In urma nenumaratelor discutii si tatonari dintre sindicate, patronate si Guvern, valoarea salariului minim pe economie a fost stabilita la 500 de lei incepand cu 1 ianuarie 2008. Marile confederatii sindicale, Confederatia Nationala Sindicala &ldqu
In urma nenumaratelor discutii si tatonari dintre sindicate, patronate si Guvern, valoarea salariului minim pe economie a fost stabilita la 500 de lei incepand cu 1 ianuarie 2008. Marile confederatii sindicale, Confederatia Nationala Sindicala “Cartel Alfa”, Blocul National Sindical, CNSLR Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si CNS Meridian si-au exprimat in numeroase randuri nemultumirea, solicitand cresterea valorii salariului minim pe economie la un nivel apropiat de media europeana. Sindicatele au cerut initial un salariu de 540 de lei, care ar fi urmat sa creasca esalonat, ajungand la 650 de lei in 2009 si 790 de lei in 2010. Dupa mai multe runde de negocieri, patronatele au anuntat ca nu pot oferi mai mult de 480 de lei. Ulterior, salariul minim pe economie a fost stabilit la 500 de lei.
Confederatiile sindicale considera ca proiectul de buget pe 2008 va fundamenta o politica profund antisociala, cu efecte dramatice pe termen mediu si lung. Orice efect benefic ar fi putut avea reducerea infima a contributiilor sociale suportate de angajat a fost anulat din start de modificarea bazei de calcul pentru contributiile de asigurari sociale si somaj.

1. Sindicalistii sustin ca fondul pentru accidente de munca si boli profesionale a fost, practic, desfiintat. Astfel, sistemul de asigurare dispare, desi conditiile de munca nu se imbunatatesc. Din acest fond ar fi trebuit sa inceapa sa se plateasca din 2008 indemnizatii si servicii de sanatate celor care au suferit un accident de munca sau au contractat o boala profesionala.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.