Cum e sa ai o nevasta cicalitoare, iar cand se inrosesc strunele tambalului de cantece lautaresti si de pahar sare cu gura pe tine pisaloaga de nevasta: "Costele, ai inghitit prea multi carnati si ia-o mai incet cu vinisorul si cu sarmalele!".

Se blegeste tot cheful de petrecere din zilele de sarbatoare cand vine cineva si iti trage frana de mana la ospat si la antren. Cu toate astea, pentru oamenii cu necazuri de sanatate sunt necesare surdinele atat in mestecatul bunatatilor din farfurie, cat si pentru galgaitul vinisorului alunecand pe gat in jos. Pentru ca suferinzii de boli digestive, de ficat, de inima si vase trebuie sa nu prea aplece urechea la ademenitoarele refrene "Cate-un pic, pic, pic pana€™ n-o ramanea nimic/ Cate un strop-strop pana€™ n-o ramanea deloc". Acesti suferinzi nu trebuie sa manance caltabosi cu metrul si nici sa uite numarul la sarmalute si la imbucaturile de salata de boeuf. Daca se bat turcii la gura acestor bolnavi cronici si paharele se golesc unul dupa altul, suferintele lor pot sa explodeze si din sarbatoare totul se poate transforma in camera de garda a spitalului. Profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase, spune ca "ordinul de front" cu ocazia Sarbatorilor suna pentru cei cu oaresce boli: "Nu te imbuiba si nu stropi cu prea mult alcool mancarurile!".


PANCREATITE. Combinatia alcool si mancaruri grase poate duce chiar si la temutele pancreatite cu dureri violente si internarea la terapie intensiva. Alcoolul oricum trebuie sa se consume alaturi de proteine, adica de carne, oua, branza. Alcoolul arde la focul proteinelor. Acest alcool trebuie metabolizat de ficat. Bauturile alcoolice sunt inactivate prin folosirea aminoacizilor, care sunt caramizile ce compun proteinele. De aceea, cu ocazia meselor de Sarbatori, alcoolul in nici un caz nu trebuie consumat pe stomacul gol. Cei care au afectiuni de cai biliare, fie printr-o vezica lenesa, fie printr-o vezica prea "miscatoare", trebuie sa nu manance mult la o masa. Sa puna pauze intre inghititul mancarurilor. Si dulciurile pot constitui dinamita. Dulciurile in exces pot decompensa starea diabeticilor. Cum mancarurile de Sarbatori sunt grase, este firesc sa creasca grasimile in sange. Deci sa sporeasca riscurile cardiovasculare. De aceea suferinzii trebuie sa manance "cu blandete", sa nu manance "cu furca". Oamenii trebuie sa nu manance repede, sa mestece pe indelete. Daca bolul alimentar e mestecat bine si se imbiba cu saliva este scutit stomacul de munci grele. Mancarea trebuie sa nu fie alaturata stresului. Chiar si alegerea muzicii este importanta. La o masa zdravana se potriveste muzica lautareasca, muzica populara de calitate.


MISCARE. Este utila miscarea, asa ca intre felurile de mancare nu pica rau un dans, dar un dans elegant si potolit, nu o zbantuiala. Bolnavii de inima si vase trebuie sa-si pastreze tensiunea in limite rezonabile, nu sa topaie prea mult in hip-hop. Mai incet cu maionezele, pentru ca ele au ou mult si o gramada de ingrediente care irita bila. Si prajelile trebuie dramuite, fiindca ele chiar daca nu ajung sa chinuiasca direct ficatul inerveaza mai ales caile biliare la cei care au necazuri la fiere. Un alt semnal de alarma este tras de profesorul doctor Mihai Voiculescu, seful Centrului de Medicina Interna de la Fundeni, care atrage atentia ca foarte periculoase, in ospetele de Sarbatori, sunt neplacerile ivite din pricina golirii anevoioase a stomacului. Or, mancarurile grase incetinesc trecerea alimentelor in stomac, iar stocarea in stomac a alimentelor aduce cu ea un cortegiu lung de neplaceri.