Conducerea Bursei a suferit schimbari importante
Derivatele au mers incet, dar drepturile de alocare au debutat bine
Pentru anul viitor, Farmache are planuri mareteBursa de Valori Bucuresti a avut un an plin de evenimente pe toate planurile
Conducerea Bursei a suferit schimbari importante
Derivatele au mers incet, dar drepturile de alocare au debutat bine
Pentru anul viitor, Farmache are planuri mareteBursa de Valori Bucuresti a avut un an plin de evenimente pe toate planurile, atat ca institutie, cat si ca ring bursier. Bilantul la final de an inclina totusi spre pozitiv, desi anul a fost marcat de evenimente sensibile, care au afectat institutia, si de scaderi destul de ample in anumite perioade, pe fondul unor crize interne, dar si internationale.
La nivelul institutiei, cea mai mare surpriza a fost la nivelul conducerii Bursei, cand Septimiu Stoica si-a anuntat demisia si l-au ales pe Stere Farmache ca presedinte, realizandu-se unificarea functiilor. Decizia lui Stoica si propunerea lui de a unifica functia de presedinte al CA cu cea de director general a lansat multe semne de intrebare la momentul respectiv, mai ales ca, in vara, fostul presedinte sustinea varianta de conducere dualista a Bursei de la Bucuresti.
Aceasta nu a fost singura retragere din board-ul Bursei. La inceputul lunii august, Cristian Sima a demisionat din Consiliul BVB, acuzand conducerea institutiei de lipsa de transparenta. In acel moment, Sima sustinea ca va cere revocarea Consiliului de Administratie al Bursei si alegerea de noi membri, sustinand ca detine 51 de procente din votul "celor care vor ca BVB sa se dezvolte".Povesti de succes, esecuri si multe semne de intrebareCa si ring al valorilor mobiliare, evolutia a fost una atipica, piperata cu evenimente si lansari de instrumente financiare noi. Un eveniment care a pus multe semne de intrebare, de data aceasta in randul investitorilor, a fost oferta publica Transgaz. O poveste de succes, care a adus sume imense de bani in piata de capital romaneasca, dar a carei derulare i-a nemultumit pe micii investitori si i-a facut sa se gandeasca la faptul ca undeva au fost unele nereguli.
Majoritatea vocilor importante considera oferta Transgaz cel mai important eveniment bursier al anului. Aceasta a avut un nivel record de suprasubscriere de 28 de ori, miscand 1,8 miliarde de euro.
Un alt eveniment important in 2007 a fost lansarea derivatelor, desi aceasta nu a avut succesul asteptat. In toamna, BVB a introdus instrumentele futures pe indicii BET si BET FI si se pregateste pentru derivatele pe actiuni.
Desi Bursa din Bucuresti intrezarea concurenta cu cea de la Sibiu pe acest segment, investitorii nu s-au inghesuit. Explicatia a fost ca nu sunt foarte multi specialisti si ca oamenii nu au inteles foarte bine mecanismele acestor instrumente financiare.
De la lansarea pe 14 septembrie a primului produs derivat - BET Index Futures - pana in ultima zi de tranzactionare, la BVB au fost incheiate numai 64 de contracte, in valoare de 540.535 lei. O alta noutate de la Bursa din Bucuresti au fost drepturile de alocare, oferta Transgaz fiind prima de acest gen care a fost insotita de aceste instrumente. De data aceasta, succesul a fost mai mare, in prima zi fiind raportat un numar de 2.491 de tranzactii, cu valoare de 46,6 milioane lei. Tranzactiile in premiera cu drepturi de alocare Transgaz au insumat in cele trei zile 82,4 milioane lei.Bursa si-a indeplinit targeturile pe acest anLa final de an, dupa succese si esecuri, ca in orice domeniu, bilantul pare a fi insa pozitiv. Stere Farmache, directorul si presedintele CA al BVB, a declarat pentru Curierul National ca targeturile propuse pentru acest an si valoarea de 55 milioane de euro reprezinta o performanta si un indicator pentru evolutia de anul viitor.
"Cel mai bun argument pentru a demonstra ca ne-am atins toate targeturile este valoarea medie zilnica a tranzactiilor care doar pentru piata reglementata a depasit echivalentul a 16 milioane euro. Cifrele consolidate ale ambelor piete administrate de BVB au depasit insa echivalentul a 21 milioane euro. Atat BVB cat si Rasdaq au iesit din tiparele evolutiilor din anii precedenti. Nu au mai fost inregistrate fluctuatiile sezoniere obisnuite dupa anul 2000. Piata bursiera a crescut incepand cu prima sedinta de tranzactionare din an. In intervalul mai-iulie cresterea s-a accentuat cu mult peste nivelurile de tranzactionare inregistrate in aceeasi perioada din ultimii ani. Chiar si in luna august valoarea contractelor de cumparare ale rezidentilor si nerezidentilor este mai mult decat dubla fata de 2006. Pentru a veni in intampinarea dorintei investitorilor de a avea acces si la alte forme de protejare a investitiilor lor, in afara variantei de a iesi din piata, BVB a inceput tranzactionarea pe piata derivatelor. Diversitatea optiunilor de investire a caracterizat sfarsitul de an. In acest context ultima zi de tranzactionare din 2007 a confirmat corectitudinea deciziei de a improspata permanent oferta de instrumente financiare a BVB. Cele 55 de milioane euro, cumulate in operatiunile cu valori mobiliare, reprezinta o performanta care depaseste asteptarile si care poate fi considerat un indicator al directiei de mers a pietei BVB in 2008".Farmache vede 2008 ca un an al recordurilorEstimarile pentru anul viitor ale Bursei de la Bucuresti sunt marete, ne-a mai explicat Farmache. Astfel, institutia isi propune sa devina o Bursa regionala de referinta si sa aiba un curs ascendent continuu.
"Planurile de viitor sunt neschimbate. BVB are ca obiective sa reduca decalajul fata de marile Burse europene si in acest fel sa se remarce ca o Bursa regionala de referinta. Din aceasta perspectiva, atingerea in trei ani a unui volum zilnic de tranzactionare de 100 milioane euro si o capitalizare de 100 miliarde euro este o tinta foarte inalta. Pentru atingerea acestei tinte, Bursa nu trebuie sa se abata de la obiectivele sale si este in interesul actionarilor BVB ca principala institutie a pietei de capital sa isi mentina parcursul ascendent continuu. Anul bursier 2008 ar trebui sa confirme asteptarile si ale noastre si ale pietei. Numai daca ar fi sa luam in calcul numarul companiilor private care si-au intentiile de listare anul viitor. Daca am adauga si mesajele favorabile pietei de capital venite dinspre autoritatile publice ar rezulta o oferta de titluri noi de natura sa faca si din anul viitor unul record la toate capitolele", a explicat directorul Bursei de la Bucuresti.
Per ansamblu, bilantul si previziunile privind evolutia BVB sunt optimiste. Adrian Simionescu crede ca s-au facut pasi importanti in maturizarea pietei. "A fost un an bun, nu atat cat mi-as fi dorit eu, dar este un progres. S-au facut pasi importanti pentru adaptarea Bursei la cerintele europene. Desi au mai fost si neajunsuri, declaratii mai mult sau mai putin furtunoase, dar nefondate, pe final de an, odata cu alegerea lui Stere Farmache in functia de presedinte, au fost facute miscari importante pentru flexibilizarea si dinamizarea Bursei. Este foarte important ca institutia de la Bucuresti s-a facut remarcata si, incet, incet ne indreptam spre o piata matura si dezvoltata", ne-a declarat Simionescu, directorul Vienna Investment Trust.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.