CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Ketchupul Regal picant are in compozitie, dupa cum scrie pe eticheta, urmatoarele ingrediente: "apa, pasta de tomate 14%, zahar, amidon, sare, corector de aciditate: otet E 260, conservanti: sorbat de potasiu E202, benzoat de sodiu E 211, antioxidant acid ascorbic E300, aroma, bx: min 19". Valoarea energetica pentru 100 de grame de ketchup analizat este de 61,2 kcal/260,1 kj, produsul avand "proteine 0.65 g, glucide 16,5 g, lipide 0.0 g".


ANALIZÃ…. Ketchupul analizat este un produs din gama sosurilor de rosii cu un continut relativ scazut de pasta de tomate 14%, dar cu un continut ridicat de glucide cu index glicemic inalt (zaharoza). De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca in compozitia produsului se afla si amidon, care este o glucida cu absorbtie lenta si cu capacitate ridicata de retinere a apei si gelifiere. Amidonul confera vascozitatea caracteristica produsului. Ketchupul contine si conservanti artificiali periculosi, printre care se remarca benzoatul de sodiu. Acesta este incriminat in aparitia sindromului de tulburare hyperkinetica cu deficit de atentie (ADHD). Doza zilnica admisa pentru acest conservant este de 5 mg/kg corp. Specialistii recomanda totusi ca produsele care contin E 211 sa nu fie consumate de copii. Conservantul sorbat de potasiu poate provoca alergii si astm persoanelor sensibile. De asemenea, produsul contine o sursa ascunsa de sare, de care trebuie tinut cont pentru a nu depasi cele
5-6 g recomandate pe zi.  


CONCLUZII. Produsul este o sursa de zaharuri si conservanti cu potential nociv neindicat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, astmaticilor, suferinzilor de ADHD, persoanelor cu afectiuni dermatologice. Specialistul nostru recomanda ca diabeticii sa tina cont de aportul ridicat de glucide si sa consume produsul analizat numai cu avizul medicului curant. (Cristina Andreea Calin)