Romania si Italia au semnat, prin reprezentantii celor doua guverne Paul Pacuraru, ministrul Muncii noastre, si Paolo Ferrero, ministrul Solidaritatii lor, o declaratie comuna privind promovarea incluziunii sociale a cetatenilor romani de vocatie tig
Romania si Italia au semnat, prin reprezentantii celor doua guverne Paul Pacuraru, ministrul Muncii noastre, si Paolo Ferrero, ministrul Solidaritatii lor, o declaratie comuna privind promovarea incluziunii sociale a cetatenilor romani de vocatie tigani, ca aceasta nationalitate inteleg ca nici nu a existat vreodata. Doar in DEX a mai ramas o remarca anacronica si rasista la adresa acestei minoritati europene. Ei, de fapt, sunt rromi ca orice om. Trecand peste toata vorbaria din documentul oficial, care nu este nimic altceva decat hartie prapadita, Guvernul Tariceanu se angajeaza formal, impreuna cu autoritatile italiene si cu cine s-o mai gasi, sa intreprinda actiuni si sa promoveze proiecte care sa scape cu de-a sila cetatenii europeni defavorizati de saracie, analfabetism, ghinion la zar si impozite. Printre solutiile geniale ale strategului Pacuraru, altfel, el doar l-a citat din memorie pe Tariceanu, sunt doua care te trimit in pribegie cu mintea-n bat: in primul rand tiganii si rromii vor fi informati intocmai si la timp asupra oportunitatilor economice din Romania, facilitatilor fiscale, bursei locurilor de munca, despre programa scolara si modificarile din Codul Penal. Biroul de informare va fi chiar Columna lui Traian, care isi va recapata cu aceasta ocazie, dupa 2000 de ani, rolul de avizier oficial al poporului rroman. Mai mult, ministrul liberal al Muncii promite, fara sa dea prea multe amanunte, ca printr-o ulterioara hotarare de guvern sa fie adoptate ceva scutiri de taxe si impozite si, eventual, garantarea locurilor de munca pentru cei carora li s-a facut lehamite de huzur intensiv in Piata Garibaldi (aceasta piata exista in toate orasele din Italia si de obicei acolo creste o fantana cu monezi) si opteaza pentru un post de gunoier la primarie sau analist economic la Bursa, dupa calificare.
Pai asta este discriminare dom' Pacuraru! Inteleg ca suntem toti egali in fata lui Dumnezeu si a Contopistului, ca nu exista albi si negri, ca toti suntem albastri. Atunci cum se face ca ai bleu ciel plateste taxe si ai bleu marin sunt poftiti sa le cheltuie?
Am ramas dator, chiar vorbesc serios, cu o taxa la stat. Daca ma duc la ciordeala in Toscana, mi-a ramas mie o carciuma-n suflet, ma scutiti de ea? Da' taxa de prima inmatriculare, ala a fost jaf calificat!, mi-o dati inapoi? Bine, din buzunarul electoral, ca de la Vosganian vezi banii inapoi cand isi gaseste mutu' iapa.
Toata problema tiganeasca este fabricata de politicienii din cele doua provincii europene. Tiganii au fost folositi si economic, si politic. Autoritatile romane, italiene, spaniole, germane s-au imbogatit de pe urma acestui fenomen natural care este migratia sociala. Politisti, vamesi, mafioti din parlamentele sau tribunalele europene au facut afaceri cu tiganii. De la mica spaga de frontiera pana la dezvoltarea retelelor de crima organizata - trafic de stupefiante, persoane, masini furate etc. - tiganii au fost cureaua de distributie. La fel de buni sunt si cand ai nevoie de voturi.
Incercati sa dormiti in masina in vreo parcare din Europa. O sa fiti luat pe sus. Pe cand, daca o satra isi improvizeaza un cartier la periferia vreunei capitale nu este nici o problema. Pentru ca cineva are nevoie de ei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.