Lipsa de notorietate a tanarului PD-L avantajeaza formatiunea lui Mircea Geoana, PSD instalandu-se, la sfarsitul anului, pe primul loc in preferintele electorale ale romanilor, releva un sondaj ATLE difuzat ieri. Conform studiului, realizat in perioa
Lipsa de notorietate a tanarului PD-L avantajeaza formatiunea lui Mircea Geoana, PSD instalandu-se, la sfarsitul anului, pe primul loc in preferintele electorale ale romanilor, releva un sondaj ATLE difuzat ieri. Conform studiului, realizat in perioada 16-21 decembrie 2007, actualul sef al pesedistilor este vazut printre cei mai buni oameni politici ai anului 2007, iar cei mai multi dintre repondentii ATLE il dau ca premier in 2008. Despre un produs asemanator al institutului amintit, Adrian Nastase - lider la sectiunea "oameni politici care ar trebui sa retraga" - a spus ca ar fi realizat de consilierul lui Geoana.
Potrivit studiului efectuat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie (ATLE), PSD a urcat pe prima pozitie in clasamentul intentiilor de vot dupa ce PD si PLD s-au contopit in PD-L (fig.1). Daca democratii si peledistii ar fi inclusi in varianta de raspuns, pesedistii ar reveni pe locul doi (fig.2). ATLE pune scorul modest de 22,1% inregistrat de PD-L pe seama lipsei de notorietate a noii formatiuni. "Topul partidelor politice, fara varianta PD-L, indica o distributie relativ apropiata de cea de la alegerile europene cu usoare cresteri pentru PD (30,3%) si PSD (25,1%), respectiv cu o usoara scadere pentru PNL (12,8%) si PLD (5,8%)", se arata in comunicatul institutului. De mentionat faptul ca ATLE nu a raportat procentele indecisilor si nonvotantilor.
Geoana, printre fruntasi
In topul celor mai buni oameni politici in 2007 se regasesc Traian Basescu (42%), Theodor Stolojan (31%) si Mircea Geoana (30%), iar clasamentul politicienilor care ar trebui sa se retraga este dominat de Adrian Nastase (40,7%). Fostul prim-ministru este urmat de Ion Iliescu (35,1%), Corneliu Vadim Tudor (31,3%), Gigi Becali (27,1%).
Geoana si Stolojan conduc in topul premierilor favoriti pentru perioada de dupa integrarea Romaniei in UE cu 19%, respectiv 18,7%. Primul ministru in functie, Calin Popescu Tariceanu, se situeaza pe locul al treilea, cu 9,9% dintre optiuni. Dintre partidele considerate cele mai pregatite pentru a prelua guvernarea, favorite apar PD (27,8%) si PSD (26,7%). Sondajul ATLE a fost realizat pe un esantion de 1087 de persoane, reprezentativ pentru populatia cu varsta mai mare de 18 ani, eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute fiind de plus/minus 3%. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.