O alta perspectiva asupra denumirilor ar indica faptul ca numele corect al statului Republica Moldova ar fi trebuit sa fie Fosta Republica Sovietica Moldova. Modelul exista - tocmai pentru a exista si o precizie in exprimarea din relatiile internatio
O alta perspectiva asupra denumirilor ar indica faptul ca numele corect al statului Republica Moldova ar fi trebuit sa fie Fosta Republica Sovietica Moldova. Modelul exista - tocmai pentru a exista si o precizie in exprimarea din relatiile internationale. Denumirea oficiala a Macedoniei este Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. In lipsa unei reale orientari catre Uniunea Europeana si cu o guvernare comunista la Chisinau, teritoriul dintre Prut si Nistru nu poate fi altceva decat Fosta Republica Sovietica Moldova.
Ideologii Partidului Comunistilor de la Chisinau au recompilat istoria oficiala a Uniunii Sovietice pentru a obtine o istorie care sa motiveze actiunile guvernarii comuniste - intr-o buna traditie totalitara. Modificarile operate se rezuma la o cosmetizare minima (de exemplu crimele lui Stalin sunt usor uitate - insa o reabilitare in forta este oricand posibila pe modelul moscovit). Nici o astfel de lucrare istorica nu se aventureaza sa explice "ratacirile" unor cronicari inhamati zor nevoie la jugul "moldovenismului" - Dimitrie Cantemir, Miron Costin etc. - care folosesc cuvinte gen "romani, romaneste, limba romana". De exemplu, lucrarea "Statalitatea poporului moldovenesc" a deputatului comunist Victor Stepaniuc - in mod paradoxal intai tiparita si apoi transformata in teza de doctorat - renunta la a mai explica sau demonstra ceva, preferand in schimb sa enunte teze si axiome.
Teza lui Stepaniuc poate fi rezumata astfel: statalitatea Moldovei medievale nu a incetat sa existe in decursul secolului al XIX-lea, ea manifestandu-se cu "suveranitate limitata" in cadrul Uniunii Sovietice si fiind supusa unui temporar regim de ocupatie romaneasca - in prezent luand avant "a treia republica" din stanga Prutului. Intr-o buna traditie a istoriografiei marxist-leniniste, Stepaniuc "uita" cateva amanunte - destul de importante - care ii cam rastoarna teza. In primul rand: capitala statului medieval Moldova era la Iasi in 1812 si a ramas acolo, iar teritoriul dintre Prut si Nistru a beneficiat o perioada de autonomie administrativa dupa care a devenit pur si simplu o gubernie ruseasca, administrata aproape un secol dupa legi rusesti. Statele medievale Moldova si Valahia au disparut in 1859, unificandu-se pentru a forma nucleul statului modern Romania.
Insa cand dezbaterea istorica - si mai ales cea falsificata! - iese din spatiul academic pentru a deveni politica guvernamentala ajungem la agresiuni permanente de genul celei intreprinse de guvernarea comunista de la Chisinau impotriva Romaniei de aproape un an.
Autoritatile de la Bucuresti au raspuns cu timiditate maxima pana in prezent, parca scuzandu-se ca reprezinta o tara membra NATO si UE cu 23 de milioane locuitori. A fost blocat in mod inexplicabil procesul de redobandire a cetateniei romane rapite de Armata Rosie si au inceput sa apara blocaje la fel de inexplicabile in venirea basarabenilor la studii in Romania. Fara indoiala ca autoritatile comuniste de la Chisinau au facut tot posibilul sa blocheze pana si acordarea vizelor de intrare in Romania - mai ales prin refuzul de deschidere a doua noi consulate. Insa autoritatile de la Bucuresti ar fi putut depasi aceste dificultati. De exemplu etnicii maghiari din Croatia - stat aflat in afara UE, ca si Moldova - intra in Ungaria - tara care a ajuns in spatiul Schengen - doar cu buletinul! La noi, conducerile MAE l-au dezinformat pe presedintele Basescu ca "nu se poate". "Nu ne lasa UE!".
Craciun fericit, fratilor!, caci, chiar daca si p-asta vrea sa vi-l ia Voronin, doar atat ne-a mai ramas de sarbatorit impreuna! Pana la Romania Mare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.