sanse ca pedeapsa capitala sa fie abolita in Irak, dar nu prea curind.

SUA si Japonia sint singurele tari dezvoltate in care mai au loc executii. In SUA au fost executati 53 de oameni in 2006 si 42 in 2007. In ultima vreme, in rindul americanilor exista un curent de opinie favorabil abolirii pedepsei capitale, asa cum s-a intimplat recent in New Jersey, care a fost primul stat american care a facut acest lucru in ultimii 40 de ani. Ultima executie din 2007, in SUA, a avut loc pe 25 septembrie.

Dintre cele 36 de state in care se aplica pedeapsa capitala, 35 o fac prin injectiile letale. In prezent, toate executiile au fost aminate pina cind Curtea Suprema va decide ce noua substanta letala sa fie folosita la executii. Asta dupa un scandal declansat de un caz din 2006 in care cel condamnat nu a murit imediat, ci abia dupa 34 de minute, ceea ce poate fi calificat drept tortura, si un altul in care persoana injectata a fost capabila sa anunte ca substanta „nu are efect".

New Jersey renunta la pedeapsa cu moartea pentru progres Exista si locuri in care autoritatile renunta la pedeapsa capitala. Luna trecuta, guvernatorul statului american New Jersey, Jon S. Corzine, a semnat un act normativ prin care a abrogat pedeapsa cu moartea in jurisdictia sa. New Jersey a devenit astfel primul stat din SUA care a recurs la o asemenea masura in ultimii 40 de ani. In momentul semnarii documentului existau in regiune 8 condamnati la moarte care isi asteptau executia. Jon S. Corzine le-a comutat tuturor sentintele in inchisoare pe viata. „Cred ca acum statul New Jersey evolueaza cu adevarat", a declarat guvernatorul dupa abolirea pedepsei capitale.

Bush, in favoarea pedepsei capitale Cel mai puternic om al lumii, presedintele american George W. Bush, este un sustinator infocat al pedepsei capitale. Potrivit unui purtator de cuvint al Casei Albe, „Bush sprijina pedeapsa cu moartea deoarece in cele din urma ea ajuta la salvarea unor vieti nevinovate".

China vrea sa inlocuiasca executia prin impuscare cu injectia letala: www.cotidianul.ro/select