Proiectul de rezolutie, la care au avut acces agentiile locale, arata ca Serbia se afla sub amenintarea ca unele tari occidentale sa recunoasca independenta acestei provincii sarbe impotriva dreptului international.
Acordurile internationale pe care le incheie Serbia, inclusiv Acordul de stabilizare si asociere cu Uniunea Europeana, trebuie sa aiba in vedere "pastrarea suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii", potrivit documentului. De asemenea, Serbia se opune desfasurarii in Kosovo a unei misiuni civile a UE fara consimtamantul Consiliului de Securitate al ONU. Textul documentului asigura ca misiunea pe care UE o pregateste pentru a o trimite in Kosovo ar avea in vedere o independenta supravegheata pentru provincie, pe care Belgradul a respins-o deja si a carei aprobare in Consiliul de Securitate a fost blocata de Rusia.
Pozitia Serbiei de nerenuntare la aceasta provincie - in care etnicii albanezi, majoritari, propun proclamarea independentei in mod unilateral - este reafirmata in textul proiectului pe care coalitia guvernamentala il va prezenta spre dezbatere si aprobare Parlamentului. Potrivit documentului, Belgradul pledeaza pentru o solutie de compromis privind viitorul statut al provinciei si anunta ca va declara nule si ilegale actele privind proclamarea independentei Kosovo si recunoasterea ei de catre unele tari. Printre altele, afirma ca-si va reconsidera relatiile diplomatice si alte legaturi cu tarile care vor recunoaste independenta acestei provincii si va continua eforturile pentru a se relua negocierile cu privire la statut. (G.D.)