CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Blatul are un exces de emulgatori
Din produsul analizat poate iesi un tort destinat celor fara probleme de sanatate, daca umplutura este realizata din fructe. Consumat insa ca atare, poate avea efecte adverse din cauza continutului de zahar si grasimi.


Blatul de tort cacao "Goldfein" are in compozitie: "zahar, faina de grau, oua, cacao (2,5%), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi E 471), esteri poliglicerolici ai acizilor grasi E 475, propilen glicol - E 1520), amidon de porumb gelatinizat, faina de soia, edulcorant (sorbitol E 420), sare, gluten de grau, agenti de afanare (difosfat disodic E 450, bicarbonat de sodiu E 500), arome alimentare, coloranti alimentari: betacaroten E 160a". Daca veti consuma 100 de grame de blat, veti asimila o valoare energetica de 318,85 kcal, proteine 7,22 g, lipide 5,25 g, glucide 58,64 g.


ANALIZÃ…. Profesorul Gheorghe Menicnicopschi ne spune despre produsul analizat: "blat de tort utilizat ca suport pentru prepararea specialitatilor zaharoase festive, dezechilibrat nutritional. Acesta are un exces de glucide cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat (zahar), dar si glucide cu absorbtie lenta (amidon) si medie (amidon de porumb gelatinizat), grasimi procesate provenind din emulgatori E 471 si E 475, eventual si din galbenusurile de ou, edulcoranti de masa si calorigeni E 420, agenti de afanare, sodiu provenind din sare si din E 450 si E 500. Produsul este colorat cu betacaroten E 160 a si contine surse de gluten, ovalbumina, soia si arome alimentare a caror natura nu este specificata. Densitatea energetica a produsului este ridicata 318,85 kcal/100 g.

Avand in vedere profilul nutritional dezechilibrat al blatului, cu un exces de zaharuri ar trebui sa tinem cont la compozitia umpluturii care ar fi de preferat sa fie formata din fructe proaspete (eventual cogelate si de preferinta de padure) pentru echilibrarea profilului nutritional si cresterea valorii lui biologice. Recomandam sa se evite utilizarea margarinelor sau a produselor de tip frisca la prepararea cremei de umplutura.


CONCLUZII. In functie de umplutura utilizata pentru obtinerea produsului final, acesta poate afecta mai mult sau mai putin sanatatea consumatorilor. Ca o recomandare generala, produsul trebuie consumat cu moderatie de persoanele sanatoase, cu o alimentatie echilibrata si care practica regulat activitatea fizica.
Cei care sufera de diabet vor consuma blatul de tort numai cu avizul medicului curant utilizand eventual pentru, prepararea umpluturii edulcorantii admisi.
Specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, precizeaza ca produsul analizat este interzis persoanelor suferinde de celiachie din cauza continutului de gluten, iar persoanele cu intoleranta la ou si soia vor testa produsul inainte de consum pentru a vedea care este reactia organismului.