"Al dracu, si Videanu asta cu marmura lui alba! "Altfel, cum o vrea bunul Dumnezeu si reglementarile Uniunii Europene.
E bine.
Sarbatorile de iarna, mai spirituale sau materiale au mutat centrul de greutate al vietii de sfarsit de an, de
"Al dracu, si Videanu asta cu marmura lui alba! "Altfel, cum o vrea bunul Dumnezeu si reglementarile Uniunii Europene.
E bine.
Sarbatorile de iarna, mai spirituale sau materiale au mutat centrul de greutate al vietii de sfarsit de an, de la biserica din centru, la mall-ul din marginea localitatii. Mai mari sau mai mici, cu porci taiati conform traditiei sau eutanasiati conform procedurilor ce vin de la Bruxelles. Oricum, nu consumul de branza de vaci si fulgi de porumb sau vanzarile de lapte praf au crescut simtitor PIB-ul tarii in aceste zile pline de patos culinar si etos civic distractiv. Cuvantul "distractie" a fost la ordinea zilei, ca un fel de comandament/cerinta /obligatie a momentului. La munte si la mare, cu mic si mare, lumea s-a distrat. Fiecare dupa capul, cheful, banii din tescherea, dar si puterile lui. Dincolo de vesnica bombaneala si vesnica pomenire a vaicarelii nationale: nimic nu e bine, nimic nu e bun! Rau, rau, dar lumea se distreaza, cum, necum. Comandamentele pentru situatii de urgenta tin de alti comandanti. A nins, mai incet, mai repejor, starea drumurilor imbracate in nea s-a dovedit invers proportionala cu gradul de dezbracare al prezentatoarelor buletinelor meteo. Spre deliciul calatorilor "participanti la trafic", blocati pe sosele, dar si spre delectarea cascaguristilor din fata televizoarelor care se amuza si caineaza clipa de clipa "Moare lumea de foame si guvernul nu face nimic! Rusine! Demisia!" E rau? Nu se stie.
E bine? Nimic nu e sigur. Ce zic sefii ai mari?
Pe fondul acestei situari in univers, tratate cu dubla masura de un popor prudent si cu urechile vesnic ciulite, ca ne se stie ce aduce ziua de maine, Dl Presedinte Traian Basescu al Romaniei vine mintenas si Domnia Sa cu o idee nastrusnica. S-ar vrea patriotica. Maimarele de la Chisinau tot avanseaza bazaconii, spune prostii, jigneste poporul roman si ceva ar trebui facut. In mod cert. Daca in augustul fierbinte din 1990 cind pucistii lui Ianaev incercau sa-l dea jos pe Gorbaciov si republicile sovietice fugeau ca potarnichile de sub mantia ruseasca se reusea o unire a Basarabiei cu Romania in 48 de ore, apoi nimeni nu mai putea sa faca nimic. Soarta Basarabiei se hotara la Bucuresti si nu la Chisinau. N-a fost sa fie. Iar acum Voronin nu mai trancanea vrute si nevrute si-si plimba acum nepoteii prin Samara sau Iaroslav. Nu apuca sa devina in indigest sef de stat moldovenesc.
Unu: nu exista doua popoare romanesti, ci unul singur. Doi: nu exista doua limbi romane, ci doar una. Trei: mai devreme sau mai tarziu visul lui Pan Halippa si al lui Flondor de a avea o Romanie Mare se va implini din nou. In launtrul UE, in launtrul limbii romane. Vinul moldovenesc ar putea lucra pentru asta, asa cum a lucrat cel de Lechinta in fata lui Hrusciov, cand a fost sa fie retrase trupele sovietice din Romania. E foarte simplu.
Dl Basescu vrea sa condamne, musai in fata celor doua camere reunite ale Parlamentului Romaniei, Pactul Ribbentrop-Molotov si sa denunte consecintele lui. Strict vocal este OK, se poate afirma orice, asa, la un sprit. Altfel, ca om de stat, e mai complicat, iti asumi responsabilitati ce pot decurge din doar iesitul porumbelului din colivia limbii romane. Daca autoritatile de la Bucuresti se tin tare in saua unionista, UE nu se mai vara in afacerea asta. Acordarea cetateniei romane la toti locuitorii Basarabiei ar fi un bun inceput. Dincolo de retorica exaltata a sarbatorilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.