Comisia Europeana (CE) va prezenta, pana la jumatatea anului 2008, un set de propuneri care vizeaza crearea unei piete europene unice pentru furnizarea de continut online, precum muzica, filme si jocuri, a anuntat, ieri, executivul blocului comunitar, transmite Reuters.
"Piata europeana de continut online este afectata de existenta unui cadru de reglementare fragmentat, de lipsa unor standarde clare si prietenoase privind accesarea materialelor online protejate prin copyright, precum si de neintelegerile severe intre participanti in legatura cu probleme fundamentale precum sistemul de plata a taxelor pentru preluarea de continut media", a declarat, intr-un comunicat, comisarul UE pentru Telecomunicatii Viviane Reding.
De asemenea, Reding nu exclude, in ultima instanta, optiunea de a propune o legislatie speciala in sectorul de profil, insa acesta nu este principalul sau obiectiv, a indicat un purtator de cuvant al CE.
"In prezent, procesul se afla intr-un stadiu incipient", a declarat el la o conferinta de presa. Autoritatile europene au identificat patru probleme-cheie care trebuie solutionate prin propunerile CE, respectiv opozitia unor proprietari de continut media fata de distribuirea online a materialelor proprii, din motive legate de pirateria online, lipsa unor licente de copyright care sa permita utilizarea continutului online pe teritoriul mai multor state comunitare, interoperabilitatea solutiilor de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala, care permit administrarea drepturilor asupra continutului online si remunerarea autorilor acestuia, si pirateria in general. Executivul european intentioneaza sa lanseze coduri de conduita pentru furnizorii de servicii online, posesorii de drepturi de proprietate si consumatori, pentru a asigura o oferta ampla de continut online si administrarea adecvata a materialelor protejate prin copyright.