Arcul de Triumf din Bucuresti a intrat intr-o sesiune de reabilitare, Primaria Capitalei intentionand sa investeasca circa 10-12 milioane de lei pentru restaurarea si modernizarea cunoscutului monument istoric.
Arcul de Triumf, situat in piata o
Arcul de Triumf din Bucuresti a intrat intr-o sesiune de reabilitare, Primaria Capitalei intentionand sa investeasca circa 10-12 milioane de lei pentru restaurarea si modernizarea cunoscutului monument istoric.
Arcul de Triumf, situat in piata omonima din Capitala, este, in prezent, "in santier", Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) avizand proiectul de reabilitare, restaurare si modernizare a monumentului istoric de categorie A, dedicat unirii teritoriilor romanesti, initiat de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB).
"Lucrarile au fost aprobate, este vorba despre exteriorul Arcului de Triumf. Ministerul Culturii si Cultelor a avizat proiectul cu cateva conditii, fapt pentru care s-au pus schelele si specialistii acreditati de minister cerceteaza cele sapte categorii de piatra din care este realizat monumentul, sa vada care este situatia", a declarat pentru Mediafax Florin Necula, directorul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic al Municipiului Bucuresti, din cadrul PMB.
El a precizat ca bugetul proiectului de reabilitare a monumentului Arcul de Triumf este de circa 10-12 milioane de lei.
Recomandarile facute Municipalitatii de catre MCC, in privinta Arcului de Triumf, privesc reactualizarea expertizei tehnice pentru completarea informatiei privind starea structurii monumentului, inlocuirea medalioanelor existente cu copii ale originalelor si refacerea unui text de Nicolae Iorga, care a fost inlaturat in timpul regimului comunist.
Lucrarile la monumentul care masoara 27 de metri inaltime vizeaza si refacerea inscriptiilor realizate de regele Ferdinand I pe peretii Arcului de Triumf, distruse de comunisti in 1953. "Se expertizeaza si suportul de marmura pe care au fost inscriptionate de catre Ferdinand manifeste pe texte de Nicolae Iorga. Ele au fost distruse in 1953 de vigilentii comunisti. Incercam sa vedem daca pe suportul respectiv putem sa refacem aceste texte concepute de Iorga", a mai spus Necula.
El a precizat ca Municipalitatea intentioneaza sa organizeze "cat mai repede posibil" licitatia pentru atribuirea lucrarilor de executie, astfel incat, in luna martie, sa demareze propriu-zis lucarile.
Monumentul Arcul de Triumf, situat in piata omonima din sectorul 1, dateaza din anul 1936, fiind inscris pe Lista Monumentelor Istorice din Romania.
Arcul de Triumf a fost construit initial din lemn, in 1922, in contextul incoronarii regelui Ferdinand I si a reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari. Monumentul din lemn a fost inlocuit cu unul de piatra, realizat de arhitectul Petre Antonescu, intre anii 1935-1936.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.