Sporturile de echipa din Romania incearca din rasputeri sa se reaseze la masa familiei olimpice, dupa ce la ultima editie a intrecerilor desfasurate la Atena sub egida celor cinci cercuri ingemanate au lipsit in bloc. Din pacate, dupa evenimentele di
Sporturile de echipa din Romania incearca din rasputeri sa se reaseze la masa familiei olimpice, dupa ce la ultima editie a intrecerilor desfasurate la Atena sub egida celor cinci cercuri ingemanate au lipsit in bloc. Din pacate, dupa evenimentele din decembrie '89, sporturile de echipa au suferit un declin serios, doar doua nationale reusind sa mai bifeze prezente la JO, handbalul punctand la Barcelona si la Sydney, iar poloul la Atlanta.
Pentru editia de anul viitor, in premiera dupa '89, sportul romanesc pastreaza sanse reale sa prinda avionul de Beijing cu doua echipe, handbalistele urmand sa evolueze la Valcea in ultimul turneu preolimpic, iar poloistii sa joace la Oradea cu vizele de China pe masa.
La revenirea in tara a reprezentativei feminine de handbal a Romaniei de la Mondialele din Franta, presedintele ANS, Octavian Belu, cel care a intrat in acest an in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai de succes antrenor din toate timpurile, recunostea ca sportul romanesc nu mai are inertia necesara de a mai da lovitura si la JO de la Beiing, asa cum a facut-o la Sydney sau la Atena. "Trebuie sa ne mentinem realismul si sa privim JO de la Beijing cu mai multa circumspectie, pentru ca grupul de sportivi este mai redus. Cred ca inertia de care am profitat atata vreme s-a cam stins si asteptam ca noua generatie de sportivi sa-si demonstreze capacitatea de a invinge", spunea Belu, adaugand, insa, ca mizeaza pe prezentele nationalelor de handbal si de polo la JO 2008. Iar daca la sporturi individuale, in frunte cu gimnastica, scrima, canotajul, kaiac-canoe sau natatia, mai exista resurse sa obtinem puncte importante in clasamentele olimpice pe medalii, in schimb, la sporturile de echipa simpla calificare poate fi considerata deja o performanta.
Vlad Hagiu Experti in minuni
Optimisti, antrenorii Gheorghe Tadici si Vlad Hagiu isi doresc mai mult decat o simpla prezenta, desi stiu ca batalia pentru medaliile olimpice a devenit o misiune aproape imposibila pentru sporturile de echipa autohtone. Totusi, performantele obtinute in ultimii ani de handbaliste, care si-au trecut in cont argintul mondial in Rusia si au ratat de putin bronzul la ultimul turneu final din Franta, cat si de poloisti, care s-au situat in imediata apropiere a podiumului european la Belgrad si au obtinut locul sase la Mondialele din Canada, au demonstrat din plin ca ambele reprezentative au potential, devenind experte in minuni. "Sunt foarte multumit pentru ca ne-am mentinut in cvartetul mondial fruntas. Intrand in primele patru la turneul mondial am obtinut si organizarea unei grupe preolimpice. Astfel, ne pastram sanse certe pentru calificarea la JO 2008, obiectivul nostru prioritar, ceea ce nu este foarte putin pentru o echipa din Romania", a precizat Tadici. "Actuala generatie merita sa mearga la JO 2008, pentru ca a avut patru ani extraordinari, cu performante mondiale si europene. Cred ca nu exista satisfactie mai mare pentru un sportiv sau un antrenor ca participarea la JO. Iar o medalie olimpica reprezinta visul oricarui performer", a comentat si antrenorul Vlad Hagiu, care a fost la un pas de vizele pentru Beijing dupa ce reprezentativa de polo s-a clasat pe locul secund la turneul european de la Bratislava in urma unei finale de cosmar cu Muntenegru. "In 2008, asteptam cu incredere ultimul tren de la Oradea pentru a prinde JO de la Beijing. Vom avea alte patru adversare de calibru, Grecia, Italia, Rusia si Germania, in lupta pentru cele trei vize olimpice. Avem, insa, atu-ul de a juca acasa si sper ca baietii sa reziste presiunii", a concluzionat Hagiu, convins ca dupa ce a participat ca jucator la JO 1996 va fi prezent in calitate de antrenor la JO 2008 .


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.