O lume care danseaza, traind din plin farmecul si bucuria unei frumoase nopti de carnaval, prilejuita de Anul Nou. Pe vremuri lumea stia a petrece. Iar eleganta revelioanelor de altadata doar la Monte Carlo se mai pastreaza.


In numar
O lume care danseaza, traind din plin farmecul si bucuria unei frumoase nopti de carnaval, prilejuita de Anul Nou. Pe vremuri lumea stia a petrece. Iar eleganta revelioanelor de altadata doar la Monte Carlo se mai pastreaza.


In numarul sau special de Anul Nou din decembrie 1939, Ilustratiunea Romana prezenta un batran boier (fara a-i da numele) care  participase la unul dintre balurile de Anul Nou organizate de Regele Carol I. "Cand prezentul ni se pare prea greu si apasator, evadam in ireal", incepea relatarea Ilustratiunii.


Reporterul anului 1939 l-a gasit pe batran rasfoind foile unui album: "Dintre fotografiile cu chipuri uitate, de oameni care au zambit si au ras ca si noi, au cazut pe covor cateva cartonase ingalbenite de vreme. Batranul le privi un timp indelungat visator, si apoi incepu a-mi povesti cu glasul lui sfatos: «Iata niste biete cartonase tiparite, care mai sunt poate ultima marturie, in afara de mine, a unei  stralucite serbari... Sunt aici doua «carnete de bal» cum nu mai ai ocazie sa vezi astazi. Dar insemnatatea lor este ca au ramas marturie de la un bal la Curtea lui Carol I... Au trecut mai bine de 50 de ani si amintirea acelor clipe o mai am si acum treaza inaintea ochilor». Am privit cu curiozitate cartonasele. Purtau pe coperti cifrul regal si inauntru erau tiparite toate «danturile» pentru ca cochetele de atunci sa nu uite cui au promis diversele dansuri ale serii. Nu mi-am putut retine un zambet, citind numele dansurilor, care erau atunci la moda: Valse, Quadrile, Polka, Lenciers, Mazurca, Pas quatre, Pas de patineurs si celebrul «Cotillon» compus din «Les Bouqets», «Les Arcades», «Les Maswues», «Moulinet», «Les Echarpes et Coudes» si «Quadril final»".


IERI. Batranul boier, dus de navala amintirilor, deapana povestea: "Pentru a face o mai stransa legatura intre Curte si boerime, Carol I organiza numeroase receptii, unde se intalnea tot ce era mai select in Bucurestiul de la sfarsitul veacului trecut. Am fost invitat prima oara la Curte, cu ocazia balului de Anul Nou, acum mai bine de 50 de ani. Dupa ce in timpul zilei se semnasera felicitarile in registrele deschise la Palat, seara se dadu un mare bal la Teatrul National. Tot atunci se anuntase o  retragere cu torte si luminatie in centrul orasului. Iti inchipui emotiile primului meu bal la Curte, mai ales ca aflasem ca a fost invitata si Smarandita, tovarasa mea de joaca din copilarie, pe care nu o vazusem de la intoarcerea mea din Paris, unde mi-am facut studiile. Sala Teatrului National stralucea in mii de lumini. Uniformele sclipitoare de fireturi ale ofiterilor, fracurile noastre si rochiile vaporose ale doamnelor, dadeau un deosebit aer festiv salii. Pe atunci se mai pastra inca obiceiul ca in asemenea ocazii, tinerele fete din boerime sa poarte frumoasele noastre costume nationale. (...) Pe la orele 10 seara, s-a anuntat sosirea perechei regale. In uniforma lui de gala, care era totusi de o simplitate uluitoare, Carol I, desi era mic de statura, facea totusi o impresie extraordinara. (...) Daca Regele era oarecum mai distant si dupa o scurta trecere s-a retras, facand un grup de cativa demnitari ai Statului, Regina, in schimb, a fost tot timpul in mijlocul oaspetilor Curtii, neuitand pe nimeni, aratand tuturor binevoitoarea sa atentie. La «diner» am fost asezat alaturi de Smarandita si am lasat bucatele neatinse, privindu-ne in ochi, din ce in ce mai aprinsi la fata si soptindu-ne banalitatile pe care numai doi indragostiti pot sa si le spuie. Si cu toate acestea a fost un «menu» remarcabil, fiindca la Curtea noastra se preparau bucatele celebre in toata Europa". Astfel isi incheia relatarea pentru Ilustratiunea Romana batranul boier. O serata regala, de Anul Nou, care ii ramasese intiparita in minte.   


AZI. Si pentru ca tot a venit vorba despre Monte Carlo si serate regale, inainte de Anul Nou, Monaco se transforma parca intr-un podium imens, elegant, pe care ar trebui sa paseasca doar printi si printese.

In prezent, majoritatea milionarilor aleg sa isi petreaca Revelionul in stil regal. Si ce loc ar putea fi mai potrivit decat Monte Carlo? Chiar daca aici, iarna, temperatura nu coboara sub  15 grade, iar soarele si briza marii rasfata in fiecare zi, monegastii se pregatesc pentru Anul Nou. In piata din fata Cazinoului si pe bulevardele principale se astern covoare rosii. Palmierii sunt toti luminati. Ghirlandele albastre se asorteaza perfect cu arhitectura cocheta a orasului. Restaurantele trimit invitatiile cu programul din noaptea de revelion, iar firmele de catering stabilesc meniurile pentru cei care organizeaza revelionul acasa. La 31 decembrie, seara tarziu, magazinele de bijuterii inca mai vand coliere de diamante, iar buticurile de marca ajusteaza rochiile unicat, comandate pentru "noaptea de gala".

De aceea, nu-i de mirare ca cei mai bogati oameni din lume vin sa petreaca revelionul la Monaco. Mai precis Monte Carlo Sporting Club. Una dintre cele mai frumoase sali de spectacole din lume. Acolo se tin Balul Rozelor si Balul Crucii Rosii, organizate in fiecare an de familia princiara monegasca.  

La 31 decembrie, milionarii isi fac aparitia la Monte Carlo Sporting Club mai eleganti ca niciodata. Barbati in frac, doamne in rochii lungi cu blanuri asortate pe umeri. Pasesc pe covorul rosu. Saluta. Zambesc. Cei care vor sa ramana cu amintiri fac un gest discret fotografilor profesionisti, adusi special pentru eveniment. Interiorul este magnific: trei sferturi din sala pereti din sticla, prin care se vad intreg orasul si marea, podeaua si scena acoperite cu oglinzi, tavanul ce imita cerul noptii, cu mii si mii de stele.


  Printesa Grace de Monaco si Printul Rainier al III-lea de Monaco isi fac intrarea la un bal al anului 1956. Desi nu se desfasura in Monaco, ci la New York le era dedicat celor doua Altete, purtand denumirea "O noapte in Monte Carlo".CA PE VREMURI. In noaptea Anului Nou, in jurul orei 22:00, strazile Principatului se anima cu oameni imbracati ca pentru balurile de pe vremuri. La Hotel de Paris se opresc, pe rand, Bentley-uri, Rolls Royce-uri, stralucitoare. Oaspetii se indreapta catre restaurantul Louis XV, care se afla in incinta hotelului. Multi aleg sa isi incheie anul savurand meniul lui Alain Ducasse, cel mai bun bucatar din lume, insa putini reusesc sa obtinalocuri. Pentru revelionul din acest an, Ducasse a pregatit un tort delicios de ciocolata, insemnat cu 2008.

Ar mai fi petrecaretii de la Sass Cafè. Un restaurant cu piano-bar, unde seara de Revelion decurge altfel. La fel de eleganti, dar dornici de distractie, cei de la Sass mananca mai putin si danseaza mult, pe muzica live. La 31 decembrie, la miezul noptii, sampania va fi adusa cu alai de trompete. Toata lumea va primi palarii mari sau coifuri colorate si masti venetiene. Astfel, se pastreaza farmecul balurilor de altadata.

Iar in sala mare de dans, oriunde ar fi ea - in Romania, sau la Monaco, chiar daca acum dansatorii sunt ai vremurilor moderne, numaratoarea inversa ce precede inceputul Noului An se va auzi la fel ca pe vremea lui Carol I. Bonne anne!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.