RETRO 2007 a— Suspendat de Parlament, trimis de popor inapoi la Cotroceni
Presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie anul trecut, fiind o premiera pe scena politica romaneasca. La initiativa PSD, seful statului a fost p
RETRO 2007 a— Suspendat de Parlament, trimis de popor inapoi la Cotroceni
Presedintele Traian Basescu a fost suspendat din functie anul trecut, fiind o premiera pe scena politica romaneasca. La initiativa PSD, seful statului a fost pus pe tusa de Parlament timp de o luna, reusind sa se intoarca la Cotroceni gratie voturilor romanilor de la referendumul de la 19 mai. Pentru ca a aralizat intreaga viata politica si a dat nastere unor aprige conflicte, Jurnalul National declara suspendarea presedintelui scandalul politic al anului 2007.


Dupa aproape doi ani in care scena politica a fost acaparata de conflictul dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu si de frecusurile din sanul Aliantei PNL-PD, totul a explodat in momentul in care social-democratii lui Mircea Geoana au hotarat sa porneasca demersul privind suspendarea din functie a sefului statului. Desi demarata cu dificultate, in interorul PSD existand voci impotriva (Grupul de la Cluj), actiunea a fost pusa in cele din urma in practica, primind sprijinul anuntat al PC si PRM si, tacit, al PNL, de partea cealalta a baricadei ramanand PD. Din acest moment, criza politica s-a accentuat si demersul suspendarii declanseaza o serie de evenimente: PD este scos de la guvernare, Alianta D.A. se rupe, PNL face guvernul cu UDMR, sustinut de PSD, Claudiu Saftoiu isi da demisia de la sefia Serviciului de Informatii Externe, alegerile europarlamentare, programate pentru 13 mai, sunt amanate pentru toamna. Constienti ca, in cazul in care se va ajunge la referendum, presedintele va fi greu de demis, pesedistii au incercat cu disperare sa schimbe Legea referendumului astfel incat seful statului sa fie mai usor de demis, dar fara succes. De fiecare data, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale modificarile aduse Legii referendumului. Suspendarea a fost adoptata fara probleme in Parlament, o luna Basescu s-a duelat, in campanie, cu cei "322" de parlamentari, iar la referendum a castigat fara probleme. O cronologie a evenimentelor arata de unde a pornit scandalul suspendarii, cum s-a desfasurat si cum s-a terminat.


11 IANUARIE. Secretarul executiv al PD Elena Udrea declara intr-o emisiune la Antena 3 ca si-a amintit ca, in perioada in care ea era consilier la Cotroceni, sef al Cancelariei prezidentiale, premierul Tariceanu i-a trimis presedintelui Traian Basescu "o scrisoare in care ii cerea sa intervina la Parchetul General pentru Dinu Patriciu si chiar cerea date din proces".


12 IANUARIE. Premierul Tariceanu catalogheaza drept "o facatura" acuzatiile Elenei Udrea.


17 IANUARIE. Presedintele Traian Basescu anunta, intr-o conferinta de presa, ca a trimis la Guvern raportul si cardul de corespondenta privata cu premierul, precizand ca semnificatia cardului era ca Tariceanu ii propunea un parteneriat cu oligarhii. Seful statului flutura biletul in fata camerelor, dezvaluind continutul acestuia.


18 IANUARIE. In urma scandalului "Biletelul", PSD decide sa declanseze procedura de suspendare din functie a presedintelui Basescu. Presedintele PC, Dan Voiculescu, il acuza pe presedintele Basescu de trafic de influenta, sustinand ca seful statului i-ar fi cerut, printr-un bilet, fostului ministru al Economiei Codrut Seres sa intervina in favoarea unui grup de interese.
AUTORII. Pesedistii, cei care au initiat demersul de suspendare din functie a sefului statului20 IANUARIE. La PSD se formeaza un comitet de juristi pentru redactarea sesizarii catre Curtea Constitutionala in vederea demersului de suspendare.


22 IANUARIE. Presedintele Traian Basescu, intr-un interviu acordat Rodicai Culcer la TVR, il numeste pe Ion Iliescu "batranul edec" si l-a acuzat ca pregateste o lovitura de stat prin schimbarea Legii referendumului.


23 IANUARIE. Liderul conservator, Dan Voiculescu, anunta ca PC doreste suspendarea presedintelui deoarece seful statului se face vinovat de subminarea economiei nationale si de fals in declaratii.


26 IANUARIE. Mircea Geoana anunta ca PSD a strans semnaturile a cel putin o treime dintre parlamentari, necesare initierii procedurii de suspendare.


29 IANUARIE. PD decide sa participe pe liste proprii la alegerile pentru Parlamentul European. Tariceanu declara ca decizia PD de a participa pe liste proprii la alegerile pentru PE "submineaza puternic Alianta".


31 IANUARIE. Traian Basescu il acuza pe Mircea Geoana ca s-a asezat in "remorca unor vechi mentalitati ale PSD", fiind manipulat politic de Ion Iliescu, constitutional de Antonie Iorgovan, precum si de Viorel Hrebenciuc, care promite ca ii aduna voturi in Parlament.


5 FEBRUARIE. Mircea Geoana anunta ca specialistii juristi ai partidului au finalizat forma juridica a sesizarii ce va fi trimisa Curtii Constitutionale.


10 FEBRUARIE. Emil Boc sustine ca, daca la referendum Traian Basescu este reconfirmat in functie, Curtea Constitutionala ar trebui sa stabileasca daca trebuie dizolvat Parlamentul si organizate alegeri anticipate.


12 FEBRUARIE. Conducerea PSD aproba documentul de sesizare a Curtii Constitutionale, structurat pe sase capitole, dupa consultari cu PRM si PC. Semnat de 182 de parlamentari ai PSD si PRM, documentul cuprinde 27 de capete de acuzare la adresa lui Traian Basescu, printre acestea numarandu-se arogarea calitatii de "presedinte-jucator", "deturnarea vointei electoratului" la alegerile din 2004, blocarea Parlamentului prin incercarile de revocare a presedintilor celor doua Camere, solicitarea adresata premierului Tariceanu de a-si da demisia si intentia de declansare a alegerilor anticipate si incercarea de a se substitui Guvernului. Totodata, Basescu este acuzat de protejarea intereselor "mafiote" (interventia in favoarea firmei ALRO Slatina, prin intermediul fostilor sai consilieri, Theodor Stolojan si Elena Udrea), folosirea serviciilor de informatii pentru "a supraveghea informativ clasa politica" si pastrarea memoriului Petromidia "fie pentru a-l santaja pe premierul neascultator, fie pentru a-l compromite".
13 FEBRUARIE. Secretarul general al PSD Titus Corlatean declara ca liderii social-democrati iau in calcul posibilitatea solicitarii infiintarii unei comisii parlamentare de ancheta in cazul procedurii privind suspendarea din functie a presedintelui.


14 FEBRUARIE. Basescu pledeaza, intr-un discurs in Parlament, pentru reformarea clasei politice si lanseaza procedura de organizare a unui referendum pentru introducerea votului uninominal.
   IN FUNCTIE. Desi demersul PSD nu si-a atins scopul, Mircea Geoana a ramas liderul partidului18 FEBRUARIE. Mircea Geoana declara si el ca social-democratii vor cere infiintarea comisiei de ancheta parlamentara, pe care a denumit-o "Comisia Watergate".


26 FEBRUARIE. PSD decide sa nu mai propuna infiintarea unei comisii de ancheta in ceea ce priveste suspendarea presedintelui, dar sa sustina instituirea acesteia daca vor exista propuneri in acest sens din partea altor partide.


28 FEBRUARIE. Parlamentarii se intrunesc in sedinta comuna pentru prezentarea propunerii de suspendare. Seful statului nu participa la sedinta. Parlamentarii PNL poarta papioane, motivul invocat de vicepresedintele Crin Antonescu fiind "frustrarea" presedintelui Basescu in legatura cu acest obiect vestimentar purtat de Tariceanu. La solicitarea PC, senatorii si deputatii aproba infiintarea unei comisii de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui Basescu, liderul PC, Dan Voiculescu, fiind ales presedinte al comisiei.


12 MARTIE. Guvernul decide amanarea euroalegerilor pentru semestrul al doilea al anului.


13 MARTIE. Premierul Tariceanu solicita Curtii Constitutionale sa constate existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre presedintele Romaniei si Guvern. Premierul apeleaza la acest demers in urma refuzului presedintelui de a-l numi pe Adrian Cioroianu in functia de ministru de Externe, in locul lui Mihai Razvan Ungureanu.


14 MARTIE. La o zi dupa audierea directorului SIE, Claudiu Saftoiu, in Comisia de ancheta, presa relateaza ca acesta ar fi spus ca Serviciul pe care il conduce detine tehnici de interceptari telefonice si ca ascultarile pe care le-a decis au fost efectuate cu mandat de la procuror, desi legea prevede obligativitatea unui mandat judecatoresc.


15 MARTIE. Presedintele Comisiei de ancheta, Dan Voiculescu, trimite doua scrisori presedintilor Camerelor Parlamentului, sustinand ca in urma audierilor de la comisie ar rezulta informatii privind posibile fapte grave de incalcare a normelor privind drepturi fundamentale. Dan Voiculescu precizeaza ca directorul SIE, Claudiu Saftoiu, audiat de membrii comisiei, a prezentat "o serie de informatii care exced competenta comisiei". "Dialogul pe care l-am avut cu domnul Saftoiu ne-a permis sa luam la cunostinta faptul ca SIE detine tehnica proprie de interceptare, asa cum rezulta din stenograma audierii, pagina 11, si ca SIE efectueaza interceptari in baza unui mandat al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, fapt mentionat in stenograma", scria Dan Voiculescu.


19 MARTIE. Claudiu Saftoiu isi da demisia din functia de director al SIE, in ziua in care cotidianul Adevarul publica stenograma audierii acestuia la Comisia de ancheta.


21 MARTIE. Curtea Constitutionala decide, in urma sesizarii PD, ca este legala constituirea comisiei de ancheta privind suspendarea presedintelui.
ZIUA SUSPENDÃ…RII. La mitingul din Piata Universitatii, Theodor Stolojan i-a dat o mana de ajutor lui Basescu21 MARTIE. Dan Voiculescu, presedintele Comisiei de ancheta privind suspendarea din functie a presedintelui, anunta ca raportul adoptat de comisie conchide ca Basescu a incalcat Constitutia si ca este implicat in fapte de natura penala, fapt ce justifica solicitarea suspendarii din functie. Intre cele 19 fapte grave de incalcare a Constitutiei identificate de membrii Comisiei in raportul de 700 de pagini se numara: adoptarea de catre presedintele Basescu a unei "atitudini de partizanat politic", "deturnarea vointei electoratului", dupa alegerile parlamentare din noiembrie 2004, "interventia brutala in activitatea Parlamentului", aducerea de "grave prejudicii" unor institutii ale statului prin calificarea Parlamentului ca fiind "o sandrama intrata in moarte clinica", "refuzul nejustificat" de a numi ministrii propusi de premier, participarea "abuziva" la sedinte ale Guvernului si "subordonarea" serviciilor de informatii. De asemenea, presedintului i se mai imputa ca "a solicitat imperativ" directorilor SIE, SRI si DGIPI sa isi depuna demisiile, "a periclitat existenta unei justitii independente", "a timorat Curtea Constitutionala", "a acceptat efectuarea unor interceptari ilegale si a favorizat diversi agenti economici".
1 aprilie. - PD este scos de la guvernare. Premierul Tariceanu anunta ca va prezenta Parlamentului formula unui nou Guvern constituit din reprezentanti ai PNL si UDMR.


3 APRILIE. Cabinetul Tariceanu II PNL-UDMR este aprobat de Parlament, cu sprijinul PSD.


5 APRILIE. Curtea Constitutionala da aviz negativ solicitarii privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, judecatorii constatand anumite incalcari constitutionale, dar nu "incalcari grave, de natura sa determine suspendarea din functie a presedintelui Romaniei". Curtea stabileste ca prerogativele constitutionale si legitimitatea democratica pe care i-o confera alegerea de catre electoratul intregii tari ii impun presedintelui sa aiba un rol activ, prezenta lui in viata politica neputand fi rezumata la un exercitiu simbolic si protocolar.


17 APRILIE. Presedintele Basescu declara ca, la cinci minute dupa ce Parlamentul ar decide suspendarea sa, va demisiona din functie, pentru a lasa electoratul sa judece cine este mai potrivit: presedintele Romaniei sau "cine stie cine".


18 APRILIE - Geoana il acuza pe Basescu ca a cerut serviciilor de informatii date compromitatoare despre judecatorii Curtii Constitutionale si prezinta in acest sens doua note ale prim-adjunctului directorului SRI Florian Coldea. Basescu respinge categoric acuzatiile lui Geoana.


19 APRILIE. In absenta presedintelui Basescu, Parlamentul aproba hotararea de suspendare din functie a presedintelui Basescu, cu 322 de voturi "pentru" si 108 voturi "impotriva". Negociatorul-sef al PSD, Viorel Hrebenciuc, face calculele si apreciaza ca minimum 15 parlamentari ai PD si PLD au votat "pentru".


19 APRILIE. Presedintele Traian Basescu nu isi prezinta demisia in cele cinci minute scurse de la aprobarea in Parlament a deciziei de suspendare a sa din functie.


20 APRILIE. Curtea Constitutionala constata ca au fost indeplinite procedurile privind suspendarea sefului statului. Presedintele Senatului, pesedistul Nicolae Vacaroiu, devine presedinte interimar. Basescu contesta la Curtea Constitutionala suspendarea sa din functie, insa Curtea ii respinge contestatia, considerand-o "inadmisibila".


9 MAI. Traian Basescu ii nominalizeaza, in cadrul discursului sustinut la mitingul de la Cluj-Napoca, pe "oligarhii" care "indreapta decizia politica spre interesele lor, si nu spre interesul general": Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu, Dan Ioan Popescu, Dan Voiculescu, Verestoy Attila, Viorel Hrebenciuc si Ion Iliescu. Viorel Hrebenciuc isi cere scuze de la membrii PD pentru faptul ca a negociat cu Traian Basescu iesirea acestei formatiuni de la guvernare, acuzandu-l pe seful statului ca "este dovada vie a faptului ca alcoolul consumat excesiv dauneaza grav sanatatii mintale".


13 MAI - Traian Basescu le spune celor 25.000 de oameni aflati in Piata Unirii din Iasi ca aceia care au votat suspendarea sa din functie sunt "oligarhii tranzitiei", cei 322 crezand ca ii mai pot umili pe romani nerespectandu-le votul.


19 MAI. Ziua referendumului. Conform exit-poll-ului realizat de CURS si CCSB, la comanda Antena 1 si TVR 1, 78,1 % dintre cetatenii prezenti la urne au votat impotriva demiterii presedintelui Basescu, iar 21,9 % "pentru". Traian Basescu declara, dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca a obtinut la referendum cu aproximativ un milion mai multe voturi decat la alegerile prezidentiale din 2004 si ca are o singura concluzie: romanii vor modernizarea clasei politice, adica introducerea votului uninominal si revizuirea Constitutiei.
ReferendumPotrivit rezultatelor finale prezentate de BEC, la referendumul de la 19 mai au votat impotriva demiterii presedintelui Traian Basescu 74,48% dintre cei care s-au prezentat la urne, iar pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 24,75%, prezenta la referendum fiind de 44,45%, adica 8.135.272 din totalul celor 18.301.309 persoane inscrise in listele electorale. Dintre cei care s-au prezentat la vot, 74,48%, adica 6.059.315 persoane, au votat impotriva demiterii presedintelui, iar 24,75%, adica 2.013.099 persoane, au optat pentru demiterea lui Traian Basescu. S-au inregistrat 62.858 (0,77%) de voturi nule. Prezent in curtea PD-ului in seara referendumului, Basescu a dat asigurari ca in cel mai scurt timp ii va invita pe politicieni la o discutie despre reformarea clasei politice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.