Autoritatile locale au profitat ca nu se lucreaza pana luni si s-au lasat pe tanjala, protejand indirect finantele alocate firmelor responsabile cu deszapezirea. Sub pretextul unui viscol de mari proportii, primarul general Adriean Videanu a scos "la
Autoritatile locale au profitat ca nu se lucreaza pana luni si s-au lasat pe tanjala, protejand indirect finantele alocate firmelor responsabile cu deszapezirea. Sub pretextul unui viscol de mari proportii, primarul general Adriean Videanu a scos "la atac" doar jumatate din utilaje. Plugurile au strabatut, insa, numai o singura data bulevardele si strazile circulate de RATB. Restul operatiunii a fost pasat bucurestenilor care au ales sa-si scoata masinile din parcare. Cum zapada strivita sub roti nu s-a topit, ea a tot fost mutata de pe un sens de mers pe altul, ingreunand si mai mult circulatia. Unii conducatori auto si-au abandonat pur si simplu autovehiculele in mijlocul traficului. Cat priveste "grosul" strazilor, acestea au ramas impracticabile toata ziua. Trotuarele inzapezite au asteptat degeaba spiritul civic al asociatiilor de proprietari. Singurele zone de acces pentru pietoni au fost, in cea de-a treia zi a anului 2008, cararile de pe strada, trasate de rotile masinilor.
Strazi impracticabile pana seara
Adriean Videanu a apelat insistent la cetateni sa nu foloseasca autoturismele decat in cazuri de maxima urgenta. El a recomandat utilizarea mijloacelor de transport in comun, pentru a putea "aplica eficient" masurile dispuse in Comandamentul de iarna. Contrar apelului, Videanu a cerut firmelor de deszapezire sa scoata din garaj doar jumatate din utilaje. In aceste conditii, pana la pranz nu intrase nici un buldozer cu lama pe strazile secundare, iar pe bulevarde zapada fusese razuita la "o singura trecere".
Primarul general a invocat viscolul pentru a justifica "deszapezirea ineficienta", in ciuda faptului ca acesta scazuse mult in intensitate fata de perioada noptii. Pe la 13.30, primarul Capitalei a anuntat ca toate cele 460 de utilaje de deszapezire vor intra in actiune. La randul sau, Razvan Murgeanu, viceprimarul general responsabil cu aceasta activitate a estimat ca "in vreo sapte ore se va putea circula bine". Ninsoarea a incetat la ora 16.00, iar primarii de sector au primit ordin sa intervina pentru deszapezirea strazilor secundare, pe care le au in administrare.
RATB la maxim, insa cu blocaje
Devenita singura sursa de transport in Bucuresti, RATB a avut ieri in trafic parcul auto maxim al unei zile lucru: 1.000 de autobuze, 361 tramvaie si 224 troleibuze. Acestea au circulat, insa, in conditii de ninsoare, ceea ce a dus la intarzieri de cate 15-30 minute pe unele linii. Cum s-au inregistrat si blocaje, specialistii regiei au fost nevoiti sa le rezolve contra cronometru, pentru a nu ingreuna si mai mult traficul rutier. Astfel, au fost blocaje pe linia de tramvai 21 (Sos. Colentina, Int. Fundeni sensul spre Bucur Obor), pe linia 41, pe Calea Ferentari, pe linia 23 (ca urmare a defectarii unui vagon) si pe Str. Tunari, pe linia 5 (ca urmare a deraparii unui autovehicul pe linia de tramvai).
Semafoare defecte
Administratia Strazilor a intregistrat mai multe defectiuni ale semafoarelor, dar pentru remedierea carora a actionat cat mai repede. Astfel, in ultimele 24 de ore au fost remediate semafoarele din intersectiile: Bd. I.C. Bratianu - Str. Coltei, Str. Ion Campineanu - Walter Maracineanu, Barbu Vacarescu - Glinka, Dacia - Grivitei, Dacia - Viitor, Grivitei - Polizu, Berzei - Stirbei Voda, 13 Septembrie - Progresului, Colentina - Dna Ghica, Piata Muncii, Mihai Eminescu - Viilor, Dacia - Buzesti, Camil Ressu - Rm. Sarat, Barbu Vacarescu - Ceaicovski. In trei intersectii (Colentina - Teiul Doamnei, D-na Ghica - Lacul Tei, P-ta Rosetti) s-a produs scurt-circuit, astfel ca nu s-a putut interveni decat dupa oprirea ninsorii. La intersectia Popa Nan cu Calarasi, semafoarele au functionat in galben intermitent, fara insa a fi vorba de vreo defectiune.
Primarii de sector, a arterele secundare
Responsabili cu deszapezirea strazilor secundare, primarii de sector au fost ca si inexistenti pana la pranz, cand viscolul a incetat complet. Singura lor grija a fost sa asigure accesul catre spitale, Salvare, sectii de Politie, Pompieri, camine de batrani. "Actiunea este ingreunata atat de unii soferi - care nu si-au dotat corespunzator masinile pentru iarna si au ramas blocati in trafic - precum si de conditiile meteo nefavorabile", a argumentat Andrei Chiliman, edilul Sectorului 1. In Sectorul 2, Neculai Ontanu a anuntat ca deszapezirea va fi gata la ora 4 in noaptea de joi spre vineri pe toate cele 714 strazi aflate in responsabilitatea sa. Ambulantele sociale au asigurat accesul la cazurile de urgente medicale semnalate la tel. 9862.
Primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, a scos pe traseu 91 de utilaje multifunctionale, care au actionat pe 495 de artere. La dispozitia cetatenilor se afla tel. 9854 si dispeceratele SC Rosal Grup SRL - tel. 2006951 si tel. 9640. Deszapezirea din Sectorul 4 s-a desfasurat dupa un program stabilit pe ore de primarul Adrian Inimaroiu.
Edilul a reamintit obligatiile persoanelor fizice si juridice de a evacua zapada de pe trotuar, pentru a nu primi amenda de la 200 la 1.000 lei. In Sectorul 6, primarul Cristian Poteras a dispus firmei Urban sa scoata pe traseu toate cele 40 de utilaje detinute, iar ADP-ului - cele 25 de utilaje proprii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.