Presedintele Agentiei Domeniilor Statului, Daniel Dragan, a depus, de curand, doua plangeri la Parchetul General impotriva unei foste conduceri a institutiei. Motivul consta in modul fraudulos in care i-a fost facuta cadou baronului PSD, Culita Tarat
Presedintele Agentiei Domeniilor Statului, Daniel Dragan, a depus, de curand, doua plangeri la Parchetul General impotriva unei foste conduceri a institutiei. Motivul consta in modul fraudulos in care i-a fost facuta cadou baronului PSD, Culita Tarata, Insula Mare a Brailei. Dupa toate probabilitatile, prejudiciul fiind enorm, faptele de coruptie reclamate vor ajunge in atentia DNA. La jumatatea lunii trecute, actuala conducere a ADS, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, a depus doua plangeri catre Procurorul General, Laura Codruta Kovesi.
Prima vizeaza intreg Consiliul de Administratie al institutiei condus - in perioada 19.07 - 23.11.2001 - de Cristinel Vasile Candet, iar a doua pe Mihai Ciobanu, fost sef serviciu, director al Directiei Urmariri Contracte in perioada 6.06.2002 - 26.01.2005, nimeni altul decat omul de incredere al fostului deputat PSD, Culita Tarata, in simbria caruia s-a aflat pana de curand. Din cauza faptelor penale comise de cei opt membri ai CA al ADS si de Ciobanu, institutia ar fi suferit prejudicii ce s-ar situa la mai multe milioane de euro.
Gainaria Culita Tarata
Cristinel Vasile Candet, Mihai Drula, Nicolae Istudor, Nicolae Stefan, Petru Daea, Constantin Selaru, Mihai Berca, Victor Manole, Radu-Ionut Neacsu si Mihai Ciobanu sunt acuzati pentru "savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice si abuz in serviciu in forma calificata, producand in acest fel pagube cu consecinte deosebit de grave patrimoniului ADS". La data de 27.08.2001, in sedinta CA al ADS, directorul general Cristinel Candet a supus spre aprobare o nota (nesemnata si neinregistrata), prin care se solicita arendarea, prin atribuire directa catre SC TCE 3 BRAZI SRL Piatra Neamt apartinand deputatului-baron Tarata, a suprafetei de 56.000 ha din Insula Mare a Brailei. Candet a omis in mod complice sa precizeze ca, la acea ora, existau mai multe oferte de arendare, inclusiv un contract de management si altul de asociere in participatiune aflate in derulare, iar membrii CA au aprobat documentele. Ofertele fusesera trimise, sub forma unor scrisori de intentie, de SC TransAg Production Company, SC SAS Agriculture si SC Bursa Agrirom, pe care era pusa o rezolutie la aceeasi data cu scrisoarea inaintata de firma baronului PSD, membru la acea data in Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor.
Intelegerea de taina
La data de 24.05.2001, intre ADS si SC REEN IMPORT EXPORT SRL a fost incheiat un contract de management, avand ca scop redresarea situatiei dezastruoase a SC IMB SA care administra Insula Mare a Brailei. Printre altele, investitorul se angaja sa eficientizeze productia agricola din insula, sa achite in patru ani datoriile acumulate, care se ridicau la 587,904 miliarde de lei (aproximativ 22,5 milioane de euro) si sa investeasca 30 de milioane de marci germane. De buna credinta, pentru prima data dupa anul de gratie 1989, SC REEN SRL a arat intreaga suprafata agricola a insulei, executand si lucrari de destufizare cu tractoare pe senile de mare putere. Apoi, a insamantat, deoarece intelegerea de taina dintre complicii din ADS si baronul PSD a fost tinuta secreta in mod criminal. Dupa ce lucrarile de toamna au fost finalizate pe propria cheltuiala, SC REEN SRL s-a trezit expulzata din insula. De rodul muncii si milioanelor investite s-a bucurat Culita Tarata, ceea ce se poate traduce intr-un furt ca-n codru nesanctionat nici pana in ziua de azi de statul democratic in care traim.
Bonus pentru baron
Cu toate ca exista un contract de management si altul de asociere in participatiune, aflate in plina desfasurare, pe baza carora se investisera mari sume de bani, Insula Mare a Brailei i-a fost arendata lui Tarata, pe 20 de ani, pentru o redeventa de numai 500 kg grau/ha/an agricol. Asta in conditiile in care SC SAS Agriculture SRL Braila oferise 1000 kg/ha. Ignorand celelalte oferte, ADS, prin semnatura directorului general Cristinel Candet, a precizat, prin adresa nr. 10286/23.08.2001 inaintata SC TCE 3 BRAZI SRL, ca "ne declaram disponibilitatea ca in cel mai scurt timp posibil sa negociem impreuna cu dumneavoastra clauzele contractuale de atribuire in arenda prin negociere directa a suprafetei de teren agricol din IMB", se arata in plangerea adresata Procurorului general al Romaniei de actualul presedinte al ADS, Daniel Dragan. Si, daca tot i s-a oferit pe tava baronului PSD intreaga insula, i s-a mai acordat si un bonus. Deputatului i-au fost facute cadou investitiile realizate de SC REEN SRL in culturi, stocuri de seminte, piese de schimb pentru utilaje, parcul naval si multe altele. Ca marsavia sa fie completa, CA al ADS n-a inventariat aceste investitii spre a fi mentionate in contractul de arenda incheiat cu baronul PSD. Mai mult, nu i s-a comunicat investitorului ca va fi expulzat din insula, acesta fiind lasat sa execute lucrarile agricole, ca de ele sa beneficieze firma lui Tarata.
Deputatul PSD a taiat stuf inexistent
Daniel Dragan (foto) l-a reclamat pe Mihai Ciobanu la Parchet, deoarece a "cauzat pagube cu consecinte deosebit de grave patrimoniului ADS".
Acesta, in complicitate cu fostul deputat Culita Tarata, "nu a comunicat Directiei Juridice sumele datorate de SC TCE 3 BRAZI SRL pentru arenda, si neachitate la data de 13.02.2003, pentru care ADS a solicitat in instanta rezilierea contractului de arenda. In acest fel, ADS nu a putut contesta in justitie sumele precizate de arendas, care au fost incorecte si neconforme cu clauzele contractuale, fiind intocmite in baza unor calcule proprii", se mai arata in plangerea inaintata Procurorului general. Cu alte cuvinte, Culita Tarata, supranumit de presa baronul-cherestea, dupa ce a defrisat padurile nemtene, si-a stabilit de unul singur cat are chef sa plateasca statului pentru exploatarea insulei. Asa se face ca ADS nu a putut incasa redeventa cuvenita pentru luciul de apa din insula, respectiv 142,42 de tone de grau, estimate la suma de 14.307,77 euro. Ceea ce-l poate baga pentru ani grei la puscarie pe Ciobanu este faptul ca, de capul lui, a semnat un act aditional cu SC TCE 3 BRAZI, in numele si pentru toti reprezentantii ADS, fara ca macar sa obtina viza juridica a directiei de specialitate a institutiei. Mai clar, prin semnatura lui Ciobanu, ADS a acceptat in necunostinta de cauza diminuarea cantitatii de grau datorate de Tarata, cu 13.940 de tone anual. Cantitatea ar fi reprezentat, chipurile, echivalentul tratamentului de destufizare a 11.158 ha de teren arabil, desi suprafata instufizata era - la data respectiva - de doar 8601 ha de teren arabil. Aici se cuvine o precizare de mare importanta. In urma verificarilor Corpului de control al Ministerului Agriculturii s-a constatat ca stuful nu a existat pe suprafetele mentionate de SC TCE 3 BRAZI SRL. Ca atare, diminuarea redeventei datorate statului n-a avut nici un suport legal, ADS inregistrand la momentul actual un prejudiciu ce depaseste suma de 3,6 milioane de euro numai la acest capitol.
Protectie pentru Tarata
In vara anului 2002, Tarata s-a inteles cu directorul general Candet, ca un om al sau sa penetreze ADS si sa actioneze din interior pentru apararea propriilor interese. Mihai Ciobanu, fost militar de cariera intr-un serviciu special, s-a pensionat in vara anului 1998, primind o pensie de 1.409.381 lei.
Pe urma, Tarata l-a angajat in cadrul SC PETROFOREST SA, firma care se ocupa cu defrisarea padurilor nemtene. Apoi, l-a transferat la o alta societatea de-a sa, Umaro din Roman, ca in cele din urma sa fie infiltrat in ADS, tocmai la Directia Urmariri Contracte. De pe aceasta pozitie, penalul Ciobanu a reprezentat interesele baronului PSD, contribuind plenar la prejudicierea statului cu zeci de milioane de euro. Asta pana la data de 1.08.2005, cand s-a pensionat din nou, de asta data medical. Printre numeroasele afectiuni cu care a fost diagnosticat se numara si ceva la cap.
Alt contract ilegal
Din momentul in care a intrat fraudulos in Insula Mare a Brailei, Tarata a beneficiat de numeroase subventii din partea statului. Numai in anul 2002 a primit mai mult de jumatate din suma acordata de stat intregului judet Braila. Dar ce este mai interesant, in august 2001, cand a incheiat contractul de arenda, baronul nu dispunea de fondurile necesare. Din acest motiv s-a asociat ilegal cu SC CEREALCOM VS SA, desi contractul cu ADS nu-i permitea acest lucru. TCE 3 BRAZI punea la bataie terenurile facute cadou de partidul de guvernamant, iar CEREALCOM venea cu "motorina, seminte, ingrasaminte, erbicide, pesticide etc., conform notei de comanda avansata in timp util". Tarata urma sa se aleaga cu 5% din beneficii, in realitate subinchiriind insula, iar CEREALCOM cu restul. Dupa ce au fost investite milioane in productia agricola, deputatul a refuzat sa mai recunoasca contractul incheiat. Ba mai mult, ca sa scape de patronul firmei cu care se asociase, i-a intocmit acestuia o plangere penala. Iar Parchetul a reactionat prompt, la comanda politica, varandu-l pentru o perioada pe investitor dupa gratii. In cele din urma, acesta a fost eliberat, dar Tarata a ramas cu banii investiti de acesta in insula.
Invins de ZIUA
In scopul escrocarii ADS la plata redeventei, baronul Tarata s-a dedat la tot felul de tertipuri - ilegale in totalitate. Astfel, oamenii acestuia au intocmit nenumarate documente in fals, prin care se raporta seceta atunci cand in intreaga tara erau inundatii. In acest fel, a refuzat sa plateasca echivalentul a 500 kg/ha/an, cum se angajase prin contractul de arenda, diminuand datoria dupa cum a avut chef. In mod normal, potrivit contractului, era obligat sa-si asigure culturile, astfel incat nu statul sa suporte eventualele calamitati. Dar cum societatile de asigurari nu pot fi escrocate atat de usor si nu raspund la comanda politica, Tarata a preferat sa se ia de piept cu statul. Bazat pe avocati de succes - unul dintre acestia fiind chiar Constantin Selaru, fost consilier juridic al ADS si membru al CA pe timpul lui Candet - baronul s-a judecat in permanenta cu statul, de cele mai multe ori bucurandu-se de castig de cauza. Nu acelasi lucru s-a intamplat cand a acuzat in justitie reporterii ZIUA ca l-ar fi insultat si calomniat. Toate cele trei procese pe care ni le-a intentat au fost pierdute de baronul insulei, motiv pentru care a fost obligat sa ne achite peste o suta de milioane de lei cheltuieli de judecata.
Parteneriate penale
SC SIERRA QUADRANT SRL, lichidatorul judiciar al SC IMB SA, care a adus activitatea agricola din insula in stare de faliment, a vandut toate activele acestei societati, in bloc, unui singur ofertant. Este vorba despre SC AGRICOST SRL, detinuta de Constantin Dulute, tot un om de-al baronului. Acesta fusese angajat anterior la SC CEREALCOM VS SA, dupa care si-a creat propria societate. In mod cu totul inexplicabil, printre activele vandute s-au numarat si sistemele de irigatii ingropate ale insulei. Iar acestea nu puteau fi instrainate, fiind bunuri ale domeniului public al statului, declarate de utilitate publica. Aceeasi controversata SIERRA QUADRANT mai este implicata in privatizarea dubioasa a combinatului de ingrasaminte chimice SC Turnu SA Turnu Magurele, pe care a inhatat-o fostul ofiter de Securitate Ioan Niculae, in tentativa de aranjare a licitatiei pentru SC SOFERT SA Bacau, care s-a lasat cu arestari pentru luare de mita si in alte masinatiuni de mari proportii. Emil Dan Anghel, unul dintre actionarii majoritari ai acestui lichidator judiciar, este administrator cu "puteri depline si nelimitate" al cipriotilor lui Ioan Niculae, care au cumparat pe nimic SC AZOCHIM SA Savinesti, pe care tot fostul securist a adus-o in stare de faliment.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.