Ziua luptatorului antitero
Este ziua 358 a anului a— Au mai ramas 7 zile
Este ultima zi a Postului Craciunului


Soarele Rasare la 7:50 a— Apune la 16:40

Luna Rasare la 16:51 a—

Ziua luptatorului antitero
Este ziua 358 a anului a— Au mai ramas 7 zile
Este ultima zi a Postului Craciunului

Soarele Rasare la 7:50 a— Apune la 16:40

Luna Rasare la 16:51 a— Apune la 8:29
a— Luna plina24 decembrie a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 31 decembrie a— Luna noua 9 ianuarie a— Primul patrar (Luna in crestere) 17 ianuarie

Sarbatoare crestina Sfanta Mucenita Eugenia s-a nascut la Roma din parinti insemnati si nobili. Fara stirea acestora, a iesit noaptea din casa si imbracandu-se barbateste sub numele de Eugeniu, a plecat cu ei si a intrat intr-o manastire de barbati. Acolo a trait in privegheri de toata noaptea si a savarsit toata virtutea. Tatal ei a ajuns pastor credinciosilor din Alexandria. Si-a sfarsit viata muceniceste. Sfanta Eugenia si mama ei au parasit Alexandria si s-au dus sa locuiasca la Roma. Atunci a dat porunca imparatul ca toti crestinii sa jertfeasca idolilor. Eugeniei i s-a taiat capul si a zburat cu bucurie spre Hristos.

a—Calendar crestin-ortodox: Cuvioasa Mucenita Eugenia (Ajunul Craciunului)

a— Calendar romano-catolic: Sf. Eugenia, fecioara, mucenita;Sf. Adela, calugarita

a— Calendar greco-catolic: Sf. Eugenia, mucenita(Post si Ajun)

Credinte populare, traditii, semne In Panteonul romanesc, Mos Ajun este o reprezentare mitica, frate cu Mos Craciun. Ajuns la varsta senectutii si a mortii, anunta, precum frate-sau Craciun, moartea si renasterea anuala a timpului. In unele legende Ajun se angajeaza cioban la turmele lui frate-sau. Ajun, mai mic cu o zi decat frate-sau Craciun, este celebrat in ziua de 24 decembrie. Conform traditiei, Maica Domnului, cuprinsa de durerile Facerii, cere adapost lui Mos Ajun. Acesta, motivand ca este sarac, o refuza, dar o indruma spre fratele sau mai bogat, Mos Craciun. Prin compararea succesiunii zilelor din luna decembrie cu gospodariile din satul unde s-ar fi nascut Hristos, Mos Ajun o trimite pe Maica Domnului de la numarul 24 la 25.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.