"In ceea ce priveste exploatarea zacamintelor de energie de catre companii straine, pozitia noastra este defavorabila", a declarat Alexandre Ananenkov, vicepresedintele Gazprom, citat de agentiile de presa Interfax si Ria Novosti si preluat de Mediaf
"In ceea ce priveste exploatarea zacamintelor de energie de catre companii straine, pozitia noastra este defavorabila", a declarat Alexandre Ananenkov, vicepresedintele Gazprom, citat de agentiile de presa Interfax si Ria Novosti si preluat de Mediafax. Ulterior, purtatorul de cuvant al Gazprom, Sergei Kouprianov, a declarat, intr-un interviu acordat postului de radio Ecoul Moscovei, ca se indoieste de veridicitatea acestei afirmatii si a adaugat ca exista exemple de proiecte dezvoltate in comun cu investitori straini.
"Ne confruntam cu probleme de fiecare data cand licentele de exploatare sunt acordate companiilor straine, dupa cum am observat in cazul proiectelor Sahalin-1 si Sahalin-2", a subliniat Ananenkov. In opinia lui, investitorii straini nu actioneaza in beneficiul consumatorilor rusi si doresc vanzarea gazelor naturale in strainatate. Pentru evitarea unor astfel de situatii, Gazprom a intervenit in forta in programul de petrol si gaze Sahalin-2, controlat anterior de companii straine, si si-a asigurat 50% plus o actiune din capitalul total al proiectului.
Pentru a participa in continuare la proiect, principalii actionari straini au acceptat reducerea participatiilor, astfel, grupul anglo-olandez Shell a coborat de la 55% la 27,5%, Mitsui de la 25% la 12,5%, iar Mitsubishi de la 20% la 10%. Autoritatile ruse si Gazprom vor sa impiedice realizarea proiectului Sahalin-1 controlat de mai multe companii straine, care ar urma sa orienteze gazele naturale extrase catre export. Pe de alta parte, ministrul rus al resurselor naturale, Iuri Troutnev, a anuntat ca investitorii straini pot participa la lucrarile de explorare a zacamintelor daca se conformeaza amendamentelor pregatite de autoritati la legislatia din domeniu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.