Nici DNA, nici Ministerul Public n-au primit avizul de incepere a urmaririi penale fata de cei sase demnitariChiar daca inceputul de an a parut linistit, din punctul de vedere al suspiciunilor de coruptie care ar fi putut plana asupra demnitarilor, c
Nici DNA, nici Ministerul Public n-au primit avizul de incepere a urmaririi penale fata de cei sase demnitariChiar daca inceputul de an a parut linistit, din punctul de vedere al suspiciunilor de coruptie care ar fi putut plana asupra demnitarilor, categoric, anul 2007 poate fi numit "Anul ministrilor cercetati pentru fapte de coruptie". In ultima jumatate de an, seful Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, au adresat presedintelui nu mai putin de sase solicitari de incepere a urmaririi penale fata de actuali si fosti ministri.
Numai ca, in ciuda argumentelor aduse, pana acum nu s-a intamplat nimic. Niciuna dintre institutiile amintite nu a primit inca raspuns, in lipsa acestuia neputandu-se demara ancheta propriu-zisa.
S-ar putea spune ca demnitarii aflati in atentia procurorilor anticoruptie si-ar putea petrece linistiti Sarbatorile de iarna. Doar daca nu se razgandeste Traian Basescu si le face acestora cadou avizul...
De departe, cea mai "agitata" luna din acest punct de vedere a fost luna septembrie, cand procurorii anticoruptie au formulat cinci astfel de solicitari. Demnitarii vizati au fost Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei, Paul Pacuraru, ministrul Muncii, Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, fostul prim-ministru Adrian Nastase si fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. O luna mai tarziu, in urma schimbarii legislatiei de catre ministrul suspectat de acte de coruptie, Tudor Chiuariu, Parchetul General cere presedintelui inceperea urmaririi penale si fata de Decebal Traian Remes, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.Nastase si Mitrea, cercetati in cazul ZambaccianCum spuneam, tavalugul acuzatiilor procurorilor anticoruptie a inceput la 11 septembrie cu solicitarea referitoare la fostul premier din perioada 2000 - 2004, Adrian Nastase, in legatura cu savarsirea infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta, instrumentate in dosarul nr. 114/P/2007.
Avizul cerut presedintelui se refera la inceperea urmaririi penale in dosarul privind redobandirea intregului imobil din strada Muzeul Zambaccian, evaluat la peste 1.500.000 euro.
Doua zile mai tarziu, la data de 13 septembrie, procurorii anticoruptie solicita inceperea urmaririi penale si fata de Miron Mitrea, fost ministru al Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in perioada decembrie 2000 - iunie 2003 (respectiv al Transporturilor, Constructiilor si Turismului in perioada iunie 2003 - decembrie 2004) pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, instigare la fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, ultimele doua in legatura directa cu infractiuni de coruptie, instrumentate in dosarul 49/P/2006. DNA a anuntat pe 13 noiembrie 2006 ca, in cauza in care Adrian Nastase este cercetat pentru luare de mita intr-un dosar penal disjuns din dosarul "Zambaccian", este cercetat si Mitrea pentru luare de mita, vizand contravaloarea lucrarilor executate de trei societati comerciale din municipiul Bacau la un imobil situat in vecinatatea Capitalei, cuantumul lucrarilor fiind de peste 3.500.000.000 de lei vechi. El este acuzat ca ar fi fost mituit cu lucrarile efectuate de trei societati comerciale din Bacau la vila pe care mama sa a detinut-o in Baneasa.Chiuariu si Nagy vs. dosarul "Posta"Dupa aproape o saptamana, alti doi ministri sunt vizati de DNA: Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy. La 18 septembrie, in urma scandalului iscat de declaratiile liderului PIN, Cozmin Gusa, procurorii anticoruptie solicita presedintelui Romaniei sa-si dea avizul pentru inceperea urmaririi penale fata de cei doi, acuzati de "savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie, si anume abuz in serviciu contra intereselor publice avand ca urmare obtinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, prevazuta de art. 132 din Legea 78/2000 cu modificarile ulterioare, in dosarul nr. 240/P/2007".
Dosarul nr. 240/P/2007 a fost disjuns din cel cu nr. 218/P/2006, constituit in luna septembrie 2006, in care procurorii anticoruptie efectueaza "acte premergatoare cu privire la legalitatea unor achizitii publice realizate de Compania Nationala Posta Romana, precum si cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei institutii sau ale angajatilor sai, in diferite societati comerciale, si cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public si privat al statului, ca urmare a acestor activitati".
In acest dosar se cerceteaza, printre altele, si verificarea imprejurarilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si avizate de Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare.
HG 377/2007 este semnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si contrasemnata de fostul ministru al Comunicatiilor, Zsolt Nagy, si de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Tudor Chiuariu a sustinut ca avizul Ministerului Justitiei s-a facut legal, in baza Notei de Fundamentare emise de Ministerul Comunicatiilor, si ca documentul nu scoate terenul din Calea Victoriei nr. 133-135 din proprietatea statului.Pacuraru, implicat in cazul Morega?In ultima decada a lunii septembrie, in data de 24, un alt ministru intra in vizorul DNA: Nicolae Paul Anton Pacuraru, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Şanse. Solicitarea adresata presedintelui vizeaza savarsirea infractiunii de luare de mita in dosarul nr. 239/P/2007.
La timpul respectiv, mass-media a vehiculat ideea ca ministrul ar fi intervenit in favoarea obtinerii unor contracte energetice pe bani publici pentru firma Formenerg de catre fiul sau, Mihnea Pacuraru. Ministrul a recunoscut existenta dosarelor, dar a negat orice interventie in afacere. "Este o inventie ca eu sa ma adresez lui Morega ca sa-l ajute pe fiul meu".
Presa centrala a scris ca ministrul a intervenit in favoarea fiului sau, Mihnea Pacuraru, la liderul PNL Gorj, Ilie Morega, pentru obtinerea unor contracte pe bani publici in Valea Jiului.
La 20 decembrie, Dan Ilie Morega a fost trimis in judecata, alaturi de alte trei persoane cu functii de conducere in cadrul Sistemului de gospodarire a Apelor Gorj, dar si a primarului comunei Baia de Fier, Constantin Mihutescu.
Procurorii au stabilit ca, in perioada septembrie 2005 - martie 2007, Morega Dan Ilie, in calitate de presedinte al PNL filiala Gorj, si-a folosit influenta si autoritatea pentru a obtine foloase necuvenite pentru partid. Aceste foloase au fost pretinse de la persoane care conduceau institutii publice sau societati comerciale cu capital integral de stat si au constat in sume de bani destinate finantarii campaniei pentru alegerile europarlamentare, programata sa inceapa initial la data de 13 aprilie 2007. Sumele pretinse totalizeaza aproximativ un miliard lei (ROL), iar in caz de refuz, conducatorii institutiilor erau amenintati cu retragerea sprijinului politic al partidului.Dosarul "Caltabosul"Ultimul ministru, cel putin deocamdata, pentru care de data aceasta Parchetul General a cerut inceperea urmaririi penale, este Decebal Traian Remes. Sesizarea trimisa presedintelui la data de 8 octombrie privea savarsirea infractiunii de trafic de influenta prevazuta de art. 257 din Codul penal, in dosarul 157/P/2007.
Documentul a scos la iveala toate tertipurile pe care le-a folosit fostul ministru al Agriculturii, Ioan Avram Muresan, pentru a-l influenta pe Decebal Traian Remes sa faciliteze castigarea licitatiilor organizate de departamentele aflate in subordinea sa de catre afaceristul Ciorba.
Inregistrarile audio si video au fost chiar difuzate pe postul national de televiziune, starnind ample reactii. Cert este ca "ploconul" consta in palinca si carne, la care s-a adaugat si un plic cu 15.000 euro.
Muresan si Ciorba s-au intalnit de cateva ori la un restaurant din zona Dorobanti pentru a pune la punct modalitatea de trimitere a "cadourilor". Potrivit inregistrarilor, in discutiile purtate, Remes era numit "Imparatul". Dupa ce au stabilit cum scapa de cei 15.000 euro, probabil nestiind ca Ciorba s-a autodenuntat, Muresan incepe sa-l invete cum anume sa motiveze si "ploconul" in palinca si carne, lasat de cei doi la locuinta din Baia Mare a lui Traian Remes, dar si discutia telefonica in care lui Remes ii sunt date informatii despre identitatea firmelor lui Ciorba.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.