Ceaiurile calmeaza tulbu­ra­rile digestive ce apar frec­vent dupa avalansa de sarmale, carnati si cozonac. Fitoterapeutii reco­man­da remedii blande care ajuta digestia si detoxifierea. Pentru stimularea secretiilor digestive, activarea procesului de digestie si ex­tragerea principiilor active din alimente sunt recomandate ceaiurile de papadie. Papadia faciliteaza tranzitul intestinal, in plus are proprietatea de a reduce stratul de tesut adipos, motiv solid pentru ca persoanele supraponderale si obeze sa faca o cura de ceai de papadie. Asta inseamna doua-trei ceaiuri zilnic, in loc de apa. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita cu frunze, flori sau radacina de papadie la o cana cu apa calduta. Persoanele care sufera de gastrita hiperacida sau de ulcer ar trebui sa apeleze la o alta planta dupa masa de Sarbatori, deoarece papadia poate agrava aceste boli prin proprietatile sale. Anghinarea este la fel de eficienta ca si papadia si este indicata in tulburarile de tranzit asociate cu crize de ficat si de vezica biliara. Ceaiul de anghinare se bea cu un sfert de ora inainte de masa.   COLITA. Persoanelor cu predispozitie la colite, gastrite hipoacide sau inflamarea mucoasei gastrice li se recomanda infuziile din coada-soricelului. Balonarile pot fi prevenite cu ajutorul anasonului, feniculului sau coriandrului. Sunt plante care calmeaza durerile abdominale si favorizeaza evacuarea gazelor intestinale. Combaterea balonarilor se face prin administrarea unei cani cu infuzie din seminte de anason inainte de masa si intre mese. Ceaiul din anason trebuie baut imediat dupa ce a fost preparat, altfel isi pierde proprietatile. Ceaiul verde are efect laxativ. Pentru prepararea infuziei avem nevoie de o lingurita cu ceai verde la 250 ml de apa. Se bea inainte de masa si poate fi indulcit cu miere.  andrada.floria@jurnalul.ro