Ianuarie este o luna plina de evenimente pentru moneda nationala. Leul a inceput anul la cotatia stabilita pe 28 decembrie, de 3,6102 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a depreciat in 2007 cu peste 7,5%, pierzand aproximativ 25 de bani fata de eu
Ianuarie este o luna plina de evenimente pentru moneda nationala. Leul a inceput anul la cotatia stabilita pe 28 decembrie, de 3,6102 lei pentru un euro. Moneda nationala s-a depreciat in 2007 cu peste 7,5%, pierzand aproximativ 25 de bani fata de euro.
Asteptarile erau ca leul sa se aprecieze in decembrie, fiind ajutat de banii trimisi de romanii din strainatate in perioada sarbatorilor. Lucru pe jumatate adevarat. Pe 17 decembrie, moneda nationala ajungea la 3,558 lei pentru un euro, dupa care se apreciaza brusc pana la 3,467 lei pentru un euro pe 24 decembrie. Aici remiterile din strainatate s-au oprit si ultimele trei sedinte de tranzactionare ale anului au fost ale speculatorilor. Acestia au depreciat puternic moneda nationala pe fondul unor volume de tranzactionare scazute si au dus leul la cota de 3,61. In acest mod, ei incearca sa forteze o majorare de dobanda la sedinta de Consiliu Monetar de pe 7 ianuarie pentru a beneficia de dobanzi mai avantajoase.
Prima data importanta din calendarul leului este 7 ianuarie. Piata se asteapta la o noua majorare a dobanzii-cheie, necesara dupa evolutia inflatiei in ultima jumatate a anului trecut. O majorare de dobanda ar trebui sa duca in mod normal la aprecierea leului. Insa BNR va analiza cu multa atentie efectul deciziilor sale asupra leului, deoarece o apreciere puternica a monedei nationale ar duce la o adancire si mai puternica a deficitului de cont curent, cel mai mare pericol pentru economia romaneasca. Consensul este ca in 2008 este necesara o crestere de 1 punct de baza a dobanzii de politica monetara pentru ca inflatia sa reintre in tinta stabilita. Insa miscarile bruste ale cursului nu vor ajuta nici inflatia, nici deficitul de cont curent. Deci BNR ar putea sa opteze pentru o crestere treptata a dobanzii. O data pe 7 ianuarie si inca o data pe 4 februarie. Astfel efectul asupra leului ar fi mai temperat.
10 si 11 ianuarie vor fi urmatoarele date de notat in calendar. Pe 10 ianuarie Institutul National de Statistica ne va anunta evolutia deficitului comercial pe primele 11 luni ale anului trecut, iar pe 11 ianuarie vom afla inflatia pe 2007. O inflatie peste asteptari ar putea sa aprecieze moneda nationala deoarece dealerii s-ar astepta la o noua majorare de dobanda de politica monetara. Banca Nationala estima o inflatie de 5,7% pentru sfarsitul anului. Daca rata inflatiei in 2007 va depasi 6,7%, piata va reactiona. In acelasi timp, daca deficitul comercial continua sa creasca, Banca Nationala ar putea sa cumpere euro sau sa scoata mai putini bani de pe piata prin intermediul sterilizarilor. Asa moneda nationala ar ramane la un nivel relativ stabil.
Contextul international ramane important pentru evolutia leului. Sentimentul investitorilor la nivel global nu s-a imbunatatit. In plus, violentele din Pakistan, Nigeria si Algeria urca pretul petrolului si provoaca neliniste pe pietele internationale. In astfel de situatii dealerii si administratorii de portofolii tind sa se retraga din pietele emergente, al caror risc este prea ridicat si se indreapta spre monedele clasice si spre tranzactiile cu metale pretioase. Intrebarea este daca leul se va desprinde de evolutia regionala sau nu. Daca dobanda de politica monetara va creste intr-adevar cu 1 procent, dupa cum se asteapta piata, atunci plasamentele in lei vor deveni mult mai atractive decat cele in forinti, zloti sau coroane cehesti. Mai ales daca majorarea dobanzilor va duce si la o reducere a inflatiei in a doua jumatate a lui 2008. Astfel, leul ar putea sa se aprecieze dupa consiliul de politica monetara din februarie daca majorarea dobanzilor va satisface apetitul investitorilor straini.
Pentru populatie, aceasta volatilitate a leului nu este neaparat ingrijoratoare. Mai mult ca sigur creditele vor deveni mai scumpe si depozitele mai atractive. Iar daca inflatia va scadea, atunci un depozit la banca chiar va aduce un profit real la sfarsitul lui 2008. Spre deosebire de ce s-a intamplat in 2007, cand inflatia si comisioanele bancare au fost la acelasi nivel cu dobanzile. Cei mai nefericiti vor fi cei care s-au imprumutat in vara, cand dobazile erau mai mici. Creditele au dobanzi variabile, iar rata lunara va continua sa creasca cat timp Banca Nationala isi va mentine politica monetara restrictiva.
Unde se duce leul? Pe termen scurt, greu de zis. Pe termen lung are toate premisele sa se aprecieze. In ce ne imprumutam? Castigam lei, cheltuim in lei, deci in lei. Castigam lei, cheltuim in euro, tot in lei. De ce? Deoarece majoritatea platilor in euro ar trebui sa se faca la bunuri achitate pe termen lung (masini sau case). Iar pe termen lung, leul se va aprecia. In ce economisim? Banca Nationala ne incurajeaza sa mizam tot pe leu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.