Militarii care au cumparat o locuinta in ansambul rezidential dedicat lor din zona Baneasa-Straulesti au ramas cu banii dati si fara case. Dezvoltatorul imobiliar face presiuni sa livreze locuintele cu peretii crapati si plini de mucegai, fara racord
Militarii care au cumparat o locuinta in ansambul rezidential dedicat lor din zona Baneasa-Straulesti au ramas cu banii dati si fara case. Dezvoltatorul imobiliar face presiuni sa livreze locuintele cu peretii crapati si plini de mucegai, fara racorduri la utilitati, cu strazi neasfaltate si parcari inexistente.


Desi au platit bani grei pentru o locuinta si au luat credite pentru a achita diferenta pana la suma finala, militarii si familiile acestora s-au trezit ca nu pot intra in posesia caselor la peste doi ani de la inceperea lucrarilor. Constructiile ar fi trebuit finalizate de patru luni, potrivit graficului lucrarilor. Termenele au fost insa depasite, iar casele militarilor nu au fost terminate, legaturile la retelele de iluminat, gaze, canalizare, alimentare cu apa nu au fost facute, iar drumurile si parcarile promise nu exista.


BINEFACERE. In septembrie 2004, Ministerul Apararii Nationale a decis sa incredinteze dezvoltatorului South Pacific Constructii proiectarea si construirea a 10.000 de locuinte si spatii comerciale destinate personalului militar, potrivit site-ului companiei. In prima etapa trebuiau ridicate 241 de locuinte in zona Baneasa-Straulesti, pana in septembrie 2007. Prin Hotararea de Guvern numarul 190, aparuta in Monitorul Oficial din 21 martie 2005, s-a pus baza legala construirii, dupa Revolutie, a singurului cartier dedicat personalului Armatei, actual sau in rezerva. Pentru aceasta, o suprafata de 9.150 de metri patrati a fost trecuta din domeniul public al statului si administrarea ministerului in domeniul public al municipiului Bucuresti si administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Trecerea a fost necesara pentru realizarea infrastructurii: strazi, alei, retele electrice, termice apa potabila, canalizare.


INTARZIERE. Ca multe dintre lucrarile executate in Romania, termenul de livrare n-a fost respectat, iar companiile care executa proiectul au inceput sa dea vina una pe alta. Chiar pe site-ul dezvoltatorului se prezinta ca ultima informatie un raport de receptie, datat 10 august 2007. Insasi Comisia de evaluare a recomandat amanarea receptiei pana la data de 18 septembrie 2007, data la care expira autorizatia de constructie emisa in 2005 pentru constructorul Rotary Constructii SRL. Managerul de Proiect este firma Bovis Lend and Lease, iar Imsat Muntenia trebuia sa se ocupe de partea de instalare. De asemenea, de furnizarea utilitatilor trebuia sa se ocupe Elmet - pentru electricitate, Acim - drumuri, canalizare, alimentare cu apa, Luxten - iluminat stradal, Terasanta si Tehnic Gaz Construct pentru gaze naturale.


RESPONSABILITÃ…TI PASATE. Intre timp, luna septembrie a trecut, am pasit si in 2008, dar locuintele nu au fost predate asa cum se specifica in contract, iar lucrarile arata asa cum puteti observa in fotografii. Compania South Pacific, originara din Australia, deja ii blama in raportul din august pe furnizorii de utilitati. "In ciuda tuturor eforturilor constructive depuse de noi, nefinalizarea utilitatilor exterioare conduce la intarzieri (a€¦) Terminarea lucrarilor, sistematizarea verticala, scari exterioare pentru unele locatii precum si conectarea finala la utililitati nu pot fi finalizate pana cand utilitatile sunt gata si drumurile realizate", se mentioneaza in raportul Comisiei de receptie. "In concluzie, este evident ca furnizorii de utilitati sunt singurii care intarzie predarea caselor catre clientii nostri", se precizeaza in alta parte.


PREDARE. Intre timp, militarii care au platit pentru casele lor intre 30.000 si 100.000 de euro trebuie sa isi ia locuintele in primire. Unul dintre cei care au contractat o casa in cartierul militar ne-a precizat ca locuintele nu pot fi preluate in stadiul in care sunt acum. "Casele sunt sub orice critica (infiltratii, crapaturi, mucegai) cu incalcari ale contractului de constructie si cu tot felul de modificari, dar partea cea mai trista este ca SPC doreste sa predea casele asa, fara ca ele sa poata fi folosite: fara racorduri si bransamente la utilitati si fara strazi", ne-a spus militarul, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. De altfel, intre 10 si 30 ianuarie 2008 va fi operativa o alta Comisie de receptie, care trebuie sa dea la cheie locuintele "construite". Conform modelului de proces-verbal, semnarea unui astfel de document inseamna acceptarea faptului ca lucrarea este executata conform contractului semnat. "Proprietatea care face obiectul contractului nr. ...... este executata in conformitate cu Contractul de Construire semnat intre parti", se precizeaza la punctul 1 al procesului-verbal. Numai ca acesta nu a fost respectat prin faptul ca termenul de 18 septembrie 2007 a trecut, iar drumurile, parcarile si bransamentele tot nu sunt gata.
Pana la inchiderea editiei, Ministerul Apararii nu si-a precizat punctul de vedere privind intarzierea lucrarilor la cartierul militar.


TERMENE DEPaSITE
"Este un program care se intinde pe aproximativ un an si jumatate, cu doua faze. Prima faza: in luna mai a anului 2006, cand se termina jumatate din cartierul de locuinte, si a doua faza in luna mai anului 2007, cand intregul cartier va fi gata"
Teodor Atanasiu
8 septembrie 2005, pe cand era ministru al Apararii


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.