Niciuna dintre primariile de sector nu a amendat sau penalizat vreo firma cu care a incheiat contractele de salubrizare si, implicit, deszapezire. In fapt, edilii nu s-au plåns in nici un fel de modul in care au decurs operatiunile de indepart
Niciuna dintre primariile de sector nu a amendat sau penalizat vreo firma cu care a incheiat contractele de salubrizare si, implicit, deszapezire. In fapt, edilii nu s-au plåns in nici un fel de modul in care au decurs operatiunile de indepartare a zapezii de pe carosabil si trotuare. Aproape sute de strazi si stradute au ramas, si ieri seara, impracticabile, punand in pericol in special bolnavii, batranii si impiedicand aprovizionarea. Edilii Capitalei i-au pus in garda pe bucuresteni, avertizandu-i ca strazile laterale vor fi curatate de zapada abia dupa ce vor fi deszapezite marile bulevarde dar, desi actiunea de curatare a arterelor principale pare a fi finalizata, pe arterele secundare si aleile din jurul blocurilor oamenii abia se pot deplasa, iar autovehiculele sunt ingropate sub nameti.

In sectorul 1, marile bulevarde au fost deszapezite, dar pe strazile laterale circulatia este inca un cosmar. Pe strazile adiacente bulevardelor Carol, Mosilor si Dacia abia daca a intrat cate un utilaj, iar cele mai multe aveau ieri zapada aproape intacta. „S-a intervenit cel putin o data pe 80-90% dintre stradutele secundare. Arterele principale sunt degajate si se circula“, ne-a declarat insa Alexandru Ichim, reprezentant al Primariei sectorului 1. In sectorul 2, primaria a inceput sa ii amendeze pe cei care nu isi curata singuri zapada de pe trotuare.

„Amenzi contraventionale cuprinse intre 50 si 100 de lei vor fi aplicate celor care nu si-au curatat de zapada trotuarele din fata imobilelor in care locuiesc“, se arata intr-un comunicat remis de autoritati. Pentru aceasta actiune au fost mobilizate aproape 50 de echipe de control care au plecat ieri dimineata in toate cartierele pentru a-i identifica si sanctiona pe contravenienti. Bucurestenii care au cel mai mult de suferit de pe urma haosului din administratie sunt cei din sectorul 5. Daca in celelalte sectoare utilajele de deszapezire au facut accesul cat de cat posibil pe strazile secundare, in sectorul 5 acestea nu au fost zarite pe nici una dintre arterele secundare, lasand circulatia paralizata. Ignoranta autoritatilor locale este cu atat mai mare cu cat, principalul responsabil, primarul Marian Vanghelie, a decis sa-si continue vacanta de Sarbatori. Potrivit angajatilor companiei Tarom, edilul care se batea altadata cu pumnii in piept ca va fi la orice ora la dispozitia cetatenilor, a parasit tara intr-un avion cu destinatia Dubai.

Videanu considera ilegale amenzile
Adriean Videanu considera ilegale amenzile date de Politia Capitalei firmelor de salubrizare. Edilul a declarat ca, atat in Ordonanta de Urgenta 195, cat si in Protocolul incheiat cu firmele pentru aceasta activitate, este prevazut un termen de 48 de ore de la incetarea ninsorii in care sa fie facuta deszapezirea. „Consider amenzile date de Ministerul Internelor si Reformei Administrative ca fiind ilegale. Apreciez ca s-a intervenit nu foarte bine, dar rezonabil. Vreau sa resping ideea ca joi nu s-a intervenit pentru deszapezire deoarece Primaria Capitalei a monitorizat actiunea in permanenta prin domnul viceprimar Murgeanu si a constatat ca s-a intervenit, dar viscolul a redus din eficienta, pentru ca o mare parte din zapada indepartata a fost viscolita inapoi in strada“, a declarat Videanu.

Totodata, viceprimarul general Razvan Murgeanu a declarat, dupa sedinta Comandamentului de Iarna, ca toate intersectiile mari vor fi curatate, iar zapada va fi incarcata in masini si depozitata in afara partii carosabile, de catre angajatii firmelor de constructii cu care Primaria are contracte. Murgeanu a adaugat ca pe strazile secundare se va intra cu utilaje mai mici, insa curatarea lor se va face doar ca sa devina accesibile.

Autoritatile pun måna pe lopeti
Autoritatile sectorului 3 Bucuresti sustin ca au definitivat in cursul zilei de ieri deszapezirea intregii retele stradale a zonei pe care o au in administrare. Urmeaza sa treaca la inlaturarea manuala a zapezii de pe stradute si din parcari. Primaria sectorului 3 a actionat cu 91 de utilaje multifunctionale, dintre care 31 de utilaje mari pentru artere principale, zece utilaje cu lame mijlocii si 50 de utilaje mici cu lame. Toate cele 65 de bulevarde si artere principale din sectorul 3 sunt functionale din punct de vedere al carosabilului si asigurate cu material antiderapant, au declarat, ieri, reprezentantii administratiei de sector. De asemenea, 441 de strazi secundare si alei din totalul de 734 au fost deszapezite cu plugurile, 362 fiind si tratate antiderapant. In actiunile de deszapezire manuala autoritatile locale sustin ca vor acorda o atentie deosebita ansamblurilor de blocuri de locuinte, zonelor aglomerate, statiilor si refugiilor RATB, precum si zonelor de acces pentru aprovizionarea magazinelor, pietelor si centrelor comerciale, acceselor la spitale si policlinici, scoli si gradinite. „Actiunile din Programul de deszapezire continua non-stop si am dispus ca in urmatoarele 24 de ore sa finalizam aceasta prima faza, urmand ca la sfarsit de saptamana sa inceapa rectificarea tuturor intersectiilor, deszapezirea manuala a parcarilor in spic si de resedinta, precum si transportul zapezii excedentare la locatiile stabilite“, a declarat, ieri, primarul Liviu Negoita. Acesta a facut apel catre agentii economici si cetatenii sectorului 3 pentru a sprijini, conform legii, actiunile primariei, pentru degajarea trotuarelor evitand blocarea arterelor prin parcarea neregulamentara a autoturismelor.

Temperatura scazuta va agrava traficul
Viceprimarul Razvan Murgeanu a recunoscut, la finalul reuniunii Comandamentului de Deszapezire, ca pe strazile pe care s-a efectuat deszapezirea drumul nu a fost curatat pana la nivelul asfaltului. El a dat insa asigurari ca se va actiona in continuare, atat pe arterele principale, cat si pe cele secundare pentru care acestea sa devina practicabile. Viceprimarul este de parere ca circulatia va putea fi reluata la parametri normali abia cand temperaturile vor creste in Capitala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.