Poiana Brasov este pregatita sa intampine sarbatorile Noului An, in decorul hibernal unic.

Pentru Viorel Nica, managerul celui mai cunoscut restaurant din Poiana Brasov, Sarbatorile din copilarie ies la suprafata, in fiecare an, cu lumina
Poiana Brasov este pregatita sa intampine sarbatorile Noului An, in decorul hibernal unic.

Pentru Viorel Nica, managerul celui mai cunoscut restaurant din Poiana Brasov, Sarbatorile din copilarie ies la suprafata, in fiecare an, cu lumina si parfumul lor speciale: "Le asteptam, zi si noapte. La Rucar, acasa la noi, mama, in postul Craciunului, spala vasele bine cu lesie de sapun, sa nu mai fie urma de mancare de frupt pe ele. Si mancam numai de post. De aceea, abia asteptam sa taiem porcul", ne marturiseste. "Noi, copiii, curatam usturoiul. Taiam lemnele, subtiri-subtiria€¦ sa iasa soriciul bun. Ne uitam cum ninge si ne bucuram de fiecare clipa si abia asteptam sa pornim pe la case, cu colinda".


INCEPUTURI. Restaurantul e plin de lume - cate un V.I.P. patrunde in spatiul inundat de lumina, dar alta decat cea a rampei, o lumina care nu copleseste, ci mangaie. Viorel Nica este atent la fiecare om care intra, la fiecare gest, facand mici semne discrete ospatarilor. Toata lumea trebuie sa fie multumita. Din cand in cand isi gaseste vreme sa treaca pe la noi si sa raspunda intrebarilor. Interviul se leaga sincopat, orele treca€¦, dar pana la urma avem o poveste, mai multe povestia€¦

A inceput la 11 ani. "Prima oara eram picolas la ARO", ne spune. I-a fost drag de meserie si, in cativa ani, a trecut de toate treptele. Si-a facut scoala, liceul si postliceala pentru manageri in alimentatie publica. In a€™69, a fost numit sef de unitate chiar la "coliba"a€¦ Locul il cunostea foarte bine. Lucrase acolo inca de la infiintarea "localului", in 1956. Chiar daca a mai trecut, o vreme, si pe la alte restaurante, mai bine de o jumatate de veac destinul lui s-a impletit cu cel al Colibei Haiducilor. De fapt, de unde vine numele? "Unchiul meu, Serbanica Andreescu, fratele mamei, care era director la ONT Carpati Brasov, a fost cel care a vrut sa-i readuca in atentie pe daci, pe haiducia€¦ Nenea Serban a chemat un arhitect, s-a orientat dupa Muzeul Satului si a incercat sa faca locul sa arate cam cum era pe vremea haiducilor". De altfel, sunt multe teme de la Muzeul Satului care se regasesc in restaurant si in imprejurimile lui.

Ideea nu aparuse insa de niciunde. Exista, undeva, o poveste din copilarie, cu haiduci care bantuisera muntii si vaile, intre Rucar si Brana€¦ Mai exista si alte povesti, de familie. "In copilarie", ne povesteste Viorel Nica, "parintii nu ne prea lasau sa vorbim orice. Ca parintii tatei au fost nationalizati si voiau sa-l nationalizeze si pe tata (evident, vorbim de nationalizarea unor bunuri aflate in proprietate - n.r.), iar noua ne era foarte greu, ca eram noua copii. Tata a fugit in munti, cu alti vecini care aveau familii mari. Nu dormea noaptea pe-acasa. Pana la urma, a zis primarul: «Pe asta sa-l lasam in pace, ca are familie»! Si tata s-a intors acasaa€¦"


HAIDUCUL - CONCEPT GASTRONOMIC. In ce fel se poate plia meniul unui restaurant cu specific romanesc pe ideea aceasta - la fel de romaneasca - a haiduciei? "Facem mancarea cum se gatea la noi, la tara. Oaspetii sunt primiti cu foc de tabara, cu slaninuta la frigare, cu mititei, carnaciori, chiar si cu un batal la protap. Nu lipseste o tuiculita fiarta". Instrumentistii canta melodii din zona aceea de granita a Carpatilor Meridionali, dintre Ardeal si Muntenia. Si, uneori, canta "Radu mamii"a€¦ Vioara spune, fara cuvinte, povestea mamei care-si cauta feciorul, un haiduc haituit de poteraa€¦ Iar dupa ce intri in "coliba" - mult largita in ultimele doua decenii - ai de ales din lunga lista de bucate. La loc de cinste: preparatele din carne de porc. Apoi, cele de fazan. Dupa aceea, toate celelalte stiute de prin gospodariile de munte din Brasov si din Muscel. Fiindca Viorel Nica si-a adus retetarul "de-acasa": "Facem si noi carnati si caltabosi, si de toate, dar parca nu sunt cum le facea mamaa€¦ Carnea pentru carnati eu si-acu, n-o dau prin masina de tocat, ci o tai cu barda, cu satarul. Dar stiti ce vreau sa fac acum? Sa ma duc la mama, la Rucar - are 84 de ani, multi sa-i dea Dumnezeu inainte - , vreau sa ma duc la ea si sa iau reteta de «mos». E, asa, un fel de caltabos. Dar numai ea stie reteta adevarataa€¦ Il fierbe in zeama de varzaa€¦ Si nici nu va-nchipuiti cat de gustos poate fi!" Ce alte bucate se mai gatesc in bucataria haiducilor din Poiana? Multe ciorbe, acrite cu zeama de varza. Apoi: carnati din vanat, piept ardelenesc cu slanina crestata si rumenita la gratar, pastrama de porc, dar si de urs, piftie de urs, muschi de urs la gratara€¦ Din mistret se face pastrama afumata, iar caprioara e folosita pentru feluri de mancare mai delicate, cu sos de ciuperci sau cu praz copt si muguri de porumb, ori in sos de visine.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.