Adrian Nastase il pune la punct pe Traian Basescu si ii aduce aminte ca facea parte din Guvern, in 1991, cand Parlamentul a condamnat Pactul Ribbentrop - Molotov. Pe bloggul sau, el il acuza pe seful statului ca face "Gargara cu pactu'" si genereaza
Adrian Nastase il pune la punct pe Traian Basescu si ii aduce aminte ca facea parte din Guvern, in 1991, cand Parlamentul a condamnat Pactul Ribbentrop - Molotov. Pe bloggul sau, el il acuza pe seful statului ca face "Gargara cu pactu'" si genereaza vulnerabilitate statului roman, deoarece se poate interpreta ca acesta mai este inca valabil. Recent, Basescu a declarat ca se gandeste sa denunte Pactul in fata Parlamentului.
"In numele poporului roman, Parlamentul condamna acest pact ca fiind ab initio nul si neavenit. Tot astfel trebuie sa fie considerata si consecinta directa a acestor intelegeri secrete dintre Stalin si Hitler", scrie in "Declaratia privind Pactul Ribbentrop - Molotov si consecintele acestuia pentru tara noastra" adoptata de forul legislativ in 24 iunie 1991 . Mai mult, ea a fost publicata trei zile mai tarziu si in Monitorul Oficial.
Amnezia lui Basescu
Traian Basescu facea parte din Guvern in momentul adoptarii acestei declaratii, fiind subsecretar de stat in Ministerul Transporturilor. "Sa aiba memoria scurta sau e vorba de demagogia lui obisnuita", se intreaba retoric Nastase. Fostul premier precizeaza ca atunci a prezentat in Parlament o alocutiune pe tema pactului. "Guvernul Romaniei si-a exprimat in mai multe randuri pozitia, de a vedea in Pactul Ribbentrop - Molotov un act ilegal, nul si neavenit inca din momentul semnarii sale. De aici decurge caracterul ilegal al tuturor consecintelor sale, inclusiv in ceea ce priveste Basarabia si celelalte teritorii romanesti incorporate cu forta in URSS, pe baza prevederilor", afirma Nastase. Fostul premier declara ca s-a simtit nevoit sa faca aceste precizari pentru a demasca unele incercari de manipulare a opiniei publice si pentru a preveni deteriorarea si mai accentuata a credibilitatii Romaniei in exterior.
Declaratii iresponsabile
Nastase il acuza pe Basescu ca, din dorinta sa exagerata de a marca puncte electorale, face declaratii iresponsabile si genereaza un element de vulnerabilitate pentru statul roman. "Pana cand va condamna Basescu in fata Parlamentului pactul Ribbentrop - Molotov, ar rezulta, per contrario, ca in acest moment el este inca valabil. Este vorba de iresponsabilitate sau de incompetenta", se intreaba fostul premier. El critica si corul de aplaudaci care s-au grabit sa sustina ideea presedintelui scriind pe forumuri ca "mai bine decat niciodata" sau "felicitari domnule Basescu. Acest lucru trebuia facut mai demult". Seful statului a anuntat intr-un interviu, acordat recent postului public de radio, ca va denunta in fata Parlamentului Pactul Ribbentrop - Molotov, dupa modelul declaratiei de condamnare a comunismului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.