Teodor Mazilu   (...) La urma urmei, de ce trebuie neaparat sa facem eforturi? De ce trebuie neaparat ca atitudinea noastra sa fie rodul unei automutilari si autodisciplinari? De ce trebuie sa facem eforturi ca sa scriem o carte? D
Teodor Mazilu   (...) La urma urmei, de ce trebuie neaparat sa facem eforturi? De ce trebuie neaparat ca atitudinea noastra sa fie rodul unei automutilari si autodisciplinari? De ce trebuie sa facem eforturi ca sa scriem o carte? De ce trebuie sa facem eforturi ca sa fim respectuosi cu altii? Orice efort implica o contradictie. Facem cu efort numai lucrurile pe care, in realitate, nu vrem sa le facem. Dar noi credem, autoamagindu-ne, ca trebuie sa le facem, ca avem datoria sa le facem, si atunci ne violam propria noastra natura pe altarul imaginii false pe care ne-am intocmit-o despre noi. Fata de aceasta imagine deformata avem noi un sentiment de mare responsabilitate. (...) Virtutea care este rezultatul efortului se poate numi oare virtute? Te poate emotiona iubirea care este obtinuta prin eforturi? Altii sustin ca si cercetarea adevarului implica un efort. Ei cred ca palmele lor inrosite, genunchii lor loviti ar constitui o dovada a justetei drumului pe care am pornit. In fond, nimeni nu este obligat sa caute adevarul. Cine cauta adevarul cu efort, chinuindu-se si mutilandu-se, inseamna ca de fapt nu vrea sa-l caute. (...)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.