Cosmarul de o luna al unui puscarias de 83 de ani, asa s-ar putea numi perioada de detentie a lui Neculai Gheban. Batranul a fost incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi si urma sa ispaseasca o pedeapsa de sase luni de inchisoare. Bolnav
Cosmarul de o luna al unui puscarias de 83 de ani, asa s-ar putea numi perioada de detentie a lui Neculai Gheban. Batranul a fost incarcerat in Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi si urma sa ispaseasca o pedeapsa de sase luni de inchisoare. Bolnav, zdruncinat din punct de vedere psihic prin intemnitare, a scapat doar cu 29 de zile de puscarie.  


Mosu Neculai a primit cadou libertatea aproape de Sf. Nicolae. E multumit ca Dumnezeu l-a ocrotit si n-a murit in inchisoare. Nefericitul jurnal de puscarie al octogenarului coincide cu vremea incheierii socotelilor cu viata. Despre rau-famata lume din inchisoare si conditiile proaste de acolo vorbeste liberul venerabil domn Gheban, recordmanul de varsta ca persoana aflata in detentie in tara si chiar printre putinii din lume. A fost condamnat pentru impotrivire la o hotarare judecatoreasca de punere in posesie. Recent, Basescu a semnat actul sau de gratiere si omul a plecat acasa. Ajuns la Coarnele Caprei, localitatea sa de domiciliu, a fost fericit sa constate ca sotia sa, si ea grav bolnava, nu murise intre timp. Si el s-a aflat la un pas de a trece in lumea dreptilor, avand in vedere ca o buna bucata din perioada de detentie a petrecut-o cu "vizite" prin spitale, cu paza militarizata, ca pentru detinutii periculosi. In carne si oase, Neculai Gheban e o mana de om. Slab, scund, usor povarnit de atatea decenii de viata duse in spate, cel mai periculos octogenar al Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi face fata cu greu certurilor cu sotia. Nu-l lovesti nici cu o floare, atat e de pirpiriu.


Viata dupa gratii nu i-a fost usoara. Erau paturi suprapuse, pentru noua oameni. Erau persoane in penitenciar care aveau insomnii, dar seara dupa stingere era liniste. Veneau si plecau prin rotatie condamnatii. Fiind in arest, primeau pe rand sentintele. La 20:00 venea un locotenent major si intreba care-i bolnav, care are nevoie de ceva, iar dimineata, la 5, suna desteptarea, o sonerie pe hol. Dupa ce fiecare isi facea patul, urma inspectia.


CONSOLARE. Cel mai greu la inchisoare i-a fost aproape de eliberare. Aflase ca i se va da drumul si era grea asteptarea. "Doua ore pe zi, de la 17:00 la 19:00, ieseam in curte. Stateai acolo, te plimbai, fumai, se mai fuma si in dormitor, desi nu era voie". Acolo era un fel de carantina, dupa doua saptamani de judecata, detinutii primeau pedepsele si erau mutati in celule. Inainte de votul pentru referendum si europarlamentare, au venit in celula si au facut liste, dar pe Gheban nu l-au trecut, zicand ca va vota acasa. Ceilalti au spus ca voteaza toti. La plecare, colegii de celula i-au zis "iaca, mosule, ca mata ai scapat, dar noi cat mai stam!". "Le-am urat sanatate si le-am spus ca, din partea mea, i-as elibera pe toti. «Sa fiti cuminti, scapati si dumneavoastra, nadejdea e la Dumnezeu!»".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.