Corespondenta la Berlin a cotidianului "Le Monde" semnaleaza o situatie fara precedent: conform unui studiu realizat de ziarul german "Handelsblatt", 30 dintre cele mai importante intreprinderi germane sunt controlate majoritar de investitori straini
Corespondenta la Berlin a cotidianului "Le Monde" semnaleaza o situatie fara precedent: conform unui studiu realizat de ziarul german "Handelsblatt", 30 dintre cele mai importante intreprinderi germane sunt controlate majoritar de investitori straini. Incepand din 2005, reiese din studiu, partea din capitalul intreprinderilor germane ce intra in componenta DAX (indicele Bursei din Frankfurt) apartinand strainilor a ajuns de la 43,8 la 52,6 la suta. In urma cu cinci ani, o treime din capital se afla deja in mainile strainilor, fata de doar 10 la suta acum 10 ani. In prezent, capitalurile negermane nu mai sunt minoritare decat in cazuri foarte speciale: foste intreprinderi publice, cum ar fi Deutsche Post, compania aeriana Lufthansa, sau constructorul de automobile Volkswagen, preluat de Porsche. Practic, Deutsche Boerse, operatorul Bursei din Frankfurt, este controlat in proportie de 84 la suta de catre investitorii straini, firma Adidas in proportie de 79 la suta, iar laboratoarele Bayer - 78 la suta. "Aceasta tendinta confirma marea atractivitate in plan international a intreprinderilor germane", sublinia pentru "Handelsblatt" Gunther Schall, expert la Federatia industriasilor germani. In plus, dupa 1999, o serie de facilitati fiscale au favorizat intrarea in scena a investitorilor straini, in special fondurile de investitii si de pensii. Apoi, evolutia "sanatoasa" a intreprinderilor germane a accelerat fenomenul. In 2007, pentru al patrulea an consecutiv, beneficiile marilor grupuri germane au crescut mult mai rapid decat in Statele Unite sau in restul Europei. Studiul realizat de "Handelsblatt" releva, de asemenea, interesul deosebit in Europa de Est, in Asia sau America Latina fata de produsele industriilor germane specializate in IT, constructii de masini sau automobile. Carnetele de comenzi arhipline s-au tradus prin rezultate financiare- record. A nu se uita, de asemenea, ca valorile DAX sunt favorizate considerabil de nivelul crescut al monedei unice europene. "Slabiciunea dolarului american, declara Franz-Joseph Leven, analist pe langa Federatia industriasilor germani, face ca zona euro sa devina un atractiv loc de investitii, iar Germania, prima economie din zona, profita din plin de ele". Un alt element favorizant este si faptul ca interesul investitorilor straini nu se limiteaza la grupurile germane cele mai mari. Un studiu realizat de cabinetul de audit Deloitte arata in luna septembrie ca doua achizitii din trei, in Germania, implica investitii straine, in special chineze si indiene, iar 70 la suta implica intreprinderi mici si mijlocii. Patrunderea masiva a investitorilor straini, comenteaza corespondenta ziarului "Le Monde", este privita cu bucurie de cercurile economice germane care vad in influxul de capital mijlocul de dezvoltare a capacitatilor financiare ale intreprinderilor, dar suscita rezerve in cercurile politice, inclusiv la Partidul Crestin-Democrat al Angelei Merkel.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.