Anul care tocmai se incheie  a fost, se pare, cel mai bun pentru Romånia, din punct de vedere cinematografic. Premiul Palme D'Or cåstigat de Mungiu a fost incununarea succeselor filmului romånesc. „4 luni, 3 saptamå
Anul care tocmai se incheie a fost, se pare, cel mai bun pentru Romånia, din punct de vedere cinematografic. Premiul Palme D'Or cåstigat de Mungiu a fost incununarea succeselor filmului romånesc. „4 luni, 3 saptamåni si 2 zile“, „California Dreamin“ (Cristian Nemescu), „Lampa cu caciula“ (Radu Jude), „Restul e tacere“ (Nae Caranfil), „Nu te supara, dar...“ (Adriana Pintilie), dar si scurtmetrajul „Valuri“ (Adrian Sitaru) sunt productiile care au jucat rolul de ambasadori ai culturii pentru Romånia in 2007. Peliculele au luat numeroase premii la festivaluri de specialitate din intreaga lume, aducånd filmul romånesc in råndul lumii bune.

Fara indoiala, Cristian Mungiu a fost omul anului din lumea filmului romanesc. Regizorul a castigat cea mai importanta distinctie la cea de-a 60-a editie a festivalului de film de la Cannes, care a avut loc in luna mai, Palme D'Or. Cu lungmetrajul „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, el a devenit, astfel, primul roman castigator al marelui premiu la Cannes. Succesul lui Mungiu nu s-a oprit la Cannes, festivalul fiind doar o rampa de lansare pentru megasuccesul ce a urmat. In octombrie, „4,3,2“ a inchis festivalul de film de la Montreal, din Canada, iar la Zagreb, filmul a beneficiat de un regim special, fiind difuzat intr-un program paralel cu cel al evenimentului. In Los Angeles, Mungiu a castigat cu acelasi film premiul Hollywood World Award, distinctie acordata filmelor straine. Productia regizorului roman a fost considerata cea mai buna, de catre 248 de critici de film, membri ai Federatiei Internationale a Criticilor de Film. La editia trecuta a premiilor, participase si filmul „A fost sau n-a fost?“, al regizorului Corneliu Porumboiu, insa catigator a fost „Volver“ de Pedro Almodovar. In perioada 29 noiembrie-2 decembrie, „4,3,2“ a deschis festivalurile de film romanesc de la New York si din Austria. In decembrie, Mungiu a fost invitat la Festivalul International de Film din India, pentru a deschide evenimentul cu pelicula sa. La cea de-a 18-a editie a festivalului de la Stockholm, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“ a primit trofeul pentru cel mai bun film, iar actrita Anamaria Marinca, distribuita in pelicula, a castigat premiul pentru cea mai buna actrita. Dupa succesul din Suedia, Mungiu a facut furori si la Berlin, la European Film Awards, festival considerat echivalentul Oscarului american pentru Europa. Filmul lui Mungiu a fost nominalizat pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu si cea mai buna actrita. A fost pentru prima oara cand un film romanesc primea mai mult de o nominalizare la Oscarurile europene. Romanul a primit premiul pentru regie si pentru cel mai bun film al anului 2007. In cadrul acestui festival, actrita Anamaria Marinca fusese nominalizata la categoria cea mai buna actrita. Cea mai mare asociatie de critici din America, „Broadcast Film Critics Association“, a nominalizat filmul lui Mungiu la premiile sale, care se vor acorda pe data de 7 ianuarie 2008. Nici festivalul Globul de Aur nu a fost ratat de Mungiu, productia sa fiind nominalizata pentru cel mai bun film intr-o limba straina, categorie la care concureaza alaturi de „Le scaphandre et le papillon“, de Julian Schnabel. Dupa nominalizarile la Globul de Aur, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile“, a castigat premiul Asociatiei Criticilor de Film din Chicago pentru cel mai bun film intr-o limba straina. Acum regizorul Cristian Mungiu asteapta si o nominalizare pentru Oscarurile americane, care se vor desfasura in februarie 2008, la categoria filmelor straine. Cineastul roman spera ca nominalizarea la Globul de Aur va cantari mult la decizia juriului de la Oscaruri.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.