Anul 2007 a reprezentat pentru multi o surpriza in ceea ce priveste trupele si artistii straini care au concertat la noi. Doua festivaluri internationale doar in Bucuresti, plus numeroase concerte sustinute de trupe cu nume de legenda, au facut din a
Anul 2007 a reprezentat pentru multi o surpriza in ceea ce priveste trupele si artistii straini care au concertat la noi. Doua festivaluri internationale doar in Bucuresti, plus numeroase concerte sustinute de trupe cu nume de legenda, au facut din anul ce aproape a trecut unul care a sunat bine.
Muzica si concertele au ocupat, in 2007, un loc important in industria entertainment-ului. Daca pana nu demult, venirea in Romania a unei trupe cu faima internationala, fie ea si una peste care au trecut ani grei de anonimat, era anuntata cu surle si trambite, scenele din Romania se pare ca au trecut, anul acesta, intr-o noua faza. Astfel, Romania a primit, in 2007, o serie consistenta de artisti de prim rang, de la legende ale muzicii precum Rolling Stones sau Deep Purple, la cei care ocupa primele locuri in clasamentele actuale - Beyonce sau Pussycat Dolls, dar si muzicieni cu public fidel si pasionat - Tori Amos, Muse, George Michael sau Pet Shop Boys.
Daca in 2006, stacheta concertelor din Romania a fost ridicata cu megashowul celor de la Depeche Mode, anul acesta, organizatorii de evenimente s-au intrecut in a aduce si mai multe trupe care au reusit sa umple stadioane.
Anul a debutat cu o oarecare "seceta" pe scenele din Capitala, dar si din tara, atmosfera incalzindu-se odata cu venirea verii si cu concertele sustinute in aer liber. Acest fapt a atras atentia si asupra necesitatii, pentru organizarea spectacolelor, de sali unde concertele sa se desfasoare, un aspect cu care Bucurestiul, din pacate, nu se poate mandri.
Sezonul de concerte a fost deschis in mai, cand la Bucuresti au poposit, pe 25 ale lunii, cei de la Gogol Bordello. Intr-un concert la Arenele Romane, ei au aratat cum se canta "punk-ul balcanic", integrat intr-un show foarte energic. A urmat, pe 31 mai, un concert in care au rasunat refrene pe care publicul le fredoneaza de mai bine de 20 de ani. Controversatul cantaret George Michael a sustinut un show pe Stadionul Lia Manoliu, unde a adunat mai bine de 25.000 de spectatori. Cu o instalatie sonora impecabila, cu un show de lumini impresionant, dar si cu o voce fara cusur, George Michael a oferit publicului un spectacol de doua ore, prezentand piese care i-au marcat cariera de 25 de ani furtunosi.
Ritmurile s-au schimbat, insa pe 12 iunie, cu trupa latino RBD. Chiar daca multi nu stiu mai nimic despre aceasta formatie cu statut de fenomen printre fanii genului, concertul trupei RBD a fost o surpriza, nu neaparat prin show-ul pe care l-a prezentat, ci mai ales prin prezenta unui public foarte entuziasmat, format, intr-o covarsitoare majoritate, din fetite intre 6 si 15 ani, care au dansat pe toata durata spectacolului si au cantat, vers cu vers, fiecare dintre piesele prezentate de trupa.
Primul dintre evenimente, Coke Live, care s-a desfasurat intre 22 si 24 iunie, pe insula Lacul Morii din Capitala, a fost inaugurat de Pussycat Dolls si Macy Gray. Daca primele au pus in scena un show foarte senzual, in care dansul a avut un rol important, cea din urma a avut o evolutie in care muzica a fost pe primul plan. Urmatoarele doua zile de festival au adus pe scena peste 30 de trupe si artisti, printre care The Prodigy, Incubus, The Rasmus si The Cult. Insa nu se poate spune ca festivalul s-a bucurat de un real succes - publicul nu a fost nici prea numeros, nici prea entuziast, iar evenimentul a inregistrat numeroase probleme de organizare.
La doar o saptamana dupa, in parcarea Romexpo s-a organizat un al doilea festival - prima editie a B'estival - care a venit cu inca si mai multi headlineri de renume - Marilyn Manson, Reamonn, Alice Cooper, Faithless, Wu-Tang Clan, Kasabian, Pink, Hooverphonic, Morcheeba etc. Foarte eterogen ca stiluri si genuri, evenimentul a reusit sa stranga un public de aproximativ 50.000 de persoane. In final, Pink si Reamonn au promis ca vor reveni in Romania, dupa ce atat cantareata americana cat si trupa germana ne mai vizitasera tara. De altfel, Reamonn si-au implinit deja promisiunea - ei urmand sa concerteze de Revelion, la Sibiu.
Peste vara, a mai ajuns la Bucuresti si Tori Amos, care, intr-un concert ca "pentru cunoscatori", a impresionat peste 3.000 de oameni cu maniera sa foarte expresiva de a canta la pian si mai ales cu timbrul vocal aparte. De la "Cornflake Girl" la "Big Wheel", ea a trecut in revista marile sale hituri, dar si o parte din piesele de pe noul sau album, "American Doll Posse".Legenda Rolling StonesUnul din punctele cele mai fierbinti ale verii ce a trecut a fost, fara indoiala, concertul veteranilor Rolling Stones, care a avut loc pe 17 iulie, pe stadionul Lia Manoliu, si a adunat aproximativ 60.000 de oameni. Trupa a prezentat mai mult decat "A Bigger Bang" - a fost un show pe care unii nu credeau ca-l vor vedea vreodata. Dupa recitaluri de deschidere si incalzire sustinute de Iris si de The Charlatans, spectatorii, atentionati cu o serie de focuri de artificii, si-au atintit privirile asupra scenei atunci cand Jagger & Co. au dat drumul show-ului cu piesa "Start Me Up". Au urmat, desigur, si alte piese care au facut istorie - "Miss You", "Satisfaction", "Brown Sugar" sau "Paint It Black". Scena grandioasa, de dimensiunile unui bloc de locuinte, a jucat, de asemenea, un rol important in impresia pe care show-ul a lasat-o asupra zecilor de mii de oameni prezenti. La 40 de ani de cand scena rock este regatul lor, cei de la Rolling Stones au poposit si la Bucuresti, intr-un concert care nu se va sterge usor din mintile si sufletele celor care l-au vazut.
Continuand seria evenimentelor muzicale care s-au produs pe scenele autohtone, pe 24 iulie a revenit la Bucuresti latino lover-ul sexagenar Julio Iglesias, care a sustinut un concert pe stadionul Cotroceni. Evenimentul nu s-a ridicat insa la asteptarile celor aproximativ 15.000 de oameni care au asistat la spectacol, lasandu-se cu huiduieli la adresa artistului care isi reglase volumul instalatiei de sonorizare la un nivel mult prea mic fata de nevoia de acoperire a stadionului.
Luna octombrie s-a incheiat cu alte trei concerte importante - Chemical Brothers, la Bucuresti, pe 20 octombrie, Beyonce, starul R&B, pe 22 ale lunii la Cluj, si inca un spectacol in Capitala, pus in scena de "orchestra din Portland" - Pink Martini.
Spre finalul anului, au poposit la Bucuresti si Neil Tennant si Chris Lowe, cei doi membri ai trupei Pet Shop Boys.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.