Fotbalul autohton a scos serios capul in lume in ultimii ani, chiar daca in acest sezon rezultatele au fost mai putin satisfacatoare. Echipa nationala a obtinut calificarea la turneul final al CE din Austria si Elvetia, Steaua, Rapid si Dinamo au av
Fotbalul autohton a scos serios capul in lume in ultimii ani, chiar daca in acest sezon rezultatele au fost mai putin satisfacatoare. Echipa nationala a obtinut calificarea la turneul final al CE din Austria si Elvetia, Steaua, Rapid si Dinamo au avut rezultate meritorii in Cupa UEFA, iar investitiile de la CFR Cluj indreptatesc sperantele unei viitoare participari onorabile in cupele europene. Mai multi factori au contribuit la acest reviriment. In urma cu patru ani, nimeni nu ar fi avut curajul sa pronosticheze ca o echipa din Romania va ajunge intr-o semifinala de cupa europeana.

In perioada 1990-2000, fotbalul romanesc a trait exclusiv prin si pentru echipa nationala. Conducatorii FRF si LPF parau orice acuza la adresa sistemului, unul profund viciat, cu rezultatele obtinute de Hagi&Co. In acesti ani, Romania a participat la trei turnee finale de Campionat Mondial (Italia 1990, SUA 1994 si Franta 1998) si doua de Campionat European (Anglia 1996 si Belgia-Olanda 2000). La adapostul acestor rezultate, Divizia A a devenit un imens obor in care se traficau puncte, locur i, iar echipele retrogradate erau stabilite in spatele cortinei. Pe acest fond a aparut si declinul, accentuat de la an la an, in cupele europene, reprezentantele Romaniei avand prestatii jenante in perioada 1997-2004. Din inertie si bazandu-se in principal pe un nucleu de jucatori ajunsi in vest imediat dupa 1990, echipa nationala a avut rezultate atat timp cat acesti fotbalisti au raspuns prezent la convocarile selectionerilor. Filmul s-a rupt odata cu retragerea lui Hagi. Prima campanie fara acesta pe teren a insemnat si primul esec, pe banca tehnica aflandu-se... Hagi. Au urmat alte doua turnee finale ratate, dar pana la urma generatia lui Mutu si Chivu s-a trezit la viata si a obtinut biletele pentru CE, gratie disciplinei impuse la lot de exigentul Victor Piturca.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.