Potrivit lui Vladimir Voronin, simbolistica nationala "trebuie sa raspunda la intrebarile, realitatile, necesitatile independentei Republicii Moldova". "Toate aceste atribute statale trebuie sa fie diferite si deosebite. Daca introducerea limbii mold
Potrivit lui Vladimir Voronin, simbolistica nationala "trebuie sa raspunda la intrebarile, realitatile, necesitatile independentei Republicii Moldova". "Toate aceste atribute statale trebuie sa fie diferite si deosebite. Daca introducerea limbii moldovenesti sau schimbarea imnului sau stemei vor contribui la intarirea statalitatii, vom face acest lucru, indiferent de situatia politica", a precizat Vladimir Voronin. Presedintele de la Chisinau a mai sustinut ca actualele simboluri de stat ale Republicii Moldova nu ar fi fost adoptate in mod legal afirmand ca "stema actuala a fost adusa pe "usa din spate" si propusa in ultimul moment. Era pregatita cu totul alta stema. Noaptea, acestea au fost inlocuite de catre majoritatea de atunci din Parlament. Acesta este oare adevar istoric? Nu cred". Simbolurile Republicii Moldova sunt prevederi constitutionale si pot fi modificate prin doua modalitati: de catre Parlament si prin referendum constitutional. Pentru modificarea Constitutiei, indiferent pe ce cale, initial trebuie solicitat avizul Curtii Constitutionale, cu cel putin jumatate de an inainte de a opera modificarea. Pentru a fonda a Treia Republica "moldoveneasca" este necesar un vot constitutional, adica cel putin 2/3 din numarul total de deputati - 72 de deputati din 101. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.