Presedintele venezuelan a primit acordul omologului sau columbian pentru demararea unei operatiuni de eliberare a trei ostatici detinuti de gherila columbiana FARC.

Operatiunea venezuelana in teritoriul columbian, insotita de o delegatie internationala, urma sa se desfasoare ieri sub egida Comitetului International al Crucii Rosii (CICR). La Bogota, ministrul columbian de Externe, Fernando Araujo, a precizat ca guvernul venezuelan a autorizat misiunea umanitara de eliberare a celor trei ostatici in conditiile formulate de Hugo Chávez.

Guvernul venezuelan a informat ca Chávez a vorbit la telefon cu presedintele Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, cu omologul francez, Nicolas Sarkozy, cu cel brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, cu cel ecuadorian, Rafael Correa, cu cel bolivian, Evo Morales, si cu cel cubanez, Fidel Castro, pentru a forma o delegatie internationala care sa ii elibereze pe cei trei ostatici cu ajutorul unor avioane venezuelane. Fostul presedinte Nestor Kirchner va fi emisarul argentinian. Intr-un comunicat publicat la Paris, Sarkozy i-a multumit lui Chávez pentru eforturile sale si pentru initiativa, pe care o sustine pe deplin, dar si presedintelui columbian Alvaro Uribe „pentru responsabilitatea de care a dat dovada" in aceasta situatie.

Gherila Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC) a promis la 18 decembrie ca ii va elibera pe cei trei ostatici: Clara Rojas, principala colaboratoare a lui Ingrid Betancourt, pe fiul ei de trei ani, Emmanuel, si pe parlamentara columbiana Consuelo Gonzalez.

Chávez si-a exprimat dorinta ca aceasta eliberare, promisa de FARC, sa fie urmata la scurt timp de cea a lui Ingrid Betancourt, rapita impreuna cu Clara Rojas la 23 februarie 2002. „Vrem sa-i eliberam pe toti cei trei ostatici. Sa speram ca un alt grup va fi eliberat si ca in acela se va afla prietena noastra Ingrid Betancourt", i-a spus Chávez presedintelui Sarkozy.

In stilul bine cunoscut, Chávez a acuzat SUA ca au provocat esecul unui plan de eliberare a 45 de membri FARC, pe care gherila propusese sa-i schimbe cu 500 de combatanti inchisi de autoritatile columbiene.