Impresionati de spectaculosul 2007 - animat cu biletele, suspendare, demisii, referendumuri - analistii suspecteaza un 2008 si mai bezmetic. Spun ca proxima campanie electorala va fi si mai murdara decat ce-am vazut pana acum. Prevad noi avalanse de
Impresionati de spectaculosul 2007 - animat cu biletele, suspendare, demisii, referendumuri - analistii suspecteaza un 2008 si mai bezmetic. Spun ca proxima campanie electorala va fi si mai murdara decat ce-am vazut pana acum. Prevad noi avalanse de dosare, delatiuni, urmariri penale, atacuri sub centura. Si asta chiar de la inceputul anului.
Avem parte, insa, in prima parte a acestui an, de alt eveniment care ar putea sa dea peste cap prognozele: Romania va gazdui, la inceputul lui aprilie 2008, summit-ul NATO. In perioada 2-4 aprilie, la Bucuresti vor fi prezenti 48 de sefi de state si de Guvern, mii de militari, delegati, jurnalisti. Vine Bush, sa vada capatul "Axei", dar poate si Putin, in calitate de invitat. Este de prisos sa spui cu cata responsabilitate trebuie sa tratezi un astfel de eveniment in calitate de tara gazda. Intre organizatori - Guvern, Presedintie, Servicii, Administratie locala - coordonarea trebuie sa fie perfecta. Seful statului si cel al Guvernului se vad obligati sa colaboreze efectiv. Nu mai poate fi vorba doar de un armistitiu de fatada, de genul celui surprins acum o luna, in avion, cu prilejul semnarii Tratatului de la Lisabona. Gazduirea unui eveniment de o asemenea importanta presupune o intelegere prealabila. Fie si in privinta protocolului. Caci "Romania-doua-voci" a devenit deja un ingrijorator subiect de bascalie in cercurile diplomatice internationale. Speram sa nu ne trezim, cumva, la summit-ul NATO, cu doi purtatori de cuvant ai tarii avand abordari diferite asupra agendei prestabilite. Oare cum ar fi ca premierul sa anunte in plen retragerea soldatilor romani din Irak, la urmatorul Craciun, iar presedintele sa-l contrazica? Imaginati-va.
Dincolo de pozitionarea celor doua varfuri ale politicii romanesti la Summit, care vor canta pana la urma pe aceeasi partitura, razbate framantarea partidelor din spate, cu adanci preocupari electorale. In teritoriu, PNL si PD-L isi vor lansa candidatii pentru locale. In Parlament, cele doua formatiuni - mai an surori - vor agita variantele diferite de uninominal. Mai bine s-ar apuca sa adopte legislatia sigurantei nationale, astfel incat Agentul 007 - care va fi, desigur, prezent la Summit - sa poata conversa in mod relaxat cu Agentul Soare, acum aflat intr-o profunda incertitudine in ceea ce priveste statutul, atributiile, viitorul sau.
In acest moment, evenimentele politice ale anului par a fi summit-ul NATO si alegerile locale. Insa de saptamana viitoare, cand presedintele va descinde la intalnirea cu sindicatele si la alegerile CSM, iar guvernantii isi vor relua activitatea, predictia se poate schimba in orice moment.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.