Cei mai multi spun ca anul acesta a fost unul greu si ca Romania se indreapta intr-o directie gresitaIn ciuda faptului ca a fost anul aderarii la Uniunea Europeana, mai mult de jumatate dintre romani (51,5%) cred ca 2007 a fost un an mai greu decat 2
Cei mai multi spun ca anul acesta a fost unul greu si ca Romania se indreapta intr-o directie gresitaIn ciuda faptului ca a fost anul aderarii la Uniunea Europeana, mai mult de jumatate dintre romani (51,5%) cred ca 2007 a fost un an mai greu decat 2006. Doar 21% considera ca a fost un an mai bun, in timp ce 17,1% nu au simtit nicio diferenta semnificativa din punctul de vedere al satisfactiei fata de viata de zi cu zi in 2007, comparativ cu 2006.
De altfel, 52% dintre cetateni apreciaza ca lucrurile in Romania se indreapta intr-o directie gresita, in timp ce 38% sunt optimisti si considera ca lucrurile merg intr-o directie buna.
Datele au fost preluate dintr-un sondaj realizat de Asociatia pentru transparenta si libertate de expresie (ATLE), in perioada 16 - 21 decembrie 2007, pe un esantion reprezentativ de 1.087 de persoane.Basescu, la egalitate cu HrebenciucIn topul celor mai buni oameni politici in 2007, judecand dupa activitatea depusa, pe podium se afla Traian Basescu (42%), Theodor Stolojan (31%) si Mircea Geoana (30%). Printre codasi se numara fostul ministru de Interne Vasile Blaga (11%), secretarul general al PSD Titus Corlatean (9%) si liderul PIN Cozmin Gusa (7%). In ceea ce priveste clasamentul oamenilor politici despre care respondentii cred ca ar trebui sa se retraga din viata politica, pe primele locuri se afla fostul prim-ministru Adrian Nastase (40,7%), fostul presedinte Ion Iliescu (35,1%), dar si liderul PRM Corneliu Vadim Tudor (31,3%). Premierul Calin Popescu Tariceanu a strans si el 19,7%. Insa, in mod surprinzator, Traian Basescu, Viorel Hrebenciuc si Ludovic Orban sunt la egalitate, cu cate 16 procente, in acelasi clasament.Romanii nu sunt interesati de bugetul de stat pe 2008Dezbaterile si controversele asupra bugetului de stat nu au avut un impact major asupra populatiei. Aproape jumatate dintre romani (48,9%) declara ca nu cunosc nicio prevedere cuprinsa in bugetul pe 2008. Dintre cei care sunt mai informati, 16,3% considera ca cel mai important articol se refera la cresterea alocatiilor pentru copii, 13,4% prefera masura decontarii biletelor CFR pentru pensionari, iar 11,3% indica cresterea bugetului pentru educatie.13,5% dintre votanti cred intr-o coalitie PD-PNLCand vine vorba de guvernarea tarii, preferintele romanilor sunt destul de discutabile. In timp ce 23,5% considera ca formula cea mai potrivita ar fi o coalitie PSD - PD, 21,8% opteaza pentru o coalitie PNL-PSD. In schimb, 13,5% sustin in continuare ca alianta PD-PNL ar fi buna pentru Romania, iar 12,4% au indicat varianta "alta formula". Dintre partidele considerate cele mai pregatite pentru a prelua guvernarea, remarcam detasarea PD si a PSD cu 27,8%, respectiv cu 26,7% dintre optiuni. Actualul partid de guvernamant cumuleaza doar 11,2% dintre optiuni.Geoana si Stolojan, favoriti ca premieriLa intrebarea "care dintre liderii de partide politice ar fi cel mai potrivit prim-ministru pentru perioada de dupa integrarea Romaniei in UE?", pe primele doua locuri au iesit, aproape la egalitate, Mircea Geoana (19%) si Theodor Stolojan (18,7%). Premierul in functie, Calin Popescu Tariceanu, ocupa locul 3, cu 9,9% dintre optiuni.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.