Imparatul rromilor Iulian l-a acuzat la Costesti, pe ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, despre care a spus ca ar putea fi "vreun cioroi", ca doreste deportarea rromilor asemeni maresalului Antonescu.

"Nu uitati ca eu locuiesc in frumosul oras Sibiu, iar Romulus Mailat, rromul de la care a inceput tot scandalul in Italia, este tot din judetul Sibiu. Noi suntem rromi nomazi si caldarari, iar el este rrom sedentar. Dar uitati-va si dumneavoastra ce se intampla de atunci. Noi nu mai vrem sa fim deportati inca odata asa cum a cerut ministrul de Externe, Cioroianu. Nu stiu, o fi vreun cioroi de-al nostru si Cioroianu asta, dar el a cerut sa fim dusi pe o bucata de pamant, iar Romania sa plateasca pentru ca noi sa fim dusi acolo. Ãsta este pogrom, asa cum a facut cu noi maresalul Antonescu. Noi nu am facut rau la nimeni si nici nu vrem sa facem. Noi respectam legile romanesti, dar ne supunem si legilor si cutumelor noastre", a declarat Iulian.

El a mai declarat ca rromii vor cu totii intelegere, iar deportarea este o masura pe care acestia o condamna cu toata puterea. "Traim intr-o tara europeana si asa ceva nu poate sa fie si sa existe", a adaugat el.

Deputatul PC Sergiu Andon i-a solicitat minstrului de Externe, Adrian Cioroianu, intr-un talk-show difuzat la inceputul lunii noiembrie de Antena3, parerea - in calitate de "titular al Externelor, familiarizat cu tratatele internationale, cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului" - despre o initiativa a conservatorilor privind modificarea Codului Penal.

Aceasta ar prevedea, conform lui Andon, "largirea gamei pedepselor complementare cu interdictia pronuntata de judecator, pentru anumite infractiuni care lovesc direct in demnitatea si integritatea umana, de a pronunta interdictia de a parasi un numar de ani teritoriul national".

Adrian Cioroianu, care a intervenit telefonic in emisiune, a dat urmatorul raspuns: " Va rog sa ma credeti. Ši eu ma gandesc de saptamani de zile care ar fi situatia. Eu va spun deschis ca nu mi se pare cea mai buna solutie aceasta, de a nu-i lasa sa paraseasca. Aceasta ar trebui sa fie, cum sa spun, cea mai usoara pedeapsa. Acesti oameni, din pacate, repet, nu am studii de drept, nu vreau sa pozez in altceva decat ceea ce sunt, dar, asa cum judec eu, acesti oameni care comit astfel de fapte, acesti oameni nu trebuie trimisi in regim de celula, cu televizor, ar trebui pusi la muncile cele mai dure si formate probabil batalioane din alea disciplinare. Nu stiu daca asta le-ar aduce mintea la cap, dar, credeti-ma, eram ieri pe drumul dintre Alexandria si Cairo, la sfarsitul vizitei, imi veneau stirile din tara, din pacate pe SMS, nu puteam fi prins pe telefonul mobil, va dati seama, prin desert...si ma gandeam daca nu cumva puteam cumpara un teren in desertul ala egiptean, sa-i plasam acolo pe cei care..astfel de oameni ne fac de ras".

Noua ONG-uri, printre care Agentia de Monitorizare a Presei, fundatia ACCEPT si organizatia Romani CRISS, i-au solicitat demisia ministrului de Externe, considerand inacceptabile declaratiile acestuia, "de tip nazist", conform carora cei care fac Romania de ras trebuie deportati in desertul egiptean.

Ulterior, Cioroianu si-a cerut scuze pentru declaratiile facute, afirmand ca si lui i s-au parut surprinzatoare, dar a adaugat, insa, ca in opinia sa, exista o exceptie, violatorii si pedofilii, pe care ii considera cele mai de jos categorii infractionale. Ministrul a precizat ca isi cere scuze celor ofensati de aceasta declaratie, pe care o regreta.