Cei doi n-au simtit nevoia de a face valva prea mare in jurul acestui indraznet demers, pe care, surse din ambele tabere - neconfirmate, insa, si de purtatorul de cuvant al Cabinetului israelian, Saeb Erekat - l-au anuntat pentru azi. Reluarea tratat
Cei doi n-au simtit nevoia de a face valva prea mare in jurul acestui indraznet demers, pe care, surse din ambele tabere - neconfirmate, insa, si de purtatorul de cuvant al Cabinetului israelian, Saeb Erekat - l-au anuntat pentru azi. Reluarea tratativelor a fost lansata in urma cu o luna, in cadrul Conferintei organizate in SUA, la Annapolis.
Acest "fata in fata" Olmert-Abbas este, in mod paradoxal, un mare pas in sine si, totodata, un pas pe loc. Desi, in soapta, in spatele usilor inchise, Olmert i-a spus senatorului american Arlen Specter ca obiectivul incheierii unui acord bilateral cu palestinienii pana la finele lui 2008 i se pare tangibil, deocamdata nu exista nici un semnal care sa justifice vreo speranta in privinta disponibilitatii uneia sau a alteia dintre parti de a face concesii in punctele-cheie ale conflictului. Palestinienii refuza negocieri in privinta trasarii frontierelor, a statutului Ierusalimului (Orasul Sfant, pe care atat Israelul, cat si Autoritatea Palestiniana, il revendica drept capitala) si asupra situatiei refugiatilor palestinieni, pana cand Israelul nu procedeaza la inghetarea constructiilor din coloniile evreiesti. La randul sau, Israelul cere responsabililor palestinieni sa opreasca atacurile militantilor islamisti din Cisiordania si Fasia Gaza. Pentru a asigura spatele Israelului in ajunul discutiilor Olmert-Abbas si in perspectiva apropiatei vizite a lui George W. Bush, ministrul israelian al Apararii, Ehud Barak, s-a deplasat in Egipt, incercand sa indulceasca pilula amara pe care seful diplomatiei evreiesti, Tzipi Livni, a administrat-o acestei tari, acuzand pasivitatea autoritatilor de la Cairo fata de aprovizionarea militantilor palestinieni cu arme de contrabanda. Livni, admonestata prompt de Ministerul egiptean de Externe pentru afirmatiile lansate, nu actionase chiar pe cont propriu, ci in baza sustinerii punctului sau de vedere de catre Statele Unite. Washingtonul a fost de acord ca nu prea se simt eforturi dinspre Cairo in directia eliminarii traficului de armament, in conditiile in care Egiptul beneficiaza de o generoasa sponsorizare americana, respectiv doua miliarde de dolari anual. Independent de atitudinea egipenilor, este de asteptat ca Olmert si Abbas sa vina incruntati la intalnire, fireste, in cazul fericit in care aceasta nu va fi amanata. Fie ca Egiptul face sau nu eforturi in directia semnalata de Livni, fie ca aceste eventuale eforturi dau sau nu randament, fie ca Barak a reusit sau nu sa calmeze supararea diplomatiei de la Cairo, conflictrul israeliano palestinian face ce stier el mai bine. Si anume, continua. Cu doar doua zile in urma, un elicopter israelian a lansat doua rachete asupra unui teren viran din nordul Fasiei Gaza, distrugand un lansator de rachete Qassam. Raidul a constituit o replica la mai multe atacuri cu rachete Qassam din partea militantilor palestinieni. E deci, de asteptat ca scanteile de pe teren sa ajunga pana pe masa verde la care se vor aseza liderii celor doua tabere conflictuale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.