In luna iulie 2007, au fost anuntate la Lisabona, cu mare fast, cele 7 minuni ale lumii moderne, selectate de peste 100 de milioane de votanti de pe intreg pamåntul. Au fost alese pentru finala  21 de monumente, dintr-o serie de 77 de pro
In luna iulie 2007, au fost anuntate la Lisabona, cu mare fast, cele 7 minuni ale lumii moderne, selectate de peste 100 de milioane de votanti de pe intreg pamåntul. Au fost alese pentru finala 21 de monumente, dintr-o serie de 77 de propuneri, discutate si dezbatute in Campania New 7 Wonders, inceputa in anul 2000 la initiativa si cu finantarea antropologului si cineastului elvetian Bernard Weber. Petra s-a clasat pe locul al treilea, in urma Statuii lui Iisus din Rio de Janeiro si Marele Zid Chinezesc. La inceputul lunii decembrie anul acesta, la indemnul si cu sprijinul prietenului meu Andrei Licher, cel mai important organizator de pelerinaje in Tara Sfånta si Iordania, am vizitat misteriosul si impresionantul oras trandafiriu, care a fost legendara capitala a regatului nabatienilor, din Iordania, numit asa dupa culoarea pietrei in care au fost taiate altare, cladiri, morminte, statui etc.

Despre maretia, frumusetea, unicitatea si stralucirea acestei bijuterii antice nu sunt prea multe cuvinte potrivite pentru a exprima ceva omenesc, pe intelesul general. De aceea, tacerea poate defini cel mai profund ceea ce simte pelerin ul contemporan ajuns sa admire minunea, “impreuna lucrare in timp a naturii si omului”, cum spunea cineva si, cu siguranta, adaugam noi, a lui Dumnezeu. Pentru ca numai acolo unde harul Sau s-a pogorat in oameni s-ar fi putut naste o asemenea inegalabila lucrare. O inimaginabila combinatie de relief, culori si vestigii, topite intr-o tulburatoare biografie a unui oras disparut secole la rand din istorie, redescoperit la 1812 de catre cercetatorul elvetian J.L. Burckhardt. De aceea, coplesiti de grandoare, ni se pare mai potrivit sa prezentam cateva repere istorice si sa invitam cititorul sa priveasca Petra, asa cum am imortalizat-o noi in cateva imagini, sa se emotioneze si, de ce nu, sa se pregateasca pentru a o vedea aevea.

Cazuti sub ocupatia romana odata cu dacii
Asadar, orasul Petra se afla in sud-vestul Iordaniei, la aproape 300 km in desert de capitala regatului hasemit. Despre nabatieni, locuitorii acestei unice capitale, se cunosc foarte putine lucruri. Se stie de pilda ca erau un popor nomad, care s-a asezat in aceasta regiune si se ocupa cu comertul cu mirodenii. Legende locale vorbesc despre atacurile pe care ei le declansau asupra caravanelor care strabateau drumul dinspre China, India si Arabia spre Egipt si zona mediteraneana. Se mai stie ca perioada de glorie a regatului a fost intre secolele I i.Hr. si I d.Hr, cand numarul locuitorilor atinsese cifra de 30.000. In aceeasi vreme in care Traian ataca Dacia, in cealalta parte a lumii, Petra cadea sub stapanirea aceluiasi imparat, fiind anexata provinciei romane a Arabiei. In secolul al IV-lea au venit bizantinii, Petra devenind episcopie crestina, multe dintre cladirile sale fiind transformate in biserici.

Tradati si cuceriti de... aliatii romani!
Istorii mai vechi spun ca, la inceputurile sale, orasul a fost populat de edomiti, care, dupa caderea Ierusalimului, au ajuns in mainile babilonienilor.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.